Mina utdelningar

Hej!

Jag gillar utdelningar, jag gillar verkligen utdelningar.  För några år sedan när jag för första gången på allvar fick upp ögonen för börsen så var det via Jan Bolmesson på rikatillsammans.se. Han pratade inte så mycket om just utdelningar utan han pratade mer om Indexfonder och ränta på ränta effekten. Det var så jag blev indragen i den här karusellen, jag tyckte ränta på ränta effekten var så otroligt fascinerande.

Efter att under ett par månader ha slukat i princip allt som Bolmesson skrivit på sin blogg så bestämde jag mig för att investera mina pengar utefter hans principer, så det blev en portfölj alà rikatillsammans portföljen. Med tiden så började jag via andra bloggare få upp ögonen för just utdelningsinvestering och blev således ”tvingad” att försöka lära mig mer om hur man investerar i aktier. (man får bara utdelning från aktier cash, inte från fonder).

Några månader senare hade min tidigare fondportfölj förändrats till att allt mer ligga viktat mot aktier och numera är endast ett litet sparande kvar i fonder, resten ligger investerat i utdelningsaktier.

Min enkla strategi när det gäller aktier ser ut ungefär som följer….

  • Stora stabila bolag som tjänar gigantiskt mycket pengar och delar ut mycket av detta till sina aktieägare
  • Jag investerar nästan  bara om direktavkastningen överstiger 3%
  • Jag försöker ha en diversifierad portfölj som täcker massor av olika branscher
  • Jag vill verkligen förstå och tro på företagets framtid
  • Max 10% av portföljen i ”högrisk aktier eller chansaktier”

Mycket mer komplicerad strategi har jag inte.

Hur har då denna strategi lyckats lyckats hittills?

Jag började investera 2015 och investerade väldigt mycket pengar under perioden juni 2015 tom juni 2016. Det var under den perioden jag köpte de största posterna och det var då jag la grunden till min nuvarande aktieportfölj. Kollar vi hur bolagen har presterat rent utdelningsmässigt ända sedan juni 2015 så ser de totala utdelningarna ut som följer….

Totala Utdelningar

Vad kan jag dra för slutsatser av det här då? Inte så många faktiskt eftersom att jag har ägt vissa bolag längre än andra samt att innehaven skiljer sig i storlek rätt mycket. Men det kan ändå vara kul att reflektera lite. Följande tendenser kan jag urskilja….

  • Bank är en riktigt härlig Bransch för utdelningsinvesterare, relativt hög risk och högt värderade sett i ett Europeiskt jämförelseperspektiv, men ack vilka härliga utdelningar man får för risken.
  • Telekombolagen pumpar ut utdelning, Telia C känns som de skulle dela ut även om kinberg batra skulle försvara Malmö från danskarna. Tele 2 kanske drar in utdelningen det året men det kompenserar dom genom att dubbla utdelningen nästkommande år.
  • Mina Amerikanare är relativt de flesta andra innehaven i portföljen ganska små men jag gillar Coca Cola bäst av alla. Hälsotrenden får öka hur mycket som helst, Coca kommer anpassa sig och äga hyllorna så länge jag lever, tror jag i alla fall. Lite orolig när den stiger mycket eftersom jag misstänker att nervösa investerare parkerar pengar där när de tycker att börsen ser orolig ut. Så tror man på den teorin kan det vara läge att passa sig lite nu.
  • Preffarna Akelius och Balder, 2 superbolag. Klart att kursen sjunker när räntan stiger men jag kommer ligga med ca 10% i preffar över tid har jag bestämt och utdelningen från dessa kommer jag fördela där jag tycker de passar bäst. Preffarna är vattenspridarna i min portfölj. De kommer stanna läääääänge (hoppas jag)

Några innehav som inte syns i min utdelningslista är Nobina, Acadian Timber och Realty income. Helt enkelt för att jag inte hunnit få min första utdelning där ännu, de är mina nyaste innehav. Men nästa år kommer de att spänna musklerna också å då jäklar.

Utdelningsinvestering är som en drog, det går bara inte sluta!

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *