Nobina

Hej!

Nobina är ett bolag som jag har i min portfölj och det är också ett bolag som jag tycker är rätt spännande.

Jag köpte min första post i bolaget den 10 Juli 2017 för 42,10 per aktie. Sedan dess har jag både hunnit köpa och sälja aktier i bolaget ett par vänder. Jag minns att jag något halvår före hade fått upp ögonen för deras självkörande bussar och började intressera mig för bolaget.

När jag blir intressrad av ett bolag så brukar jag köpa på mig en jätteliten post typ 500kr-1000 kronor som sen får hänga med och guppa i portföljen. Anledningen till det är främst att jag tycker det blir lättare att hänga med i nyhetsflödet kring vad som händer i bolaget. Via Avanzas funktion ”aktuellt för mitt innehav” så ser jag ju hela tiden vilka nyheter som kommer upp kring bolaget och jag missar inga rapporter. Är det något man funderar över kan man gå in och kika på forumet vad folk snackar om, då får jag en bra feeling för vad som är i ropet just nu. Det var så jag gjorde med till exempel Nobina.

I januari 2018 kunde man läsa i tidningarna att Nobina skulle starta Skandinaviens första projekt med självkörande fordon på allmän väg. Vanligt folk fick möjligheten att testa på att åka obemannade bussar där enda skillnaden var att det inte satt någon chaufför bakom ratten. Många turister, arkitekter och stadsplanerare, även från andra länder, kom på besök för att få testa på upplevelsen.

Efter sommaren meddelade bolaget att de hade fått med sig värdefull information från testerna (tex: att många fler än vad man trodde hade valt att kasta sig ut framför bussarna bara för att se om de stannade….? åååkej)

I oktober 2018 så rullade de första elektriska bussarna i reguljärtrafik i Järfälla kommun. Bussarna går 15 kilometer i timmen och från början är det 3 bussar som trafikerar sträckan. Under 2019 kommer det att utökas till 6 bussar.

Det här mina damer och herrar, tror jag är framtiden. Det är såna här typer av investeringar jag tycker är roliga, där det känns som att man är med lite grann och bygger framtiden. Även om nu Nobina aktien inte skulle gå superbra närmaste 10 åren så kommer teknologin och kunskapen att leva vidare. Oljebolagen, som jag pratade lite om i senaste inlägget, känns lite tvärt om, tycker jag.

Senaste q3 rapporten var riktigt fin och visade på ökat rörelseresultat och starkare kassaflöde än jämförande period. Omsättningen ökade med starka 15% – väldigt bra. Sen att bolaget sålde expressbuss-verksamheten (Swebus) under 2018, som bara tyngde den lönsamma delen i verksamheten känns också bra.

Så nu när elbussarna har börjat rulla och bolaget har börjat visa starka siffror så känns det som en fortsatt lovande investering tycker jag. Jag kommer mest troligt att öka i bolaget under 2019 om inte något anmärkningsvärt händer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *