Trist nyhet om Nobina

Hej!

Jag har följt min plan under sensommaren vilken handlar om att fylla på främst i några särskilt utvalda bolag, därav 1 är Nobina, bussoperatören.

Nobina har ju haft det kämpigt under sommaren med flertalet dåliga kontrakt, en dålig kvartalsrapport och en tysk konkurrent som kommit in på arenan och rört om i grytan. Trots detta tyckte i alla fall jag att det kändes rätt attraktivt att satsa på Nobina, särskilt för utdelningen men jag ska medge att jag även trodde att kursen hade en hel del att ge nästkommande åren. Idag blev jag däremot tveksam till aktien på riktigt…..

På förmiddagen så var aktien på gång liksom större delen av marknaden men mot slutet av dagen damp det in en nyhet som fick kursen att tvärstanna och dyka nedåt. Nyheten var att Örebro Region planerar för att ta över driften själva och enligt Andreas Svahn, ordförande, S, i regionstyrelsen i Örebro län, så är det flera andra aktörer som fått upp ögonen för affären. Jag citerar honom från Privata Affärer där han sa så här….

 ”Jag har noterat att den affär vi ska göra med kompisarna i Region Västmanland har väckt ett ganska stort intresse i bussbranschen generellt, och inte minst bland mina kolleger runt om i landet. De är väldigt nyfikna på det, och flera av dem uttrycker en önskan om att eventuellt göra liknande lösningar.”

Utan att vara särskilt insatt så tolkar jag detta som en riktigt, riktigt dålig nyhet för Nobina. Min erfarenhet av kommunalt styrda organisationer är att de mer än gärna ”benchmarkar” vad andra kommuner håller på med och är det någon som kommer på en bra ide så hakar mer än gärna andra på, särskilt om det handlar om besparingar.

Nyheten om den nya konkurrenten från Tyskland tog jag lite av en klackspark eftersom mer eller mindre alla bolag brottas med tuff konkurrens. Det här däremot, med offentliga upphandlingar, det är en helt annan sport. Just Örebro är väl kanske inte Nobinas viktigaste område med 100 bussar av totalt 3500 totalt men om det blir verklighet av detta  så är jag helt övertygad om att det kommer att sprida sig till andra regioner och det är helt enkelt inte bra. Det kommer i såna fall absolut att slå ”ganska hårt tror jag” mot lönsamheten, så jag agerar på den här nyheten och kommer inte att fylla på i närtid i Nobina. Jag kommer följa bolaget i frågan och se vad som händer.

Nobina är för närvarande en relativt obetydlig del av min portfölj med en vikt på 1,5% men planen var att den skulle växa och bli åtminstone dubbelt så stor innan jul, nu vette fasen.

Hur kommer jag agera då?

  • Jag kommer definitivt inte att sälja mitt innehav
  • Jag avvaktar vidare köp medan jag funderar och följer nyheterna och bolaget

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *