Rapportsäsongen börjar nu

Hej!

Jahapp, då var det dags igen för rapportsäsong och först av alla i min Svenska portfölj är Atlas Copco som ska redovisa nu på Onsdag. Det blir startskottet på en mycket intensiv rapportperiod där 11 av mina bolag rapporterar inom 3 veckor.

Atlas Copco

Atlas har gått som tåget ända sedan Kinakrisen för 2 år sedan och är sedan dess upp hela 50%. P/E talet (på fjolårsresutatet) ligger på nästan 30 i skrivande stund och Atlas har en hel del att bevisa för att försvara den höga värderingen. Atlas är nu värderat på samma nivåer som H&M var för 2 år sedan, 30 ggr vinsten alltså.

På Onsdag så räknar analytikerna med en vinstökning på cirka 20% och en orderökning runt 10% enligt sydsvenskan. Även om Atlas når upp till detta så tycker åtminstone jag att värderingen börjar vara lite ansträngd. Snittvärderingen för de senaste 5 åren är runt P/E 20 så handlar man idag får man snällt betala 30% högre pris än tidigare, frågan är som vanligt, är bolaget värt det? Det kan bara du svara på!

Tele 2

En av rapportern som jag ser mest fram emot är faktiskt Tele 2 som haft ett fint momentum i år, upp 25%.

Den senaste kvartalsrapporten var mycket bra med betydligt högre vinst och omsättning är vad analytikerna hade räknat med. Trots detta har aktien gått sidledes sedan dess och jag tror att en fin kvartalsrapport kommer gjuta mod hos investerarna. Följden kan då bli ett glädjeskutt på rapportdagen, tror jag.

Enligt SME direkt så gissar analytikerna på en VPA (vinst per aktie) på 0,84 kr per aktie för kvartalet. Jag tror bolaget slår analytikernas förväntningar återigen, men det återstår att se.

Tele 2 har under ett par år ( sedan Allison Kirkby blev VD, 2015) haft för vana att vara försiktiga i sina guidningar vilket lett till att de oftast (kanske jämt?) slagit analytikernas förväntningar. Bolaget själva har guidat för ett Ebitda resultat på mellan 6,2-6,5 miljarder för helåret men det verkar finnas fog för att resultatet kan bli bättre än så när året summeras.

Hursomhelst så är aktien (precis som allt annat) rätt dyr för tillfället och minsta lilla tveksamhet kring framtida intjäning kan få aktien att slå bakut. Morgan Stanley (Amerikansk investmentbank som gissar kring kurser här och där) baissar aktien och menar att en mer rimlig nivå är runt 85 kr per aktie för tillfället (nu 95).  Vi får se vad marknaden tycker efter rapporten.

Tele 2 rapporterar på Torsdag.

Med höga förväntningar och långt ned till botten kliver vi nu in i en riktigt spännande rapportperiod, nu är det upp till bevis! Klarar börsen generellt att försvara sina höga värderingar?

Jag tror det….

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *