H&M och Nobina får lite upprättelse

Hej!

Igår redovisade H&M och Nobina och båda bolagen lämnade positiva rapporter. H&M har ju haft en nedgång som pågått i flera år medan Nobina har varit lite mer volatil de senaste åren.

Om jag minns rätt så ökade H&M med 13% och Nobina med drygt 9% på rapportdagen vilket jag tycker var välförtjänt för båda bolagen.

Hennes och Mauritz

Alla är ju förstås inte lika glada över H&Ms framgångar. Jag hittade den här kommentaren på en sida…….

“Grattis HM för att ni så effektivt lyckas omvandla människors lidande till inkomster i skrupellösa kapitalisters fickor. Era arbetare betalr ni svältlöner men själva tar ni ut miljardvinster. HM är en skam för Sverige och visar kapitalismens och globalismens fula tryne när den fär härja fritt. Skamligt också att svenska politiker tillåter detta när det skulle vara en lika enkel som rimlig sak att förändra regelverket.”

H&M har varit inne i en omställningsfas i flera år och har jobbat febrilt de senaste för att tillgodose den kräsna kundmarknaden. En i grunden gigantisk omorganisation som inte bara spänner över länder utan också världsdelar. Många tycker att H&M har varit “sen på bollen” och inte förstått “allvaret i situationen”. Jag har också hakat på i de tankarna ibland men samtidigt också tyckt att H&M har agerat efter hur ett gigantiskt ledande företag bör agera. De har observerat, utvärderat och sedan förändrat efter behov – alltså tagit den svenska medelvägen och inte hoppat på och agerat irrationellt och idiotiskt (som många av dagens vända kappan efter viden politiker). Jag tror vi börjar se frukten av deras kyla och metodiska förändringsarbete nu, åtminstone hoppas jag det.

Med allt det sagt så menar jag inte att H&M bara har guld och gröna skogar som väntar framöver nu. Däremot tror jag att en lågkonjunktur skulle gynna H&M i det här läget då jag tror många konkurrenter skulle få det otroligt tufft i ett sånt klimat. Därav att H&M känns som en extra trygg investering just nu.

Nobina

Nobina lämnade också en förtroendeingivande rapport som visade på starka jämförelsetal. Jag tycker att bolaget i grunden
känns väldigt stabilt – visionärt – och pålitligt. De har landat många kontrakt senaste dryga året och det gäller att komma ihåg att kontrakten som Nobina vinner ger lite vinst i början för att sedan öka succesivt till att vara mest lönsamma mot slutet av kontraktstiden.

Jag läser ju så jäkla mycket hela tiden att jag oftast glömmer var jag läst saker och ofta de exakta detaljerna. Men jag tycker mig minnas att genomsnittskontraktstiden ligger på lite drygt 5 år i nuläget (rätta mig om jag har fel). Nu minns jag inte vad som är den genomsnittliga kontraktslängden hos Nobina är men jag har för mig att den är minst 10 år vilket borgar för riktigt bra intäkter framöver då kontrakten blir allt mer lönsamma vad tiden lider.

Nobina har som alla andra bolag även en del orosmoment varav en av dessa är den höga skuldsättningen och en annan är att viljan att vinna kontrakt vilket gör att bolaget tar på sig uppdrag med för dåliga marginaler. Men detta tycker jag vägs upp av att jag tror att bolaget är en stabil hamn vid en lågkonjunktur som verkar ha råd att behålla och även höja den redan nu höga utdelningen. Dessutom tror jag att aktien har mer att ge än vad folk generellt tror de närmaste åren.

Jag äger både H&M och Nobina och dessa är båda tänkt att finnas kvar i min portfölj mycket länge, kanske så länge jag lever. Coca Cola och Norfolk Southern är två andra i den amerikanska dito som sitter säkert.

Trevlig helg!

2
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
drommarenThe Dividend Story Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
The Dividend Story
Guest

Riktigt kul med H&M och Nobina, vilka båda tillhörde portföljens bästa aktier. Jag är ganska nöjd med min position i H&M för tillfället men ökar gärna mer i Nobina. Är du fortsatt nettoköpare i bolagen eller är du nöjd med storleken på innehaven för tillfället?
Trevlig helg!