Det går fort att dra på sig skulder och utgifter

Hej!

Det här med att inte dra på sig för stora utgifter är verkligen en nyckel i att kunna spara och investera. Tidigare har jag varit ganska bra på att inte dra på mig onödiga skulder, antagligen med mammas ord i bakhuvudet att det man inte har råd med kan man inte köpa.

Samhället har de senaste åren förändrats rätt snabbt och det som för 20 år sedan var i princip otänkbart är i dag helt ok. För 20 år sen var det i princip bara “de rika” som sparade i aktier, välutbildade och framgångsrika personer. Lite av en snobbsport. Backar vi ännu längre tillbaka så skulle ju vem som helst säga att det var klokt att låna pengar till en ny bil men skulle man säga att man lånade pengar för att satsa på aktier så ansågs man av många ha förlorat förståndet.

Nu i takt med att nisch bankerna har börjat konkurrera med storbankerna på allvar så har kostnaden för att investera sjunkit ordentligt, och det är den yngre generationen som börjar få upp ögonen för detta. De äldre lever kvar i tänket att “man köper inte om man inte har pengar” medan nya generationen drar på sig lån och investerar “förmodligen mer än nånsin”, på gott och ont.

Som jag sa i början av inlägget så var jag ganska noggrann med att inte dra på mig skulder förr – det stämmer inte längre. Idag har jag följande skulder……

Huslån: Ca 600 000 kr. (sambon andra hälften)

Billån: 130 000 kr

CSN: 180 000 kr

Avanza: 15 000 kr

Totalt: 925 000 kr i lån. Dessa ska återbetalas varje månad till respektive kreditgivare och totalsumman blir drygt 7000 kr i månaden. Dessutom har jag flera andra återkommande månatliga betalningar och ett axplock följer nedan…

Telia: 468 kr

Fackavgift: 294

Grupplivsförsäkring: 83 kr

A-Kassa: 115

Bilskatt: 500 kr

Officepaketet 65 kr

Träningskort 599 kr

Spotify: 50 kr

Hålla koll på dottern GPS (Explora): 55 kr

Barnförsäkring: 119 kr

Boklåning på nätet (nextory) 70 kr

Summerar man dessa månadsutgifter så blir det 2 313 kronor ytterligare att betala. Så lägger jag ihop dessa så landar jag på drygt 9000 kr i månaden. Lägg på maten (5000kr) och bensinen (3000kr) och vips så är månadsutgifterna uppe i 17 000 kronor. Då är inte en enda nöjeskrona inräknad ännu, inte heller någon oförutsedd utgift och heller inget sparande. Till den som inte har barn kan jag avslöja att det kostar en del – vare sig man vill eller inte.

Så av de 22 – 23 000 kronorna jag får ut i lön blir det inte mycket kvar att spara av tyvärr och till de som har familj och barn men som ändå lyckas spara en massa pengar säger jag bara – grattis, ni gör det jäkligt bra.

Så varför skriver jag detta inlägget då? Jag vill bara visa att inte alla som skriver på de här ekonomibloggarna är superekonomiska elitsparare – jag är då inte det. Men jag tycker det är kul med investeringar ändå 🙂

Ses!

2
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
drommarenStigge Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Stigge
Guest
Stigge

Så sant! Du är klok min vän! <3
Pengar med familj tenderar att försvinna!