Portföljuppföljning 2019

Hej!

Sparande 2019

Vi börjar med sparandet för 2019. Sparandet har på sätt och vis varit ganska bra under året men slutade i katastrof eftersom att jag valde att köpa elbil i slutet av året. Då plockade jag ut 50 000 kr från Avanza och det sabbade min sparkvot rätt rejält. Jag plockade också ut extrapengar i december för alla jul utgifter så insättningar minus uttag slutade ganska prick på +/- 0. Tack vare utdelningen har jag dock lyckats köpa aktier för drygt 70 000 kr under året.

Har gått ned i tid

Jag har ju valt att gå ned i tid sedan i somras och jobbar således endast 80% nu. Jag har testat 2 varianter på ledighet där jag började med att vara långledig varannan helg men det tyckte jag inte gav särskilt mycket extra energi. Sedan ett par månader är jag ledig varje onsdag och jobbar således aldrig längre än 2 dagar i sträck. Det tycker jag har fungerat hur bra som helst och jag har känt mig mycket piggare och mer energifull tack vare det. Jag kommer att fortsätta jobba 80% fram till sommaren och därefter får jag utvärdera hur jag vill fortsätta. Nackdelen är ju såklart att inkomsten minskar rejält och för min del har den gått från 23 000 kr till ungefär 18 000
netto och det känns rejält.

Portföljutveckling under 2019

Min portfölj steg ca 27% under 2019. Jag är rätt nöjd med min portföljutveckling då den totala avkastningen genererat 27 275 kr i snitt per månad under året. Det är 4000 kronor mer än vad jag har fått i lön under perioden. Min portfölj har alltså för första gången sedan jag började investera genererat mer pengar under året än vad mitt lönearbete gjort – Coolt!

Utdelningar

Utdelningsåret som sådant är jag mycket nöjd med. De flesta av mina bolag höjde utdelningarna och jag fick cirka 15 000 kr mer i utdelningar 2019 jämfört med 2018. Jag fick en extraboost av att Tele 2 hade extrautdelning som för mig genererade 6000 kronor extra vilket såklart förskönar siffrorna – men det räknas ju ändå! 2020 kommer jag nog för första gången att få mindre utdelningar än föregående år är jag rädd för. Största anledningen är ju att jag bara jobbar 80%. Dels räknar jag inte med några extrautdelningar, dels så kommer mina största utdelare i form av bankerna att sänka sin utdelning och det påverkar mig mycket.

Värdepappersutveckling per månad

Ovan ser vi att det bara var 3 minusmånader under året där aktierna minskade i värde – i övrigt steg de. Totala värdepappersutvecklingen slutade med 227 815 kronor upp. April och September var mina bästa månader.

Aktieköp 2019

Under 2019 har jag fokuserat på att fylla på särskilt mycket i följande bolag. Nobina – 35 000 kr, Swedbank – 21 000 kr, Acadian Timber – 17 000 kr. Under 2020 planerar jag fortsätta fokusera på att öka mitt innehav i Nobina och Acadian Timber. När det gäller bankerna anser jag mig för närvarande vara fullinvesterad.

Avanzas ändringar

Jag måste erkänna att jag inte är störtförtjust när det gäller Avanzas förändrade utseende. Portföljgeneratorn finns inte kvar (vad jag kan se) och information fördelas på många olika sidor (läs knapptryck) och det gillar jag inte heller. Det känns som att de gjort allt för att första bilden ska visa så positiva sidor av din avkastning som det bara är möjligt medan jag hade önskat en så rättvis bild som möjligt istället. Idag skulle jag se hur mycket mitt totala kapital var i början av året jämfört med slutet men jag hittade inte ens var jag kunde se det. Det går såklart säkert på något sätt men jag tycker att den typen av information ska vara superlätt att ta fram – det upplever jag inte att den nu!

Men med tiden kanske jag kommer att bli mer van och börja gilla sidan mer. Trots min kritik av ändringarna ovan är jag mycket nöjd med Avanza over all!

Nu hoppas vi på ett riktigt bra år 2020!

2
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
drommarenTvå Månadslöner Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Två Månadslöner
Guest

Blir kul att följa dig till 6 miljoner!