Tele 2

Hej!

Den första Oktober 2015 gjorde jag mitt allra första köp i Tele 2. Då köpte jag 111 aktier till ett värde av 9 000 kr, då till ett P/e tal på cirka 12. Sedan dess har jag fyllt på i bolaget nästan 30 gånger och idag har det vuxit till mitt största innehav, inklusive de utländska. På senaste tiden har jag tänkt att jag borde sälja av lite i bolaget då jag eftersöker en mer jämn fördelning bland bolagen, men jag har väldigt svårt att sälja Tele 2. Efter vissa funderingar har jag faktiskt på senare tid ökat något inför rapporten som jag tror kommer att vara bra – den brukar vara det.

Nedan kan du se en graf från Yahoo Finance som visar Tele 2 aktiekurs sedan år 2000.

Tele2 Aktiekurs 2000-2018

Eftersom jag är tillräckligt gammal att minnas IT boomen så ser jag direkt på grafen att Tele 2 var ett av bolagen som övervärderades 99-00. Därefter fick aktieägarna åka på en riktigt otrevlig resa från nivåer kring 234 kr/aktie ner till 34 kr/aktie. Nedgången varade i cirka 2 år och aktien förlorade cirka 85% av sitt värde under den tiden. Därefter har det varit en relativt behaglig resa för den långsiktiga investerare som under många år kunnat plocka fina utdelningar från bolaget. Undantaget är finanskrisen 2008 då bolaget halverades i börsvärde samt en jobbig längre nedgång mellan 2011-2014.

Utdelningshistorik

Jag bedömer Tele2 som ett av de aktieägarvänligaste bolagen på börsen. De har delat ut extrautdelningar 2009, 2010, 2011, 2012, 2014, och det har varit riktigt saftiga extrautdelningar också. Det är inte bara heller så att bolaget kastar ut extrautdelningar vind för våg utan det finns en tanke bakom som jag gillar. Den säger att om styrelsen bedömer att den totala avkastningen för aktieägarna blir högre om man delar ut, jämfört med om man återinvesterar pengarna i bolaget, så väljer man det.

Om man endast vill ha årliga utdelningshöjningar i en fin stapel så ska man inte köpa Tele2. De har nämligen de senaste åren höjt och sänkt utdelningen lite om vartannat. Däremot har de ett fint snitt på utdelningarna och 2017 så angavs en ny utdelningspolicy som sa att man ska försöka höja utdelningen i absoluta termer från år till år – vilket jag tycker låter fint. Så framöver så har jag sett att analytikerna räknar med en höjning på ungefär 1 krona per år i ordinarie utdelning för nästkommande 2-3 åren.

Guidningar och mål

Min upplevelse av bolaget har varit att de nästan alltid slår analytikernas förväntningar i kvartalsrapporterna. Nu kanske jag inte minns exakt varenda kvartalsrapport men under tiden med Succe`vd Allison Kirkby så verkade de alltid komma ut på topp. Det är inte ofta jag pratar om VDàr här på bloggen men jag tyckte att det verkade som att hon hade en tydlig försiktig strategi i guidningarna som hon sedan överträffade vid rapporterna. Hon skräd inte orden utan lät siffrorna tala för sig vilket var en strategi som jag verkligen gillade.

Nu, sedan fusionen med Com hem gått igenom, har en ny VD lagt ankare i bolaget – Anders Nilsson. Han var såvitt jag förstått tidigare varit VD i Com Hem och har nu tagit över rodret efter Kirkby och han har således mycket att leva upp till. Hittills har jag inte hunnit bilda mig någon uppfattning om honom som VD för Tele2 men det kommer bli spännande att se om han mäktar med uppgiften. Det kan bli flipp och det kan bli flopp, det återstår att se.

Räkna med en skakig resa!

Historien har visat att Tele2 är ett ganska volatilt bolag med upp och nedgångar om vartannat. Nu med integrationen av Com hems verksamhet så kommer vi aktieägare säkert att kastas mellan hopp och förtvivlan från diverse analytiker och mediepersonligheter ett tag framöver. Huruvida integrationen kommer att bli lyckad står skrivet i stjärnorna men jag förlitar mig på att hjärnorna bakom vet vad de håller på med. AT&T förvärvade ju Time Warner också så det verkar råda konsensus i branschen att synergierna mellan dessa ska led till framtida vinster – jag får väl hålla med då :).

På onsdag lämnar Tele2 sin rapport och det ska som vanligt bli jäkligt spännande att följa utvecklingen i bolaget. Sammantagningsvis så tror jag på en bra rapport – jag tror på en utdelningshöjning och jag hoppas på en extrautdelning. Kom igen nu Tele2!

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of