Fyllt på i mina månadsutdelare

Hej!

Idag har jag satt sprätt på den lilla krigskassan jag haft och fyllt på i mina månadsutdelande bolag. Min portfölj består av 3 månadsutdelande bolag varav 2 är amerikanska bolag och det tredje är kanadensiskt. Efter påfyllningarna hade jag cirka 3000 kr kvar och för dem köpte jag mer Nobina.

Mina månadsutdelare

Mina 2 Amerikanska bolag heter realty Income Corp och EPR Properties. Mitt Kanadensiska bolag heter Exchange Income Corp. Idag tänkte jag berätta lite kort om min favorit av dessa. nämligen realty Income Corp.

Kort om Realty Income Corp

Realty Income Corp grundades 1969 och är Noterat på NYSE – New York stock exchange. Bolaget köper och äger fastigheter och finns i 49 stater i USA, Puerto Rico och England. De hyr främst ut fastigheterna till hyresgäster som verkar inom detaljhandeln såsom närbutiker, Gym, Biografer och Apotek. De äger också en icke oväsentlig del industrifastigheter (12% av totala inkomsterna 2019).

Som en del i deras affärsmodell så använder de sig av “triple net leases” vilket betyder att hyresgästen tar på sig ansvaret för alla kostnader som uppkommer såsom skatter försäkringar och underhåll. Det kan vara en win win för båda parter i och med att hyresgästen ofta får billigare hyra medan ägarna får en mer stabil inkomstström och bättre överblick över framtida kostnader.

Beläggningsgrad

Realty Income har en fin beläggningsgrad för sina fastigheter som för 2019 låg på hela 98,3%. Deras historiska beläggningsgrad har aldrig varit under 96,6%. Deras hyresavtal löper oftast mellan 10 – 20 år och för 2019 så var snittet för kvarvarande ingångna hyresavtal 9,3 år. Det är alltså en affärsverksamhet med långa avtal och jämna samt ökande intäktsströmmar vilket borgar för fin utdelning även framöver.

Utdelningar

De flesta som investerar i Realty Income är nog överens om att man gör det för utdelningen. Det årliga snittet på utdelningshöjningar har sedan listningen 1994 varit 4,5%. Men det är inte bara utdelningen som har varit bra, kolla nedan hur den som investerat aktier i bolaget skulle ha haft för utveckling om den köpt 31/12 2009 och sen bara följt utvecklingen. Då skulle den sett ut så här….

  • 59% ökning på utdelningen
  • 184% ökning av värdet på aktierna
  • 85% av investeringen betalad tillbaka i form av utdelning.

Nedan kan ni se en graf på hur utdelningen har sett ut sedan listningen på NYSE 1994.


Fakta om Utdelningen!

  • 104 ökningar sedan 1994
  • 84 kvartalsvisa ökningar i följd
  • Utdelningar betalda i 50år till ett värde av 6.5 Miljarder dollar
  • Utbetalningen sker oftast den 15 varje månad

Avslutningsvis…

Realty income Corp är ett mäkta imponerande bolag måste jag säga. Dessutom har de en mycket bra IR sida där jag hämtat det mesta av informationen till den här artikeln. Det är ju alltid svårt att avgöra om ett bolag har sina bästa år bakom sig eller inte men jag tror på framtiden och köper regelbundet aktier i bolaget. I krisen 2008 så föll förvisso värdet på aktierna något men det var mer av en suck och utdelningarna fortsatte delas ut och dessutom höjas. Min bedömning är att Realty Income är ett mycket solitt bolag!

2
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
drommarenPetig Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Petig
Guest
Petig

Språk är roliga.

“Biljoner” på svenska (och en del andra språk) är 1 000 000 000 000, det som på engelska kallas “trillions”. Du menar nog miljarder.