Mycket händer kring portföljen!

Hej!

Vilka fantastiskt härliga år vi har haft på börsen de senaste åren. Trots att jag ligger långt efter många andra bloggares utveckling senaste åren, så har min gubbportfölj genererat 600 000 kr i avkastning sedan juni 2015. Det gör mer än 100 000 kr varje år och jag är mycket tacksam för den extrainkomsten – Jag tar den absolut inte för given.

Räntehöjning!

Jag lyssnade på en intressant intervju med Stefan Ingves igår i P1 efter riksbankens beslut att höja räntan, Även Nordnets sparekonom Frida Bratt var med. För intresserade så har jag länkat till den intervjun här . 

I korta drag kan väl sammanfatta Ingves tankar med att han ser rätt ljust på framtiden för Sveriges ekonomi. Han konstaterar även att höjningen med en kvarts räntenhet inte är särskilt hög samt att han tror att nuvarande räntenivå kommer att fortsätta bra många år till. Många ekonomer och proffstyckare tycker att räntehöjningen kommer alldeles försent men Ingves förklarar tidpunkten med att Inflationsmålet nu nästan är uppnått samt ljus framtid för Svensk ekonomi. Skönt att någon vågar vara lite optimistisk i dessa tider tycker jag!

Akelius och Hemfosa

Lite trist att båda dessa bolag försvinner ur portföljen tycker jag, särskilt Akelius som jag bedömt som “rock solid” sedan start. Hade gärna suttit på den Preffen och sugit utdelning under lång tid men nu blev det som det blev. Idag trillade pengarna för Akelius in på kontot, cirka 60 000 kronor, och jag har inte bestämt vart dessa ska placeras ännu. Jag bollar med flera olika strategier i huvudet men har inte kommit till en säker slutsats ännu, därför har pengarna placerats på sparkonto/Buffertkonto tillsvidare. Det är inte optimal ränta på sparkonto nuförtiden men 0,65% ränta är ju bättre än 0 i alla fall. Avsaknaden av ränta på sparkontot har ju å andra sidan gynnat aktieportföljen så det är inte läge att klaga.

När det gäller Hemfosa så blev ju de lite överraskande helt plötsligt uppköpta av fastighetsbolaget SBB. Inte heller den nyheten togs emot med särskilt munter min från undertecknad. Anledningen var att Hemfosa passade perfekt in i min strategiskt uppbyggda gubbportfölj. Jag har så många gamla drakar att jag knappt orkar räkna dem längre och Hemfosa var i kontrast till dessa lite modernare och ett av få bolag som jag hade räknat med skulle generera stark tillväxt många år framöver – Nu kom SBB in och komplicerade läget. Tillslut bestämde jag mig ändå för att hänga med på den resan och valde att få så mycket SBB aktier som möjligt i inbyte mot Hemfosa.

Avslutande tankar

Gammelbankerna

En stor anledning till att min portfölj inte har gått så starkt som många andras är att jag har legat tung i banksektorn i flera år. Som bekant har ju inte den sektorn direkt överpresterat – Tvärtom. Liksom H&M (Mitt tidigare största innehav) har kursen i det närmaste slaktats de senaste åren och är numera endast en skugga av sitt forna jag. Tittar jag på min portfölj några år tillbaka i tiden så uppnådde Bank tillsammans med H&M cirka 25% av min portfölj. Min lärdom av det är att försöka vara mer noggrann med att vikta portföljen så inget innehav växer sig för stort. Därav att jag ganska nyligen sålde av en rejäl chunk i mitt järnvägsbolag “Norfolk Southern Corp” som stigit med över 140% sedan start.

När det gäller framtiden för bankerna så tycker jag att den är lite osäker med alla konkurrenter och snabba teknikskiften samt förändrat beteendemönster hos kunderna. Dock är jag försiktigt positiv och baserar det på några olika faktorer. Dels har vi ränteläget som kommande årtionde mest troligt kommer att höjas vilket antagligen gynnar bankerna. Sen tror jag faktiskt att alla uppstickarbanker också kan gynna storbankerna. Jag tänker att högriskkunder och mindre kreditvärdiga vänder sig mot dessa “nischbanker” medan de gamla stofilbankerna behåller de flesta bolånekunderna samt fokuserar på de kredittrogna kunderna.

Så länge det här med penningtvätt skandalerna inte sänker bankerna helt så tror jag att den framtida historiebeskrivningen endast kommer att visa ett hack i kurvan vad gäller den tidsperioden. Jag tror med andra ord att det blåser över.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of