Månadscheck

Hej!

Dax att följa upp portföljen för Juli månad…..

Med OMX 30 som jämförelseindex så har min portfölj hållit emot skapligt den här månaden på en sur börs tycker jag. OMX 30 är -3,45 innevarande månad enligt Avanza medan min portfölj är back 0,93.

Mina utländska aktier = -2,12%

Fonderna                             = -0,77

Svenska aktier                    = – 0,50

Jag har ett amerikanskt bolag, Norfolk Southern, som är ett Amerikanskt Holdingbolag som äger och driver ett av landets största järnvägssystem. Jag har tidigare skrivit en presentation av bolaget och vill du veta lite mer om bolaget kan du kolla in det inlägget här.

Efter att Trump vann valet så har ju Amerikanska börsen stigit otroligt mycket och hajarna på wall street har skrattat i flera månader på vägen till banken. Traditionella industrier har fått ett rejält lyft och Norfolk Southern har ökat i värde eftersom att transporten av kol bland annat har ökat. Senaste månaden har aktien fallit över 4% vilket är klart sämst bland mina amerikanska aktier och jag tror att det beror på osäkerheten kring kolets framtid.

En snabb titt på portföljfördelningen…

Fördelning

 

I det stor hela är jag ganska nöjd med min portfölj även om jag såklart önskar att jag hade köpt på mig H&M aktierna till nuvarande aktiekurs istället för att ha börjat handla på över 300.

Preferensaktierna levererar kontinuerlig cash flow samtidigt som de hedgar mot en eventuell börsnedgång. Mitt mål är att ligga kring 10% preferensaktier över tid och det är där jag ligger just nu. Preffarna ger mig just nu ungefär 8000 kronor i utdelning årligen vilket känns bra.

Fördelningen av värdepapper är följande…

Svenska aktier = Ca 65%

Utländska aktier= Ca 20%

Fonder                    = 15 %

Ser ok ut men om jag skulle önska så hade jag gärna haft minst 5% krigskassa också, gärna 10%. Men jag har märkt att jag har ruskigt svårt att hålla avtryckarfingret borta när jag har kassa så det ”målet”  kommer nog att bli svårt att leva upp till även i framtiden.

Jag har handlat rätt friskt den här månaden faktiskt och har köpt aktier och fonder för runt 60 000kr.

Jag har köpt 3 nya innehav till portföljen vilka jag berättat om tidigare här. Dessa är Acadian Timber, Realty income och Nobina. Bakgrunden till dessa nya inköp var att jag ville öka antalet utdelningstillfällen per år.

Lägger man ihop dessa 3 bolag så har de tillsammans ökat utdelningstillfällena med 17 gånger per år. Nästan 1,5 utdelningar extra per månad alltså, det var precis det jag var ute efter. Nu gäller det bara att fylla på i dessa bolag så att framtida utdelningar blir att räkna med också. Än så länge har jag ganska små positioner i alla.

Utdelningarna för Juli månad summeras till 1053 kr. Det är Balder pref och Coca Cola som har stått för dessa. Väldigt skral utdelningsmånad alltså vilket även nästa månad kommer att vara.

Totala utdelningar för året hittills är 36 368 kr. Målet är att nå upp till 50 000 kr i utdelning innan året är slut. Det kommer att bli på håret och vi får se om jag lyckas med det.

Jag kan inte påstå att jag är överoptimistisk inför nästkommande aktiemånad då den traditionellt är den sämsta på hela året men sett till enskilda bolag är jag ändå ganska hoppfull.

Det ska till exempel bli väldigt spännande att se vad som händer med H&M tycker jag, de har en del vind i seglen nu och en omsättningsökning på minst 25% årligen på internet låter ju faktiskt riktigt bra. (Visst var det så de sa, plockar bara från minnet nu). Jag tippar på att kursen kommer att stiga till nästa rapport och visar det sig att de lyckats sänka lagernivåerna då och allt annat lika tror jag kursen kommer att stiga (vet inte om jag tror eller hoppas mest) men jag kommer fortsätta fylla på då jag tror på bolagets framtid.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *