Det skulle kunna vara tider nu när min portfölj får visa vad den går för

Hej!

Jag har ju försökt bygga en portfölj som bäst beskrivs använder både livrem och hängslen. Tidigare sa min strategi att jag skulle ha 5-10% så kallade “kryddor” i portföljen och den platsen fick då upptas av fingerprint. Den historien slutade ju i ett fiasko för mig och jag sålde rubbet i Februari 2017 efter att aktien störtdykt ett par månader. Resan i sig var iofs spännande – jag var rätt ny på börsen och har alltid haft en gambling ådra i mig. Men sedan den erfarenheten har min portfölj fått bestå endast av grådassiga bolag som ska leverera och överleva alla möjliga olika marknadsförhållanden.

Min portfölj har inte gått sådär superbra senaste åren om man jämför med många andra. En anledning till det är att det är en defensiv portfölj som är skapad för att inte backa allt allt för mycket när vi går in i en lågkonjunktur.

Jag har ända sedan 2015 varit rätt positiv inställd till börsen eftersom att jag tyckt att omvärldsförhållandena varit ganska positiva. Visst har det varit en del orosmoment på vägen ( Brexit, greklandskris och stormaktsbråk om vartannat) men i det stora hela har det varit ett bra företagsklimat tycker jag med mycket stimulanser i ekonomin. Nu däremot är första gången på flera år som jag på allvar tror att det finns en verklig risk för en inbromsning i världsekonomin. Anledningarna till detta är till största del politiska och består för mig i grunden i en allt mer protektionistisk syn både i Europa och i USA. Säga vad man vill, men fri rörlighet – avtal länder emellan – samt en viss förutsägbarhet gynnar aktiemarknaden.

Jag kan såklart ha helt fel och aktiemarknaden kan fortsätta blomma i många år till, det vet jag egentligen ingenting om. Men jag tycker att det är ett spännande läge just nu och jag ser fram emot hur min portfölj ska leverera i ett mindre gynnsamt klimat. Känner mig lite sadomasochistisk (sorry alla saddos) som nästan går och hoppas på ett litet sämre börsklimat men samtidigt skulle det vara intressant att se hur min strategi fungerar i realiteten i den typen av förhållanden – det är hittills för mig outforskad mark, även fast min portfölj är skapad för just den typen av förhållanden.

PS: Givetvis är jag lika glad som vilken allan ballan som helst om marknaden jobbar Bull ett par år till:)

Trevlig Fredag på er nu!

2
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
drommarenAno Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Ano
Guest
Ano

Men du har väl bara aktier i portföljen? Kommer inte funka så bra vid en krasch.