Fördelning inom portföljen

Hej!

Preferensaktier

Jag har Akelius pref och Alm pref i min portfölj. Tillsammans fyller de i skrivande stund på min portfölj med ungefär 6000 kr per år. De delar ut 8 månader av årets 12 månader. Jag skulle gärna ha utdelningar varje månad från preferensaktier och funderar på att ta in Klövern Pref i framtiden eftersom att deras utdelningsmånader är precis de 4 som jag saknar. Följande månader delar Akelius och Alm ut…

 • jan Alm
 • feb Akelius
 • april Alm
 • maj, Akelius
 • juli Alm
 • augusti, Akelius
 • oktober, Alm
 • november, Akelius

Klövern delar ut mars, juni, september, december, just de månader jag inte har någon utdelning från de andra preffarna. Det enda som stoppar mig från att köpa in Klövern nu är att jag inte vill ha för stor fördelning preferensaktier i portföljen.

Utländska innehav

Jag har funderat fram och tillbaka lång tid på om jag vill ha en utländsk portfölj överhuvudtaget. Efter mycket om och men har jag landat i slutsatsen att jag vill det. Utan att gå in djupare så känns det bäst för mig ur ett riskperspektiv även om man också kan argumentera för att utländska innehav ökar risken på vissa sätt, men jag går inte in på det här.

Jag börjar med raska steg närma mig en halv miljon i min utländska portfölj. Den har gått upp över 60% totalt sedan jag start vilket överträffar mina förväntningar grovt. Jag tror inte att jag kommer att fortsätt ha en genomsnittlig årsavkastning på över 20% i mina utländska innehav. De genererar i skrivande stund ungefär 20 000 kr per år till min portfölj i utdelningar.

Eftersom att många utländska innehav delar ut kvartalsvis ( 4 gånger per år) så skapar det ett jämt fördelat kassaflöde i portföljen vilket många utdelningsjägare jämte mig uppskattar. Fördelen med ett någorlunda jämt kassaflöde, tycker jag, är att man kan fördela resurserna där man anser att de passar bäst just för stunden. Det argumentet kanske inte helt håller för granskning så jag lägger även till en given anledning (Jag får köpa aktier oftare vilket känns kul) vilket också är en viktig motivationsfaktor. Jag har aktier från följande länder….

 • USA (62%)
 • Finland (26%)
 • Canada (12%

Jag är ganska nöjd med fördelningen men skulle gärna ha fler nordiska bolag i portföljen. Ett bolag från Norge som jag har haft i tankarna länge är Bakkafrost. Bakkafrost är registrerat på Oslobörsen men har verksamheten i färöarna och är det 8è största fiskodlingsföretaget i hela världen (Wikivetande).

Månadsutdelare

Jag har 3 stycken månadsutdelande bolag och det är Exhange income corp, Realty income corp och EPR Properies. planen för dessa är väldigt enkel. Jag vill att de ska leverera så pass mycket utdelning att jag åtminstone kan köpa 1 ny aktie i varje bolag i månaden. Jag vill att den ska bli självgående så att jag kan fokusera på mina andra investeringar.

Fonder

Att jag kör 100% aktier nu var egentligen ingenting som jag hade planerat tidigare. Det har blivit så eftersom att jag delvis har använt upp fondpengarna tidigare men också att jag har fördelat över en viss del av dem till aktier. Just nu har jag i princip inga fonder i min portfölj men det är inte omöjligt att det kommer in framöver igen.

Jag skräms inte särskilt mycket av att bara ha aktier i portföljen eftersom att jag har ett mycket långt tidsperspektiv på mina placeringar. Det är däremot viktigt för mig att ha tillgång till cash ibland men då stöter jag på patrull eftersom att jag inte har tänkt sälja några aktier för att skaka loss pengar i handen. Jag vill inte bryta min utdelningstrend i onödan. Det problemet försöker jag lösa nu genom att spara pengar på vanligt sparkonto vid sidan av börsen.

Sparkonto

Jag har som mål att spara 50 000 kr innan året är slut på sparkonto. Problemet med att bara spara 100% i aktier är att jag känner mig låst och den känslan gillar jag inte, jag gillar frihetskänslan. Den får jag om jag kan plocka cash från ett konto och åka en weekend till Stockholm på spa om jag har lust. Med det sagt säger jag inte att jag behöver göra det – men jag vill gärna tänka att jag kan göra det om jag vill, det är viktigt.

Det var några måndagstankar om min portföljstrategi….

8 reaktion på “Fördelning inom portföljen”

  1. Hej Bror!

   Tänkte säga att du har fel, men du har ju helt rätt!
   Jag måste ha sett i syne i går! Får se över det där en gång till

   Tack för påpekandet!

 1. Hej

  Jag har en mindre del preffar för alla månader, två amerikanska kvartalsutdelare och fyra månadsutdelare, varav två från USA och två från Canada. Dessa ger mig alla ett hyfsat jämnt flöde varje månad, om än inte så mycket, men tillsammans blir det ju en liten slant.

  Planen är att försöka ha jämnt viktat mellan månadsutdelarna, så att de ger ungefär lika mycket per månad, på sikt c:a 150:- per månadsutdelare, mer vill jag inte ha just nu.

  Jag har ju mycket närmare till pension än dig, så jag har en viss andel i fonder, och längre fram kommer lite utdelningar varje år gå dit istället, så jag får lite mer säkerhet inför pensionen.

  TP

  1. Hej trygg pension!

   Jo, jag håller med om att strategin bör fördelas på var i livet man befinner sig och när man har planerat att börja använda pengarna. Det är nog klokt.

   Preferensaktier, i alla fall de mest säkra känns ju som ett stabilt alternativ till fonder tycker jag även om det kanske är lite högre risk.
   Strategi det kan man nog fundera på hur länge som helst!

   Ha det bra Trygg pension!

 2. Ja utdelning månadsvis är lockande! Att få 10-15% är riktigt bra. Har det som komplement till min tradingportfölj. Svenska är bra men för snåla utdelningar 🤦‍♂️

  1. Hej Fredde!
   Månadsutdelare känns lite som att äga en fond tycker jag.

   När det gäller avkastningen räknar jag inte med att den kommer att fortsätta stiga i samma takt som det gjort hittills. Men å andra sidan vet man ju aldrig.
   Månadsutdelare är i alla fall ett enkelt sätt att investera tycker jag, det är bara investera utdelningen i samma aktie.

   Vi får se hur utvecklingen ter sig framöver – nu börjar ju utdelningar fördelade på flera gånger per år bli vanligt så kanske har vi månadsutdelare även här framöver? Jag vet inte…

 3. God kväll!

  Tack för ett intressant inlägg! Jag bygger sakta men säkert upp en portfölj med utländska högutdelare. Gärna månadsvis! Väntar på första utdelningarna som kommer i mars! Handlar genom Nordea som har ett otroligt lågt courtage. Kostar från 1$!
  Lycka till!

  Fredde

  1. Hej Fredde!

   Jag tror det kan vara en riktigt bra ide att satsa på månadsutdelare, det är en strategi som jag med skulle kunna köra.
   Läste om en Amerikan som bara hade månadsutdelande bolag i portföljen och man får ju många utdelningar i alla fall även om totalavlastningen kanske inte blir bättre är andra strategier.

   Sen kan man ju köra andra varianter som endast svenska bolag, bara kvartalsutdelare eller centrerad portfölj med fåtal bolag. Allt efter tycke och smak!

   Stort lycka till till dig också!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *