Fyllt på lite i preffar!

Hej!

Jag har ju en plan, den planen går ut på att jag har tänkt att försöka spara 50 000 kronor vid sidan av börsen i år. Den kassan är tänkt att bara finnas till för ”behovspengar”, som jag kan plocka ifrån när jag behöver det.

Eftersom sparande pågår så blir det lite färre påfyllningar i aktier jämfört med vad det vanligtvis brukar vara. Men trots det kunde jag inte hålla mig idag så jag valde att fylla på lite preferensaktier, Akelius och Alm Equity pref.

Kanske inte bästa läget ”särskilt inte i Akelius” men jag köper för att behålla så länge bolaget erbjuder preffar. När jag köper preferensaktier brukar jag ha som tumregel att det ska vara till minst 6% avkastning. Jag vill ha lite marginal ned till den riskfria räntan eftersom att det dessutom finns 2 nedsidor som jag ser det med preferensaktier jämfört med vanliga aktier. 1) jag får inte del av bolagets vinst 2) Avkastningen kommer att vara statiskt och utan potential att växa. Dessa 2 variabler är främsta anledningen till att jag inte vill ha mer än kring 7-8% preferensaktier av min totala portfölj. Nu efter köpet så tror jag att jag ligger kring 8%.

Preferensaktier tycker jag är ett bra komplement till vanliga aktier då det är rätt hög direktavkastning, kvartalsvis utdelning och dessutom möjlighet till inlösen över inköpskurs. (så länge man köper under inlösenkurs förstås).

Den främsta nackdelen med preferensaktier tycker jag är att de är rätt räntekänsliga vilket gör att kursen sjunker i takt med att räntan stiger. Men när jag investerar i preferensaktier så gör jag det med förhoppningen att de ska vara för evigt, som att ha pengarna på ett vanligt sparkonto fast med minst 6% ränta och lite högre risk.

Ha en bra dag!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *