jahapp, nu har man ett kreditkonto också…

Hej!

För ett par månader sedan så funderade jag fram och tillbaka på det här med att låna på portföljen i form av superlånet på Avanza. Det jag kom fram till efter en del velande var att jag inte ville belåna portföljen.

Till er som kanske inte är så inne i aktiesvängen så kan man alltså belåna portföljen om man har lust. Det gör man för att få en hävstångseffekt på investerat kapital och det uppnår man om man lyckas få högre avkastning  än den ränta man får betala på sitt lån.

Avanza erbjuder ett lån de kallar superlånet och beroende på hur mycket kapital du har samt vilka typer av aktier du äger så erbjuder de lån till en bra ränta. Mitt erbjudande från Avanza var att låna upp till 262 000 med 1,75% ränta. Det innebär alltså att om jag ska investera de pengarna så behöver jag ha en högre avkastning än 1,75% på mitt investerade kapital för att jag ska tjäna på affären. Det finns alltså en uppenbar risk att det kan bli en dyr historia om man skulle investera fel, det har jag ingen lust med.

Kommer jag utnyttja krediten?

Helt ärligt så vet jag faktiskt inte det, nånstans känns det fel att låna pengar för att satsa på aktier tycker jag. Antagligen nånting som satt sig sedan man var ung att man handlar helt enkelt inte för pengar man inte har.

Men å andra sidan har jag inga som helst problem med att låna 260 000 av banken till 2% ränta och köpa en Mercedes Benz? Dom pengarna finns det då inte en chans att jag ser röken av igen så bara det resonemanget får en ju att fundera på om man inte har ett par lösa ändå.

Nåja, de lärda kan diskutera frågan fram och tillbaka. Min övertygelse är i alla fall att det kan vara en klok investering att belåna portföljen om man vet vad man gör samt att man har regler som man förhåller sig till så att det inte går överstyr. Vad jag har förstått så utnyttjar nästan alla seriösa investerare någon form av hävstångseffekt och oftast då belåning så bevisligen fungerar det ju.

Mina tankar nu går i följande banor….

 • Utnyttja krediten för ca 15-20 % av mitt portföljvärde
 • Använda den om det blir en rejäl sättning på börsen
 • Kanske aldrig utnyttja den, men bra att ha den om bra läge uppstår.
 • Min krigskassa är för närvarande i princip tom så jag behöver soldater redo att rycka ut i fronten

Hur funkar lånet på Avanza egentligen?

1) Man klickar på något av sina konton

2) Sök upp rutan där det står att man är beviljad superlånet.

3) Skriv ut avtalet och signera det med namn och datum och skicka med vanliga posten till Avanza.

Jag gjorde det i fredags och redan idag har det ploppat upp ett kreditkonto på min översikt på Avanza. Det ser ut såhär….

översikten10

 

Det funkar helt enkelt så nu att om jag går in på mitt konto ”svenska aktier” och köper till exempel Nobina så kan jag göra det utan att ha några pengar på kontot. Istället utnyttjar jag då krediten och räntan börjar ticka på en gång.

Om jag vill betala tillbaka min belåning kan jag göra det på 2 sätt. Antingen säljer jag värdepapper ”aktier alltså” och då hamnar ju pengarna direkt på kontot och har jag då belåning så dras räntan på en gång som jag fattat det. Annars kan jag göra en ny insättning direkt på kreditkontot och på så sätt betala tillbaka min skuld.

En sak man kan tänka på om man utnyttjar krediten är att ju mer aktier man handlar, desto högre summa blir man beviljad för superlånet eftersom att lånetaket baseras på hur mycket aktier man har.

Mest troligt kommer jag inte att utnyttja krediten i närtid, det tror jag inte. Men skulle börsen falla 10-20-30% nått sånt så vill jag inte stå utan möjlighet att kunna skjuta till kapital.

Nae, nu ska jag sluta skriva så ni får göra nått annat 🙂

2 reaktion på “jahapp, nu har man ett kreditkonto också…”

 1. Jaså du har skaffat kreditkonto till slut!

  Se bara till att inte låna mer än 35% av aktiens värde för annars blir lånet automatiskt ändrat till den högre räntan på 5%.
  Och det är bara aktierna som är godkända för superlånet man kan låna upp till 35%.

  Själv ser jag till att låna max 25% av aktiens värde, då har jag marginal om värdet sjunker mycket.

  Tryggpension

  1. Hej tryggpension.

   Jo nu har jag skaffat kredit. Jag blev inspirerad av er alla som redan har skaffat det. Vi får se om det kommer till användning framöver. Sannolikheten för det är väl rätt stor kan jag tro.

   Tack för de övriga tipsen, jag behöver alla bra sådana jag kan få. Börjar jag använda krediten ska jag minnas dina råd.

   PS: jag har ett nästan exakt likadant inlägg som ditt som jag inte publicerat. Antar att det är du som skrivit det också så jag publicerar bara detta?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *