Det här om att slå index

Hej!

Nästan alla som investerar i aktier pratar ofta om att man ska slå index. Jag tänkte ägna några rader i det här inlägget att beskriva min syn på det.

Först, vad är index?

Det är inte svårt att hitta information om marknadsindex på nätet. Det finns också flera investeringsbloggare som beskrivit vad index är för något, men för sakens skull ger jag ändå en kort förklaring här.

Tänk dig en påse med massor av godisar. Det kan vara 5 eller 500 godisar däri av olika sorter, salt, sött lakrits till exempel. Gillar man salt så kanske man har mest av det i påsen och samma sak om man föredrar sött, jaja, ni fattar.

Tänk er att påsen heter ”index” och tänk er att innehållet är aktier istället för godis, vips så förstår ni vad ett index är.

Indexet visar över tid värdeutvecklingen för ett visst antal bolag över en viss tidsperiod. Indexet kan egentligen bestå av lite allt möjligt, ett exempel på ett index skulle kunna vara 60% verkstadsbolag, 20% telecombolag och 20% bank.

Vilka vanliga Index finns det?

Nedan ser ni ett utdrag på några exempel på olika Index som är hämtat från Avanza…

Index

Några exempel från verkligheten….

OMX Stockholm 30 : OMX Stockholm 30, eller OMX 30 är ett index som visar värdeutvecklingen över en viss tid för de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Nedan ser ni vilka bolag som ingår i Indexet första halvåret 2017                         ”hämtat från wiki”

OMX30

 

Det finns många fler index i Sverige också men jag tänkte hoppa direkt till de Mest kända Nordamerikanska indexen, som man ofta brukar höra om på nyheterna. Då har vi ….

Dow Jones Industrial Average ”DJIA”: Är det äldsta Amerikanska aktieindexet och det visar värdeutvecklingen för 30 amerikanska bolag. Största viktningen ”mest lakrits i påsen” , cirka 2/3 delar består av bolag inom industrisektorn och konsumtionsvaror. Nedan ser ni vilka bolag som ingår i indexet

Dow Jones

Nasdaq Composite: Består av över 3000 bolag och varav de flesta är high tech bolag. Bolag som är listade här behöver inte ha sina huvudkontor i USA.

Marknadsindex består alltså av en massa bolag och visar värdeutvecklingen för dessa bolag över en viss tid, det är solklart nu. Det finns också olika typer av index man kan jämföra sin egen portfölj med, det är bara att välja och vraka. Men innan vi gör det ska vi kolla på en sak till, nämligen indexviktning….

Indexviktning

Det som kan vara bra att känna till är att det finns 2 olika typer av index (det finns fler men jag fokuserar på dessa) som räknas fram på olika sätt. Jag vill inte komplicera till det för mycket (då är risken nämligen stor att jag själv inte fattar nått) utan jag håller det enkelt.

 • Prisviktat index:  Enkelt förklarat kan man säga att aktierna som ingår i indexet räknas samman (Summan av aktiekurserna) och delas med antalet aktier. Följden av detta blir då att de dyraste aktierna påverkar indexet mest. Dow Jones är ett exempel på ett prisviktat index.

 

 • Marknadsviktat prisindex: Här viktas bolagen istället i förhållande till sitt börsvärde. alltså man tar bolagets antal aktier gånger värdet på aktien för att få  fram marknadsvärdet. S&P 500-indexet var förövrig världens första marknadsviktade index som skapades 1957 (SPX).

Så summa sumarum att ha koll på när det gäller index tycker jag är att förstå att indexet är som en godispåse som följer värdeutvecklingen av ett visst antal bolag från en viss tidpunkt.

Det är också viktigt att veta att olika bolag påverkar indexet mer eller mindre. Till exempel H&M, som ingår in OMX 30 (de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen),

Ifall HM (som är OMX 30 näst största bolag, förutom Nordea) går stark som det gjort senaste dagarna, kan bolaget ensamt påverka indexet väldigt mycket när det går upp och ner. Detta till skillnad från Fingerprint som knappt påverkar indexet alls eftersom att det är OMX30 minsta bolag. Nedan kan ni se hur viktningen i OMX30 ser ut per 2017-05-02.

OMX30 indexviktning

indexvikt omx30

 

Ok, så nu när vi plöjt igenom vad Index är för något och hur olika branscher och enskilda bolag kan påverka indexen så kan vi börja bena i den frågan som jag hade tänkt att inlägget skulle handla om, nämligen varför jämför sig alla med index?

Varför jämföra sig med index egentligen? 

Ja, det kan egentligen bara var och en som gör det svara på, alla har säkert lite olika anledningar. Som jag ser det kan man tänka i lite olika banor här…

 1. Alla vill ju slå index, det är ju det som är hela grejen. Anledningen till det är att om man inte lyckas slå index över tid med sin egen portfölj så kan man ju lika gärna köpa en indexfond eftersom att man då skulle få bättre avkastning på sitt kapital.

2. Om man nu vill jämföra mot index så gäller det att man har koll på         sitt jämförelseindex eftersom att det bör spegla ens egen portfölj         i så stor utsträckning som möjligt, annars blir det som att jämföra         äpplen och päron vilket ger föga.

3. Jag vet inte om det finns någon tillförlitlig källa på hur stor del av           investerarkollektivet som lyckas slå index år efter år, men jag kan         garanterat säga att det inte är många. Jag skulle tippa på att det är       färre än 10%.

4. När all samlad kunskap tyder på att det allt som oftast är smartare      att handla indexfonder för att få bättre avkastning istället för                aktier, varför gör inte folk det då? Jag tror att det beror till största      del på att vi människor gärna vill vara med och påverka vår egen          situation i så stor utsträckning som möjligt. Hur kul är det att                  komma in i sitt eget hem och allting är omgjort och det är jättefint        men man har inte vart med och påverkat något själv? OK det                  kanske  är finare än om man själv hade valt men nog vill de flesta          ändå sätta sin egen prägel på sitt skapande.

5. Aktieutdelningarna som man får från aktier i form av cash rätt in i        depån påverkar säkert beslutet för många att hellre syssla med            aktier.

6. Jag tycker att det kan vara lite kul att jämföra min portfölj med Index men jag tycker inte att det är något som man ska stirra sig blind på. Huvudsaken är att man får avkastning på sitt kapital och att man känner att man har kontroll på läget och utvecklas som strateg för sitt eget sparande. Samt såklart att man har kul under tiden.

Har ni någon synpunkt på index och vilket index brukar ni jämföra er mot? Själv gör jag det allt som oftast enkelt för mig genom att jämföra mot OMX 30 men det beror nog mest på att jag finner det enklast och snabbast. I regel bryr jag mig inte särskilt mycket alls om det faktiskt.

 

 

 

 

4 reaktion på “Det här om att slå index”

 1. Jag tycker det är viktigt att jämföra sig med ett index som har med utdelningarna. Det är många som inte har det och då ska man slå dem med 2-4% för att hålla jämna steg.

  Sedan behöver man tänka på valuta också. ”Caracas Stock Exchange Stock Market Index” har ökat med 7300% på 3 år, men räknar man om det i kronor så skulle jag tro att det är värt mindre än för 3 år sedan. Det är värt att tänka på nu när dollarn hoppar upp och ner 10-20% varje år.

  1. Hej Danne!
   Precis som du säger är det viktigt att förstå att valutakurserna spelar en väldigt stor roll, inte bara på utdelningarna utan även på företagens intjäning och kostnader. Därav att jag egentligen lika gärna skulle kunna skippa utländska aktier helt och hållet och helt satsa på en helsvensk portfölj.

   Det enda lite trista med det är ju att det blir svårt att få ihop en vettig portfölj med sköna utdelningar varje månad. Men nu är ju trenden här att företagen börjar dela ut oftare så jag hoppas att fler bolag rider på den vågen så kanske jag viktar om hela min portfölj mot enbart svenska innehav i framtiden.

   Intressant exempel med ”caracas stock exchange index” förövrigt.

 2. Jag jämför mig med Stockholms börsens index. Målet är givetvis att slå index över tid. Men som försäkran har jag även investerat en del i billiga indexfonder. Skulle avkastningen bli markant sämre än index är tanken att helt gå över till indexfonder. Tack för ett intressant reportage.

  Mvh Slimis

  1. Hej Slimis!

   Det var en bra strategi du satt upp tycker jag. Själv skulle jag gärna vilja säga samma sak men jag tror att jag är alldeles för ”spänningssökande” för att orka sitta och titta på Indexfonder på dagarna.
   Det är som jag är inne på i inlägget att i alla fall jag sparar inte i aktier nödvändigtvis bara för att tjäna så mycket pengar som möjligt (även om det såklart är kul) utan en del av det beror också på spänningen som ligger i aktiehandeln, det här om att följa bolagen osv.

   jaja man får fundera vidare!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *