Balder preff inlösen sätter käppar i hjulet för mig…

Hej!

aktierne mine ida

 

Det var ett tag sedan jag la ut en bild i flödet på bloggen på hur min aktieportfölj ser ut så beskåda ovan om ni har lust!

Vad är aktuellt?

Jo,  främst är det Balder som meddelar att de förmodligen kommer att kalla till extrastämma framöver för att besluta om inlösen av 10 miljoner preferensaktier. På Avanza är det nästan 3000 ägare av preferensaktier och och jag läste någonstans att det var cirka 9000 ägare av preffen totalt. Nu är det inte 100% säkert att det blir av men av allt att verka kommer det ju att ske inom en relativ nära framtid. Hoppas nästa utdelning hinner betalas ut innan men det är väl kanske att hoppas på för mycket?

Det här sätter ju lite käppar i hjulet för mig (och förmodligen för en hel del andra) eftersom att jag kallt har räknat med att få en massa härlig go utdelning från aktien framöver, men så verkar det ju inte bli nu.

Medan jag jag läser många andra bloggare som pratar preferensaktier så känner jag mig lite vilsen just nu. När det gäller preffaktier så är jag lite kinkig och vill jag bara äga dessa under följande förutsättningar…

  • Bolaget ska för mig i grunden vara ruskigt starkt, inga chansningar här för mig eftersom jag gärna äger aktien hur länge som helst, tills inlösen……..
  • …..vilket för mig till nästa punkt. Jag handlar endast aktien under inlösenkurs………
  • …..samtidigt som jag inte gärna handlar preffaktier för lägre än 6% direktavkastning. Är det lägre kan jag tycka att andra investeringar känns bättre än just preffar.

Ovan ser ni egentligen mina investeringskriterier för att köpa preffar överhuvudtaget. Jag har tidigare resonerat kring huruvida att äga preferensaktier överhuvudtaget och är du intresserad av mina resonemang kring detta kan du läsa här och här.

I och med att jag räknat med utdelningarna och faktiskt fyllde på nyligen i Balder så känns det lite snopet nu med den här nyheten, jag kommer att tjäna en liten slant på inlösen men jag hade ju räknat med minst 30-40 utdelningar till framöver. Men så blir det inte så nu gäller det att börja fundera på vad som ska ersätta denna kassako i min portfölj.

Ett alternativ skulle kunna vara att handla Balder stamaktie eftersom att Balder är ett såpass bra bolag. Men eftersom jag tycker jag ligger nog viktad mot fastighetsbolag (jag äger NCC) så väljer jag nog hellre att fylla på i bolaget jag redan äger istället, så det alternativet går bort.

Nae, jag vet faktiskt inte riktigt hur jag ska göra nu, jag vill gärna handla någon ny preff men det måste vara med kriterier som motsvarar mina ovan skrivna kriterier, så är det någon som har något tips så mottages det gärna.

Det var lite tankar kring dagens besked från Balder….

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *