Exchange Income Corp – en liten doldis.

Hej!

Varning: Det jag skriver om bolagen är mina egna tankar och ska inte ses som aktietips eller råd. Dessutom kan det ha smugit sig in faktafel eller skrivfel i inlägget så funderar du på att investera bör du faktakolla alla uppgifter. Är du Ok med det så kan du fortsätta läsa!

Inför 2020 så har jag en ganska tydlig plan vilket främst handlar om att fylla på i 2 bolag, Nobina och Acadian Timber, helt enkelt för jag tror på dem i framtiden. När jag fyller på i bolag så brukar jag oftast inte bry mig så mycket om vad kursen står i för tillfället utan jag fokuserar mycket mer på om jag tror på bolaget i framtiden. Jag är relativt övertygad om att kursen kommer att ha stigit om 10 år ifall bolaget har presterat bra fram till dess – ganska enkel strategi för köp va?

Om jag däremot ska köpa in ett nytt bolag till portföljen så kan jag försöka “tajma” börsen lite mer. Jag läser då på mer om bolaget och kollar på tex: historiskt P/E och jämför det med det P/E jag får idag. Men det är lurigt det där med pris alltså – jag har jämfört det tidigare med hur mycket Zlatan är värd i lön? Bolaget är värt vad någon är villig att betala – och Zlatan är väl värd vad någon klubb vill betala, annars skulle dom väl inte betala det antar jag, det trotsar ju all logik. Hursom var det inte det jag skulle prata om idag., idag tänkte jag berätta lite om ett av mina andra månadsutdelande bolag, nämligen Exchange Income Corporation. Vill du läsa mitt inlägg om Realty Income Corp kan du scrolla ned eller klicka här.

Exhange Income Corp

Bolaget listades på Toronto Exchange, TSX 2004 och vi kan väl börja presentationen här. Jag tror att en anledning till att det är så pass få svenska aktieägare (Avanza – 472 st 14/1 2019) är att bolaget är ganska svårt att greppa. Dessutom kanske inte rymden och flygindustrin är de branscher som investerare normalt älskar av förklarliga skäl – Det förstnämnda otroligt osäkert och det senare hög konkurrens. Klart största delen av intäkterna kommer från den delen bolaget kallar Aerospace & Aviation (Flyg och rymdindustrin) medan den andra delen, Manufacturing (Tillverkning) står för resterande,ca: 17% av EBITDA. Därtill så är bolaget vad jag förstår uppdelat i 14 olika dotterbolag med olika inriktningar så det är en hel del att försöka sätta sig in i om man vill försöka begripa bolaget.

En annan nackdel som jag upptäckte nu när jag skulle skriva det här inlägget är att jag tycker att bolagets IR sida är ganska intetsägande. Man får en väldigt klar bild över hur utdelningstrenden har sett ut historiskt men jag tycker inte att man får så bra bild över bolagets kärnverksamhet vilket är lite synd. Kanske för att den inte är så lätt beskriva?

Sen blir jag inte helt nöjd när jag går in under fliken “presentationer” på hemsidan och möts av följande meddelande….Kom igen nu!

Historisk aktiekurs

Men trots en enligt mitt tycke halvt intetsägande och svåröversiktlig IR sida samt en mycket svårbegriplig verksamhet så har jag tidigare valt att investera i bolaget. Det beror ju såklart på att det också finns saker som jag gillar. Till att börja med kan ni kika på dessa visuellt begripliga översikter – först aktiekursen sedan listningen 2004….

Som ni ser ovan så har bolaget haft sina toppar och dalar men långsiktiga trenden har ändå hittills pekat stadigt uppåt. Likt de andra månadsutdelande bolagen som jag har i min portfölj så köper jag inte dessa främst för tillväxt (även om det uppskattas) utan jag äger dem för deras tydliga fokus på utdelning.

Utdelning

EIC har tidigare haft som grund att växa via förvärv och på senare tid även börjat växa organiskt till följd av att de uppköpta bolagen implementerats i verksamheten. Vad jag förstår så är tillväxtplanen framöver att fortsätta växa via nya förvärv (även organiskt) men bolaget avvaktar lite då många marknader är dyra för tillfället. Det jag gillar mest är att de fokuserar stenhårt på att försöka hålla en bra balansräkning och ett starkt kassaflöde för att kunna generera stigande och ihållande utdelning till sina aktieägare. Så hur ser då utdelningstrenden ut?

Det jag kanske gillar bäst med den här bilden är att bolaget under krisåren 2008 – 2011 faktiskt inte sänkte utdelningen trots den “risky” bransch de ändå verkar inom. Det tycker jag visar på en enorm styrka och det var helt klart en av anledningarna till att jag valde att investera i bolaget.

Några andra anledningar att jag investerade var att bolaget (när jag köpte in det) handlades nånstans 30-40% under det 5 åriga genomsnittet P/E (minns inte riktigt) samt att jag tyckte framtidsutsikterna med en förväntad årlig utdelningshöjning kring 5% lät bra. Lägg därtill till att utdelningen höjts 13 av 14 senaste åren så blir det såklart intressant för en utdelningsinvesterare. (Kanske även för en värdeinvesterare enligt mitt tycke)

Kort fakta om Bolaget idag

  • Ca: 4 400 anställda
  • Försäljning i 85 länder
  • Kring 424 miljoner dollar utdelning utbetalt till aktieägare sen 2004
  • Senaste payout ratio på 60% och den lägsta i EIC historia
  • Förväntad framtida tillväxt på cirka 5%/år liksom det vuxit historiskt

Avslutande tanke

Nu har ju Trump dessutom meddelat att USA tänker trappa upp “försvaret” i rymden så det kanske kan vara en ide att ligga investerad mot rymdbranschen trots allt! Nu är det förhoppningsvis inte bara djävulskap som nedskjutningar av sateliter (läs här) som ska pågå i rymden framöver utan även forskning och turism lär väl öka framöver gissar jag.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of