Hur går min resa mot 6 miljoner egentligen?

Hej!

Jag fick ett arv

Min mamma dog i lungcancer och lämnade ett arv efter sig. Det var min väg in i investeringsvärlden och jag hade ingen erfarenhet av att handla aktier på börsen före det. I cirka 6 månader satt jag som uppslukad framför datorn och läste allt jag kom över gällande aktieplaceringar och strategier. Därefter ansåg jag mig ha skaffat tillräcklig kunskap för att våga ta steget och öppna konto på Avanza och göra mina första investeringar på börsen. I år blir det 5 sedan och vilken resa det har varit, jag har lärt mig jättemycket under resans gång.

Mina första investeringar

Jag var toknervös helt ärligt. Först förde jag över 10 000 kronor till Avanzakontot för att se att det verkligen fungerade – det gjorde det. Därefter förda jag över 100 000 kr i ett enda slag och då tyckte jag det var riktigt jobbigt. Efter några timmar ringde jag till Avanzas kundtjänst och frågade om de kunde se om det fanns någon registrering att det skulle komma in 100 000 kr på mitt konto. De kunde inte se det men försäkrade mig att det kommer att gå bra. Jag hade svårt att sova den natten men pengarna kom så småningom in och jag kunde köpa mina första fonder.

Min första strategi gick ut på att ha 60/40 fonder med 60% aktiefonder och 40% ränte och obligationsfonder. Strategin är vanligt förekommande bland investerare men jag fick upp ögonen för den via Jan Bolmessons blogg rika tillsammans. Jag investerade ett par 100 000 kronor och höll den strategin levande ett par år. Därefter tog aktieintresset och utdelningsstrategin över helt och hållet och jag skiftade från fonder till aktier och har idag nästan renodlad aktieportfölj.

Startar Blogg

11 Augusti 2015 skriver jag mitt första inlägg på bloggen. Efter att ha läst ett par bloggar som inspirerat mig väldigt mycket så tänker jag att jag ska föra en “dagbok” över mina investeringar. Dels för att inspirera andra men också för att själv kunna gå tillbaka och se vilka investeringsbeslut jag har gjort. Sedan dess har motivationen till bloggandet gått lite upp och ned i takt med att det händer saker på den privata sidan också – men jag har aldrig helt släppt greppet.

Mina största misstag

Jag har gjort väldigt många misstag genom åren som jag inte skulle göra om idag. Men kombinationen ny på börsen och en rejäl kassa torrt krut att ladda bössan med kan vara svårt att hantera. Några misstag jag gjort

 • Satsat alldeles för mycket på enskilda bolag som jag trott på
 • Lyssnat för mycket på andra
 • Sparat alldeles för lite pengar från lönen
 • Dragit på mig för mycket privata kostnader och en del onödiga lån
 • Sålt mina fonder och helt gått över på aktier (skulle jag inte ha gjort om idag)

Hur går min resa mot 6 miljoner egentligen?

Min plan för 5 år sedan var att jag skulle försöka ta mig till 6 miljoner i sparat kapital på 10 år, så kommer det dock inte att bli. Det finns egentligen 3 enkla förklaringar till det.

 • Mitt nysparande har varit för lågt
 • Mina privata kostnader har varit och är alldeles för höga.
 • Jag har för låg inkomst

Hade jag spelat mina kort rätt ifrån början så hade min förmögenhet kunnat vara betydligt större än vad den är i nuläget. Dock har jag en del “dolda” tillgångar som snyggar till siffrorna lite. Jag har en bostadsrätt som är värd en del och en bil vars värde överstiger de befintliga billånen. Skulle jag sälja dessa idag så skulle jag kanske kunna få typ 300 000 kr eller nått sånt. Men nånstans måste man ju bo och ska man pendla 8 mil om dagen så underlättar bilen en del!

Trots att jag hade kunnat göra betydligt bättre val tidigare så är jag ändå väldigt nöjd med min investeringsresa. Utdelningen i dagsläget genererar ändå 6000 kronor i månaden som jag kan använda till vad jag anser vara ändamålsenligt och det helt utan att utarma den initiala investeringen. Bara det är ju helt fantastiskt. Jag är så glad och tacksam att jag upptäckte utdelningsinvestering och att jag valde att sätta mig in det, det har hjälpt mig mycket.

Så sållar jag i informationsflödet

Att satsa pengar på börsen kan vara väldigt nervpåfrestande. Därför tycker jag att det är viktigt att man sätter sig in lite i aktievärlden och läser på lite så man vet vad man ger sig in på. Det finns så mycket information tillgänglig att den ibland kan kännas överflödig och därför är det viktigt att skapa en struktur kring detta. Idag skulle jag säga att jag lägger ungefär 45 minuter per dag till att hämta information. Så här gör jag

 • Avanza – scrollar igenom nyheter om mina innehav
 • Avanza – scrollar igenom foruminlägg för mina innehav
 • Google – Googlar nyheter kring mina innehav senaste dygnet
 • Börslunch – Ser några avsnitt i veckan
 • SR: Ekonomiekot lördag – (passar perfekt till bastun, lyssnar alltid)
 • Privata affärer: Aktiechatt med Hernhag fredagar (missar aldrig)
 • Poddar: Lyssnar aldrig. Det mesta jag hört hittills är bara dravel. Räcker nog med att andra bekräftar programledarnas bekräftelsebehov 🙂
 • Bloggar: Läser gärna bloggar (men sållar numera stenhårt, har mina favoriter)
 • IR sidor – Investor relation, företagens egna hemsidor där de kommunicerar med investerare. Här är jag om jag söker specifik information. Jag brukar läsa VD ord, bokslut och all info jag hittar kring framtiden.

Jag vill avslutningsvis önska alla ett fint investerings år 2020, lycka till!

8
Leave a Reply

avatar
3 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
LeifdrommarenDanielPappa Betalar? Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Leif
Guest
Leif

Hej!

Vad menar du med att ångra att du sålde alla dina fonder för att istället börja köpa enskilda aktier?

Daniel
Guest

Ah, vi har alla gjort våra misstag. För min del var det dyra storbanksfonder under en tid då jag inte alls tänkte på fondavgifter. Kommer också ihåg de första stora överföringarna på tiotusentals kronor. Man kollar kontonummer och belopp mer än en gång. 🙂 Sedan är det klart att man måste ha pengar över till långsiktigt sparande för att få… Read more »

Pappa Betalar?
Guest

Hej!
Intressant.

Låter som att du har en ganska sund inställning till sparandet.
Får inte en känsla av att du ångrar att du inte sparade mer även om det såklart inte hade gjort något.

Varför vill du ha just 6 miljoner?

Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi