Hur går det för bostadsutvecklarna?

Hej!

Det är mycket man ska oroa sig för, senaste tiden har det vart bostadsutvecklarna som har fått det riktigt hett om öronen.

Överallt kan man läsa om avkylningen på svensk bostadsmarknad och jag skrev ett inlägg för någon vecka sen i ämnet som finns här på bloggen. Min infallsvinkel då var att det kanske inte kommer att gå helt åt helvete på bostadsmarknaderna trots allt, även om det just nu blåser riktigt kalla vindar. Se bara på det här….

Oscar Properties ner 46% i år

Tobin Properties ned 55% i år

ALM Equity ned 34% i år

Oscar, Tobin och ALM (Ovanstående) har alla börsnoterat de senaste åren och är resultatet av en (tidigare?) stekhet svensk bostadsmarknad.  Bostadsutvecklarna har en affärsidè som går ut på att fixa mark, bygga bostadsrätter och sedan sälja dessa till högstbjudande och nu verkar det på vissa fronter ha tagit tvärstopp.

Vad är det som händer då?

Jo, ganska mycket samtidigt. Några grejer som jag ser….

  • För mycket nybyggnation i Premium segmentet ( man försöker bygga bort bostadsbristen med för dyra lägenheter, vanligt folk har inte råd att bo där)
  • Oro för att räntorna ska stiga, många tror det sätter i gång på allvar andra halvan 2018, hmmm, kanske!
  • Mycket spekulation i bostadsmarknaden (man köper lägenheter för att sälja dyrare utan att ens vilja bo där. Det driver så klart upp priserna.
  • Högre riskpremie för aktierna i branschen då marknaden ”anses” av många riskerar stagnera eller till och med backa efter flera års uppgång.

Vilka konsekvenser får det här?

  • Ju fler nybyggnationer desto mer val för konsumenterna och desto längre betänketid. Förr var lägenheterna sålda innan ritningarna ens hade landat på bordet, nu när byggandet kommit i kapp en del så tar det längre tid innan köp. Det skapar osäkerhet i marknaden.
  • Nervösa ”spekulanter” som investerat i bostäder endast för att sälja med vinst blir nervösa och släpper bostadsrätter tidigt för att inte bli sittande med miljoner i lån på en bostad som de inte ens har tänkt att bo i.
  • Framtida estimaten sänks som en konsekvens av ovanstående, marknaden får hick anfall och ungefär där är vi nu, tror jag.

Finns det ingen anledning att vara orolig då? 

Ja det tycker jag! Jag ser ett samband jämt som handlar om att 1: Där det går att tjäna pengar, där vill alla vara. 2:När det kommit in tillräckligt många aktörer blir det mindre av kakan att dela på 3: Vissa bolag blir ännu mer framgångsrika eftersom de äter upp de mindre bolagen och får ännu större del av kakan 4: Bolag konkar 5: En ny högkonjunktur uppstår och ni kan börja läsa från punkt 1 igen! Så pågår det i en evig loop, kapitalismens kretslopp, håller ni med?

Så självklart finns det anledning att vara orolig, särskilt hög risk är det när det handlar om nya bolag som inte upplevt större motgångar (och lärt sig hantera dessa) samt bolag som är nischade mot en speciell grupp. Tex Oscar Properties, som är inriktade på lyxigare lägenheter i Stockholm. Sådana bolag löper alltid en högre risk då de är väldigt konjunkturkänsliga. Det gäller att ha någorlunda koll på vilka investeringar man gör så att man kan anpassa risken i sin portfölj.

Hur ska jag hantera den oron då?

Bästa sättet tror jag är den gamla klassikern att inte lägga alla ägg i samma korg. Jag har själv gjort det misstaget tidigare ( Fingerprint) 1: jag satsade alldeles för mycket 2: på ett enproduktbolag,3:utan trackrecord. Jag bet mig ordentligt i läppen men det var också en nyttig lärdom. Jag tror inte jag kommer att göra om det misstaget igen….

Själv äger jag ALM Equity preferensaktie av ovanstående bolag och de representerar ungefär 2% av min portfölj. Visst kommer de med en någorlunda hög risk men samtidigt får jag bra ränta på pengarna. Mitt riskantagande vad gäller den aktien består egentligen av att jag inte tror att 1: Bostadsmarknaden kommer krascha 2: Räntorna kommer att höjas markant närmaste åren.

Givetvis kan mitt antagande vara fel men då hoppas jag att min portfölj är tillräckligt diversifierad för att orka stå emot i en nedgång.

Kan det vara så att bostadsmarknaden är startskottet på nästa stora kris? 

Japp, men jag tror inte vi är där ännu!

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *