Vad menas med att nånting är ”för dyrt” egentligen?

Hej!

Jag har varit inne på ämnet tidigare på bloggen om vad som är för dyrt egentligen? Den gången jämförde jag med Zlatan och om man kan säga att han tjänar för mycket! Vadå för mycket, säger jag? Han tjänar vad nån tycker att han är värd helt enkelt! Ingen kommer att ge honom pengar bara för att de tycker att det är kul att ge bort pengar, det funkar inte så.

Samma sak tänker jag när det pratas om att det finns en bostadsbubbla i sverige idag. Det är väldigt lätt att bara slänga ut sig det eftersom att bostadspriserna har stigit så otroligt mycket de senaste 40 åren och exakt alla är överens om att det är dyrt att köpa bostad, särskilt i storstäderna. Många jämförelsetal man kan titta på visar att bostadspriserna har ökat ordentligt, KPI, inkomst, nettolön osv….ja det har blivit dyrt som satan att köpa hus eller lägenhet, så är det.

Men jag menar att det som styr bostadspriserna ändå är utbud och efterfrågan. Urbaniseringen fortsätter och folk vill gärna flytta (åtminstone en tid i livet) till storschtaan och göra karriär. Avstånden minskar i takt med att infrastrukturen utvecklas och befolkningen ökar liksom antalet miljonärer gör. Detta är bara några faktorer som jag ser till att möjligheten finns att bostadspriserna bara fortsätter att växa under bra många år framöver.

Risker för bostadskrasch då?

Givetvis finns det massor som talar för att det kan vara en överhettning på bostadsmarknaden nu också. Man kan bara slå upp i princip vilken informationskanal man vill så kan man läsa hur mycket som helst om dessa, därför anser jag det överflödigt för mig att presentera det här. Jag vill bara ge en annan bild för att väga upp vågskålen lite…

Så hur ser bostadspriserna ut då?

Av 37 Europeiska länder som jag kikat på så ligger sverige nu på 6 è plats i europa vad gäller dyrast per kvm2 (kvadratmeter)

Källa: Global property guide

Det rymdes inte på bilden men billigast är det att bo i Moldavien där snittpriset är under 1000Euro/kvm2, faktiskt det enda landet i Europa där snittpriset är under 1000Euro.

Jag vet inte hur du läser av ovanstående information men jag tolkar det som att priserna på lägenheter kan sjunka, absolut. Men jag menar att det i jämförelsen också finns utrymme för dem att stiga.  Varför ska det tex vara 4 ggr så dyrt att bo i England jämfört med sverige i framtiden?

Vad tror du? Är en bostadskrasch på gång eller?

(Hoppas inte, jag funderar nämligen på att köpa bostadsrätt inom en mycket närstående framtid)

2 reaktion på “Vad menas med att nånting är ”för dyrt” egentligen?”

 1. Intressant inlägg, nu är jag en ung person som snart avlutar mina studier och ska ge mig ut i arbetslivet samt bostadsmarknaden, så utan erfarenhet så kan jag resonera helt fel här. (Varning för långt inlägg)

  Jag tänker på ett par saker som man ska vara lite försiktig med gällande situationen:
  1) Människor har börjat köpa bostäder i spekulation/investeringssyfte, vilket förstör lite utav tillgång och efterfrågan jämvikten, den riktiga efterfrågan är när människor faktiskt köper för att bo/”konsumera” sin bostad och inte enbart i investeringssyfte (klassisk tulip mania parallell)
  2) Många medelinkomstfamiljer jag känner är väldigt sårbara, maximalt belånade, amorterar minimalt och sparar inget. Dom klarar inte många procentenheters höjning på räntan.
  3) Bilden på bostadspriser är egentligen lie felanvänd i denna diskussionen skulle jag tro. Den tar ingen hänsyn alls till hur stor nettolön i EUR man har i landet. Ta t.ex. Schweiz, allt är dyrare där, däremot så tjänar man ju därefter om man arbetar i landet. Ett lokalt exempel är Norge, det går ju inte att jämföra norska priser med svenska priser, man tjänar ju liksom dubbelt så mycket i Norge.

  Problemet jag ser är när och om räntehöjningar och slopat ränteavdrag kommer, då kanske medelinkomstfamiljer tvingas sälja bostäder till förlust, då minskar initialt den ”riktiga efterfrågan” rejält, priset faller, spekulanter sticker från marknaden och tillgång och efterfrågan balansen återställs till mycket lägre priser. De stora förlorarna är de som är belånade och tvingas sälja.

  Med det sagt så tycker jag inte att man ska spekulera för mycket i om och när en avkylning kommer. Så länge man inte är för belånad och har kapital på annat håll som man kan ”offra” om räntorna mångdubblas så borde man klara sig bra.

  1. Hej!

   Första av allt, tack för ett genomtänkt kommentar, kul.

   1. Jag håller helt med. Pratade faktiskt för någon dag sedan med en tjej i kommunen där jag jobbar som berättade att hon hade lån på 3-4 miljoner nånstans samtidigt som hon ägde 3 stycken lägenheter och hyrde ut, så visst går folk ordentligt all in en fastighetsbranschen, det stämmer.

   2.Håller med här också, jag vågar nästan tro att de flesta litar på att räntan ska hålla sig låg samtidigt som de också räknar med att huspriserna ska stiga, särskilt yngre förstagångsköpare tror jag resonerar så. Kanske nyblivna barnfamiljer tex:

   3. Precis denna punkten tänkte jag om jag skulle resonera kring innan jag la ut inlägget eftersom att det är helt centralt, du har helt rätt. Men jag orkade helt enkelt inte lägga till det i inlägget. Dessutom finns det en massa parametrar man kan lägga till om man ändå ska in och grotta som tex: skattefrågor, hur ökad nybyggnation påverkar priset osv… Det blev för avancerat att gå in för djupt 🙂 Jag är inte Gottodix:)

   Risken finns ju givetvis att bostadspriserna kommer att sjunka framöver (de flesta verkar ju överens om det) men min andemening i inlägget är att det inte är någon naturlag utan priserna kan också fortsätta uppåt. Jalla fall om du frågar mig 🙂

   Tack för en mycket bra kommentar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *