Swedbank

Uj Uj nu osar det hett!

Hej!

I juli 2015 gjorde jag mitt första köp i Swedbank. Då köpte jag aktier för ungefär 10 000 kr. Jag betalade 205 kronor per aktie och med en utdelning på 10,70 så handlade jag in aktien till en direktavkastning på 5,2%.

Sedan dess har jag fyllt på ganska många gånger i Swedbank, närmare bestämt 35 gånger. Senaste transaktionen registrerat på Avanza är faktiskt sälj i Oktober förra året. Jag minns inte vad jag behövde pengarna till men något viktigt måste det ha varit – Hm hrm…

Idag är Swedbank ett av mina största innehav och jag äger 429 aktier i bolaget. Jag har numera ett GAV på 181 kronor och har alltså handlat rätt friskt i nedgång från mitt första köp som alltså var på 205 kronor. Bankerna är ju riktiga kassakor och har historiskt sett delat ut väldigt mycket pengar.
Före kollapsen idag så var värdet över 90 000 kr och nu efter nedgången är det 80 000 kr. Det går fort i hockey!

Ända sedan före jag gjorde min första investering så har jag vetat om att bank aktier kommer med en ganska hög risk, det är så mycket som kan påverka aktiekursen. Politiken i allra högsta grad – snabba lagändringar, konkurrens, teknik och allt vad man nu nånsin kan tänka sig – banken är exponerad mot i princip alla tänkbara risker som jag ser det -mer än, eller på ett annat sätt än, många andra bolag. Idag fick vi se ett prov på detta.

I uppdrag granskning igår avslöjades det att banken tvättat pengar åt sina kunder under flera år. (Trodde programmet sändes igår men läste i efterhand att det är ikväll det kommer att sändas) Jag har inte sett reportaget själv utan det är vad jag snappat år mig från nyhetsrapporteringen idag. Hursomhelst är jag inte förvånad. Skulle man syna bankerna så är jag helt säker på att man skulle hitta massor av brister vad gäller både moral och etik och dessutom tvivelaktiga brevlådeföretag och skatteplaneringar, det ligger liksom i branschens natur. Det finns lagstadgade regleringar – det finns vinst och tillväxtkrav och aktieägare som kräver utdelningar – och det finns välkammade jurister som ska hitta varje kryphål, det bara är så helt enkelt. Kan man inte acceptera det ska man inte äga bank om man frågar mig, det kommer mer lite skit på fingrarna.

Men ovanstående ska såklart sättas i perspektiv mot allt bra som bankerna faktiskt också gör för samhället, både nu och historiskt. Bankerna är långt ifrån bara dåliga – de gör mycket bra saker också. Men det tar vi en annan gång.

Swedbank ska ha en telekonferens idag klockan 17.00 har jag sett och vi får se om jag har möjlighet att tuna in den, det kan ju vara intressant att lyssna på. Annars kan man säkert se nyheterna ikväll och få en sammanfattning av läget.

Hade jag haft mer torrt krut hade jag handlat Swedbank i dag i tron att aktiekursen överreagerar på beskedet. Liksom Nordeas brevlådehistoria för nått år sedan och Swedbanks tidigare “Cum-ex-läcka” så tror jag även detta besked är övergående. Jag tippar på att om 3 år är det knappt någon som minns vad som hände idag, det brukar vara så…..

……men jag kan ha fel! Vad tror du? Köpa dippen eller sälja skiten?

2
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
drommarenLekonomi Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Lekonomi
Guest

Lutar mer åt ditt andra alternativ 😉