Så här har jag tänkt kring fördelning i portföljen?

I det här inlägget hade jag tänkt dela med mig lite av mina tankar kring hur jag har byggt upp min portfölj. Det finns såklart olika sätt som fungerar men i det här inlägget så redogör jag för hur jag tänkt.

Skaffat mig lite erfarenhet

När jag började investera på börsen för drygt 3 år sedan så var jag helt ny och jag minns att jag tyckte att det var otroligt jobbigt att försöka sätta sig in i allt. Jag hade inte koll alls på preferensaktier, courtage, indexfonder eller nånting. Idag, 3 år senare är jag långt ifrån något proffs, men jag har i alla fall skaffat mig en del erfarenhet och jag känner mig betydligt säkrare kring mina investeringsbeslut. Det enda jag såhär i efterhand ”ångrar” är att jag har sålt mitt fondinnehav. Tidigare hade jag runt 300 000 fördelat på 12 stycken fonder vilket ger en enorm trygghet, särskilt när det gungar lite på marknaden som det har gjort ett tag nu. Tyvärr kom livet emellan och jag behövde investera i bostad och andra saker så fondpengarna fick gå dit istället.

Tankar kring aktierna

Jag har ju som jag sagt tidigare 2 stycken aktieportföljer nu, en som består av Svenska bolag och en som består av utländska bolag. Tidigare hade jag fonder också (vilket jag definitivt rekommenderar). När jag har valt ut vilka aktier som ska ingå i min portfölj så har jag försökt tänka i olika ”block”. Ungefär så här…

 • Bransch – Olika Branscher innebär olika typer av risker (och möjligheter). exempel på olika branscher är Olje och råvaruobolag: tex – Tethys oil och Lundin mining. Vi har Finans sektorn där försäkring, finansiella tjänster och bank ingår – Tex Swedbank och Storebrand (norskt försäkringsbolag). Sen har vi Verkstadssektorn där jag räknar in bygg och industri också. Tex: Trelleborg, Volvo eller NCC.  Därefter kommer Bostadsutvecklarna tex: Tobin properties och Oscars properties. Konsumenttjänster/telekombolag – Tex:  Scandic hotels, H&M, telia och Claes Olsson. Sen har vi hälsovård där jag räknar in läkemedelsbolagen tex: Atra Zeneca och Sobi och Hansa medical. Heads up på att jag kan ha missat någon bransch.

Olika branscher innebär lite olika typer av risker men min bedömning är att en lågkonjunktur eller en riktig krasch drabbar alla branscher så man kan inte vara säker nånstans. Däremot brukar jag tänka att behovsprodukter typ snus och cigaretter ”swedish match”, kläder ”Kappahl” och faktiskt spel ”Betsson” är såna branscher som jag tror klarar sig lite bättre än till exempel finans och byggbranschen under en lågkonjunktur. Jag har ingen fakta på det men det är så jag tänker och det är den typen av tankar jag har haft med mig under tiden jag byggt min portfölj.

Eftersom jag har försökt riskminimera i så hög grad som möjligt, efter förmåga, så har jag försökt att ha foten med på något sätt i alla branscher. Det är det här som är så bra med en fondportfölj eftersom att du via en gratis indexfond kan få tillgång till flera olika branscher,då slipper du klura på det själv när du väljer ut enskilda aktier. Nu när jag bara har aktier så blir det ännu viktigare att jag verkligen funderar kring hur mycket exponering jag vill ha mot de olika brascherna.

Specifika bolag

Det jag tycker ha varit svårast med att investera har varit att veta vilka enskilda aktier jag ska köpa in, när jag ska köpa in dem, när jag ska fylla på och när jag ska sälja. I början hade jag tron att jag skulle kunna sätta mig in i att analysera bolagen eftersom jag trodde att man behövde det för att kunna investera på börsen. Jag läste mycket om ”fundamental analys” och jag hade till och med som uppsatt mål 2016 att lära mig detta.

Under årens lopp har jag lättat lite (eller mycket) på trycker och istället fokuserat på själva strategin kring aktieinvestering. Jag börjar ofta fundera kring vilken bransch jag vill investera i, därefter börjar jag söka specifika bolag.

När jag gör min research kring specifika bolag så använder jag mig av följande kunskapskällor.

 • Bolagen ”investor relation” sida
 • Morningstar.com ”grymt bra sida tycker jag”
 • Nyheter kring bolagen i olika tidningar
 • Andra bloggare

Att för mig exakt förklara varför jag köpte ett visst bolag vid en viss tidpunkt det går inte – jag investerar inte på det sättet. Jag vet inte när ett enskilt bolag är ”billigt”. Jag har hela tiden förlitat mig tanken att det ”aldrig, aldrig, aldrig, någonsin är rea på börsen. Den tanken och övertygelsen gör mig lugnare och jag slipper tänka att jag missade en viss chans vid ett visst tillfälle. Det säger man ju ändå bara i efterhand när man kan konstatera att aktien har gått upp igen.

Börshandlade produkter

Det finns en uppsjö av olika börshandlade produkter -Bull och bear certifikat, futures och warranter. De handlar främst om att spekulera hej vilt om man tror att en aktie ska gå upp eller ner från dag till dag. Det närmaste jag har kommit den typen av investering är när jag ägde fingerprint (extremt volatil aktie), och så tror jag inte att jag kommer att investera igen. Jag har aldrig ägt någon sån här produkt och jag vet fortfarande knappt vad det är och jag tror inte att jag kommer spekulera på det här sättet i framtiden heller.

Preferensaktier

Numera finns det mycket information om preferensaktier både i tidningar och på andra investeringsbloggar. Jag har som jag minns åtminstone skrivit 2 inlägg tidigare kring hur jag tänker kring preferensaktier läs här och här.

Summa sumarum av mina tankar är att jag inte vill ha så hög andel preferensaktier i min portfölj. Anledningen till det är i första hand att jag som aktieägare inte får ta del av vinsten i ett långsiktigt perspektiv. En annan anledning är att preferensaktier tappar sitt värde i takt med att räntorna stiger eftersom att den riskfria räntan såklart hellre är att föredra. En tredje anledning är att jag inte riktigt tror på det här att aktieägare får tillbaka kapitalet före stamaktieägarna. Det är så men först ska ju underleverantörer och alla möjliga ha pengar före så om bolaget har ”kånkat” så är risken ändå hög att jag aldrig ser röken av mina pengar i alla fall.

I min portfölj så har jag bestämt att preferensaktier får uppta ungefär 5-10 procent av mina totala investeringar, det tycker jag är en fördelning som passar mig.

Om du klickar på den här länken så ser du alla preferensaktier som avanza erbjuder för tillfället.

Utländska innehav vs svenska innehav?

Eftersom att jag tror på strategin att riskminimera genom att man exponerar sig i olika branscher så följer jag samma logik vad gäller geografiska investeringar. Jag har valt att ha både svenska och utländska aktier eftersom att jag generellt tänker att om svenska marknaden går knöligt kanske någon annan marknad går bra och vice versa. Hittills så är jag nöjd med det valet då mina svenska innehav har gått relativt knöligt senaste 3 åren medan mina utländska innehav har gått jättebra.

Med det sagt så ser jag inte bara fördelar med att exponera sig mot utlandet. Det finns flera risker med det också som valuta risk till exempel. Dessutom tycker jag att det är mycket svårare att följa det dagliga flödet av information vad gäller dom utländska innehaven. Sen är ju svenska bolag i hög grad kopplade till utländska marknader i alla fall så går det knackigt i utlandet så är ju sannolikheten väldigt hög att det går knackigt i Sverige också. Är du intresserad av att läsa mer om mina tankar kring detta kan du använda sökfunktionen på bloggen, det funferar alldeles utmärkt.

Sammanfattningsvis – min portfölj

Nu när ni har fått läsa några av mina tankar kring hur jag har resonerat kring byggandet av min portfölj, så tänkte jag sammanfatta det här inlägget, och koppla det till min aktieportfölj. Så här ser den ut…

Branschfördelning – Min portfölj just nu

Av ren pricip försöker jag hålla mig borta från 2 typer av branscher, tobak och oljeindustrin. Den förstnämnda för att min mamma gick bort i cancer och den andra bara för att jag känner för det. Oljeindustrin är Smutsig industri som jag hellre tror hör till det förgångna mer än till framtiden. Men det är bara mina högst personliga tankar och jag säger inte att jag aldrig kommer att investera i dem heller.

 • Råvarorubolag (2,29%)– Det enda renodlade råvarurelaterade bolaget jag kan komma på i min portfölj är det Canadensiska skogsbolaget Acadian timber.
 • Finansbolag (23,5%) – Investor, Nordea, Swedbank, Sampo
 • Verkstad/Industri (27,21%)– Atlas Copco, NCC, Akelius pref, Alm pref, Norfolk Southern, Fortum, Exchange income corp,
 • Fastighet/Bostadsutvecklare (15,15%) – Hemfosa, Castellum, EPR properties, Realty Income,
 • Konsumenttjänster/telekombolag (27,36%) – H&M, Tele 2, Telia, Nobina, net ent, Coca Cola, Procter and gamble,
 • Hälsovård/läkemedelsbolag (4,36%)– Johnson&Johnsson,

Avslutande Reflektion:

Som ni ser ovan så har jag en fot i princip i alla branscher trots att jag investerat i enskilda aktier. Man kan se att jag har högst exponering mot verkstad och industri samt kosument och telekombolag. Minst exponering har jag mot hälsovård/läkemedelsbolag och råvarubolag.

Några tankas som slår mig när jag ser branschfördelningen är att

 1. Jag skulle kunna tänka mig att öka i hälsovård/läkemedelsbolag (kanske astra?) och jag skulle kunna öka mot råvarurelaterat något (kanske ett svenskt skogsbolag också?)
 2. Jag kanske borde minska min exponering mot finansbolag? Min känsla är att det får det tungt vid en ordentlig nedgång eller krasch. Samtidigt så är de jättebra kassakor i portföljen då de betalar fin utdelning….hmmm.
 3. Min plan har alltid varit att ha någorlunda jämn fördelning i portföljen eftersom att inte ett innehav ska kunna påverka portföljen så mycket. TELE 2 är numera mitt största innehav då jag för något år sedan lyckades köpa i svackan – sedan dess har de gått starkt. Men jag har jättesvårt att göra mig av med aktier i bolaget då jag tycker det är så bra så jag funderar samtidigt ibland att jag vill ha mer aktier också. Jag hejdar mig att köpa dock på grund av det jag först sa, att jag vill ha en någorlunda jämn fördelning i porföljen alltså. Jag följer min strategi.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *