Min utländska portfölj utklassar min svenska

Hej!

Som jag berättade i förra inlägget så har jag numera uppdelat mina aktier i svenska och utländska innehav.

Mina svenska innehav har jag i Investeringssparkonto medan de utländska ligger i kapitalförsäkringen.

Skillnaden mellan sparformerna ISK och KF är inte så stora. Anledningen till min fördelning handlade framförallt om att det inte finns någon begränsning för hur mycket utländsk källskatt man kan få tillbaka på Kapitalförsäkringskontot, det gör det däremot på Investeringssparkontot En annan bra sak att veta med Kapitalförsäkringskontot är att du själv kan välja förmånstagare till vem som ärver dessa pengar ifall olyckan skulle vara framme.

Sedan jag började investera på Avanza så har min utländska portfölj totalt utklassat min svenska. Det är inte på marginalen heller direkt, kolla!

Svenska:

Utländska:

 

Man kan säga att det är de utländska aktierna som hållit uppe min totala avkastning. 4,45% på svenska portföljen jämfört med 54% upp i den utländska.

Det stora sänket i min svenska portfölj har varit H&M där jag har tappat halva mitt investerade kapital. Det var också min största stek i svenska aktier så nedgången har varit klart kännbar för att uttrycka det milt.

Vad gäller den utländska portföljen så  har många amerikanska bolag gått bra. Även finska eljätten Fortum har gått starkt senaste åren. Inte lär det bli sämre när elbilarna tar fart på allvar heller.

Ett bolag som tuffat på grymt bra av amerikanarna är Norfolk Southern Corporation som är ett transportföretag (egentligen ett holdingbolag) som äger bland annat järnvägsnät i USA och Canada. När industrin har gått på högvarv så har transporterna ökat och likaså intäkterna. Men det kan gå fort nedåt igen.

Så är i efterhand kan jag tycka att jag borde ha investerat dubbelt så mycket i utländska aktier istället för svenska 🙂 Det är lätt när man har facit!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *