Året har börjat bra och Jag vill bli av med mina lån

Hej!

Min portfölj har några gånger varit och nosat runt 1.6 miljoner men jag har aldrig varit över den summan. Nu är jag nära igen då året har börjat riktigt bra och portföljen hittills har stigit med

Nu kommer säkert inte året att fortsätta i det här tempot men det är ju kul när det pekar uppåt.

Jag tycker ofta att jag hör och läser välkända mantran som att “åh vad härligt att börsen sjunker för då får jag billiga aktier” eller ” Yes, börsen sjunker – idag shoppar jag järnet eftersom att det är rabatt”. Jag har inget emot att folk resonerar så men själv så gör jag det inte. Mitt mantra är istället att det aldrig, aldrig, aldrig någonsin är rabatt på börsen. För skulle jag kunna utnyttja dessa “rabatter” så skulle det rent krasst betyda att…

  • Jag kan se något i framtiden som inte andra kan se
  • Jag kan tajma börsen

Inget av ovanstående tror jag att jag klarar av.

Självklart kollar jag också vissa nyckeltal innan jag investerar i ett bolag men det är egentligen inte avgörande för mig. Det som är avgörande för mig vid ett investeringsbeslut är om jag tror att bolaget kommer att generera vinst under lång tid framöver. Får jag rätt i det antagandet så är det nästan 100% säkert att kursen kommer att vara högre om 10 år jämfört med idag. Det är det som är mitt viktigaste investeringskriterie, inte vilket P/E tal det är idag. Men nu över till något annat…

Mål: Betala av mina lån

De senaste 1-2 åren så har en stark känsla krupit allt närmare, jag vill börja betala av mina lån. Anledningen till det är att jag är så oerhört trött på att se mina autogiron sluka upp nästan hela lönen varje månad. Lönen (Från förvärvsarbetet) hinner knappt landa på kontot inom dom har susat iväg igen.

Problemet med att amortera på lån är dock att nysparandet i aktier i såna fall får lida och hittills har jag inte tyckt att det har varit värt det. Men nu har jag som smått börjat ändra mig. Genom åren har jag gjort upp många olika planer i huvudet. Den senaste är att jag ska betala av 100 000 kronor på billånet den dagen portföljen når 1.6 miljoner kronor.

Men bara under tiden jag skrivit inlägget så har jag börjat ifrågasätta den planen, kanske ska jag bara betala av 50 000 – eller kanske ingenting. Det är ju trots allt jäkligt kul att köpa nya aktier och se utdelningen växa haha.

Nåja, vi får se hur det blir!

4
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Pappa Betalar?drommarenPengabingen Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Pappa Betalar?
Guest

Hej! Förstår dina tankar. Jag själv har tänkt en del på lån under den senaste tiden. Blev klar med mitt CSN och det är verkligen skönt när kassaflödet ökar. Dock så är planen att lägga dessa pengar på att amortera ner billånet lite fortare. Eventuellt baka in billånet i bolånet för att kunna amortera ränteskillnaden där också, alltså ännu snabbare… Read more »

Pengabingen
Guest

Hej! Tack för kommentaren på min blogg, la till din blogg i min bloggar jag följer lista 🙂 Jag förstår verkligen känslan av att betala av lånen. Jag hade också den planen tidigare, att vara helt skuldfri. Nu är planen dock istället att komma ner till 50% belåningsgrad på huset och sen vara helt skuldfri i övrigt, samt att ha… Read more »