Investera i oroliga tider, min strategi

Hej!

Jag delar ju rätt ofta med mig av mina tankar här på bloggen, främst vad gäller investeringar.

Idag har jag funderat så mycket så jag tror det blir en Alvedon innan jag lägger mig ikväll.

Jag ska försöka att så enkelt som möjligt förklara mina väldigt röriga tankar, här kommer ett axplock. Vad har jag funderat på då?

jo…

Aktiemarknadens uppgång

Ibland brukar jag bara titta på grafen över hur OMX30 har presterat de senaste åren. Så här ser grafen ut sedan december 2008…

Som lägst så var kursen nere runt 590 och idag så är den ungefär 3 ggr högre. Som ni ser har kursen hickat till några gånger men uppgången går det inte att ta miste på. Börsen har blivit allt dyrare i snart 10 år i sträck utan större nedgångar…. Det kanske är dags snart?

Även om jag är en obotlig optimist och skulle kunna ligga 100% investerad (vilket jag gör nu) så funderar jag givetvis kring strategier och hur jag ska agera vid en eventuell nedgång…..Ikväll är inget undantag.

Så här tänker jag…

Risker:

 • Höga värderingar på börserna
 • Väldigt dopad marknad av lång tid med låga räntor
 • Höga skulder i hushållen, rekord även där tror jag
 • För många dyra nybyggnationer (bostäder) i premiumsegmentet som inte vanligt folk har råd med
 • Spänd politisk tillvaro mellan flera länder
 • möjlig stagnation i offentlig sektor som har har tjurrusat ett par år nu
 • osv…osv…

Nog finns det risker alltid och dessa ska man se och ha med i sin investeringskalkyl tycker jag. Är man förberedd så tar man bättre och mer logiska beslut i oroliga tider. Däremot tycker jag inte att man ska överskatta riskerna utan det finns ju såklart också väldiga…

Möjligheter:

 • Befolkningen i Europa har ökat rejält med all invandring vilket = ett högre cash flow i hela samhället = mer köp och försäljningar av allt = Mer skatteintäkter och jobb. (Lugn, jag ser problemen också, men det är ointressant i det här resonemanget)
 • Visst har värderingarna stigit på bolagen men det har ju vinsterna också, kanske inte i samma takt men ändå..
 • Basvaror som mat och kläder men också ”vardagslyx” som mobiltelefoner, tobak och alkohol kommer folk att fortsätta handla så länge människan andas på jorden.
 • Förändringar: många branscher står under väldiga förändringar och många företag mer eller mindre tvingas till innovation om de vill fortsätta vara relevanta på marknaden. (H&M, Nobina, Fingerprint, för att nämna några)
 • Nya marknader, ny teknik bla bla bla
 • Endast fantasin sätter gränsen (ungefär här tog min slut)

Jag har tänkt så här för att hantera dessa risker samtidigt som jag försöker ta tillvara på möjligheterna:

Aktier: Jag sprider riskerna genom att handla stabila företag i många olika branscher.

Fonder: Mina fonder består av 12 olika fonder och jag ligger ungefär 60% aktiefond och 40% ränte och obligationsfond över tid.

Så här har min investeringsstrategi sett ut i princip sedan jag började investera på börsen för cirka 2.5 år sedan. Det är själva grunden i mitt investerande. Men sen finslipar jag hela tiden tekniken också….

Så här ser min portfölj ut just nu…

Så här kommer jag agera framöver…

 • Riskspridning: allt nysparande fram till nästa sommar kommer jag fördela 50/50 mellan aktier och fonder. Jag har också ett automatisk sparande på 3000kr till min fondportfölj varje månad.
 • När mitt portföljvärde på fonderna når upp till 300 000 kr (nu 213 000) så kommer jag att plocka ut 100 000 kr och dessa kommer då att läggas på räntekonto Collector och bli min nya krigskassa
 • Av krigskassan kommer jag därefter investera 10 000 kr varje månad därefter i nya aktier vare sig marknaden har börjat vika sig eller ej, i upp eller nedgång.
 • Under tiden jag investerar i nya aktier kommer jag att bygga upp fondkontot upp till 300 000 kr igen innan jag fyller på krigskassan igen. Detta får ta den tid det tar.

Varför den här udda strategin då?

Jag vill tvinga mig själv att fortsätta spara i fonder trots att jag många gånger övervägt att gå all in i aktier. Detta eftersom jag ser fondsparandet som en krockkudde till hela portföljen vid eventuell nedgång, det är det den är konstruerad för från första början.

Om jag har ett mål med fondsparandet (300 000 alltså) så finns hela tiden ljuset i tunneln där när jag kan sälja av och fylla på min krigskassa. Det ska ju vara kul under tiden också, tycker jag….och jag tycker att mål ÄR kul.

I tider av oro kommer det ta lite längre tid att fylla på i fonderna (eftersom att de förmodligen går ner) vilket kanske gör att jag prioriterar nysparande där då för att få tillgång till en rejäl krigskassa. Det innebär att jag automatiskt ökar min riskspridning i orostider eftersom fondköpen i sig sprider risken på många olika bolag.

Ovanstående känns som en strategi som passar mig när jag vill begränsa nedsidan vid en eventuell börsnedgång samtidigt som jag också vill maximera avkastningen om börsen fortsätter uppåt!

Summa sumarum

I alla väder och orostider har jag alltid tillgångar i form av…

 • Aktier
 • Fonder
 • Likvider på räntekonto

Mmm…nått sånt!

Vilken strategi har ni i dessa aktiedopade, trump influerade, bostadskrasch varningstider?

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *