3 strategier för att komma igång med investeringar.

Hej!

Innehållet innehåller annonslänkar

Investerande börjar bli en grej? Inte bara för eliten längre!

Det här med aktier och investerande verkar växa i Sverige. Bara för någon vecka sedan var det någon på jobbet som hade snappat upp att jag gillar aktier. Givetvis blev det lite snack fram och tillbaka gällande olika strategier och liknande men på en väldigt grundläggande nivå. Men det var tydligt att Intresset fanns. Några dagar senare kom samma person fram och berättade att hon hade hittat någon grupp kvinnor som gillade aktier (Facebook kanske?) och nu jäklar skulle hon komma igång.

Jag tror vårt budskap om passiv inkomst på riktigt börjar nå ut till en bredare del av befolkningen. Jag har hört budskapet både på radio, TV och såklart i alla sociala medier som finns. Folk börjar snappa upp att det faktiskt är möjligt (än så länge) att bli ekonomiskt fri. Det jag tror inspirerar den breda massan mest är när olika individer visar att det är möjligt utan särskilt hög inkomst och det har vi flera duktiga bloggare i sfären som vittnar om.

Vill du komma igång med investerande men vet inte om du vågar?

Är du en av dem som jag var för 5 år sedan? Den som sökte information och betraktade aktiemarknaden på avstånd men som ännu inte riktigt vågat ta steget. Kanske tänker du att det här med datorer, hitta aktier, läsa bolagsrapporter och sånt inte är något för dig, du kanske tänker att du inte klarar av det! Till dig vill jag bara säga, det gör du!

Du behöver inte kunna mycket om datorer och du behöver inte vara bra på matte och kunna läsa bolagsrapporter. Det går investera (till och med vara duktig på det) ändå. Den enda frågan du behöver ställa dig själv är – hur mycket tid vill jag lägga ned? Nedan kommer Jag lämna 3 enkla sätt att komma igång med investeringar för dig som ännu inte börjat!

3 Enkla strategier för att komma igång med investerande.

  1. Indexfonder: (Minst risk) En bloggkollega (daniel investerar) skrev ett jättebra inlägg om detta för några dagar sedan. Han konstaterade att en fondavgift på 2% skulle äta upp halva ditt kapital på 40 år! Är fondavgiften på samma period 3% förlorar du 70% av värdet. En Indexfond är en gratisfond som är utan avgift. Det du betalar är en skatt varje år men värdet du ser på Fonden är det värdet du kan plocka ut. Idag finns det en handfull gratisfonder och en av dem är Avanza Zero – (Affiliatlänk)
  2. Investmentbolag: (Mellan risk) Ett annat sätt för att komma igång med sitt investerande kan vara att satsa på investmentbolag. Investmentbolag kan man likna vid att investera i en fond och du slipper själv ta aktiva beslut – det gör investmentbolagen åt dig! Du kan lugnt sitta vid sidan om och följa utvecklingen. Ett av Sveriges största Investmentbolag med över 90 000 sparare på avanza är Investor – (Affiliatlänk)
  3. Vanliga aktier: (Högst risk) Om man vill direkt-äga bolag så kan man också köpa enskilda aktier. Vill man köpa enskilda aktier för att bygga en aktieportfölj så är en bra start att titta på de största och mest framgångsrika bolagen som finns i Sverige. De som år efter år visar god försäljning och god vinst. Ett sådant exempel i fastighetsbranschen är Castellum med 40 000 sparare och H&M (Affiliatlänk) som har över 80 000 sparare på Avanza.

Avanza Zero – Gratisfonden, följer aktieindexet OMX 30 (vilket är Sveriges 30 största bolag) och utvecklingen sedan 1990 kan ni se nedan. Det finns perioder, IT kraschen kring år 2000 och Finanskrisen 2008 där investerare fått svettats rejält. Men sett på lång sikt så har börserna historiskt alltid stigit.

Investmentbolag – Jag känner inte på rak arm till någon graf som visar en sammansättning av hur Investmentbolagen presterat historiskt men ett av de mest ägda investmentbolagen i Sverige är Investor som har mer än 90 000 ägare på Avanza. Så här har deras utveckling sett ut sedan 1990…

Att investera i Enskilda aktier betyder i regel betydligt högre risk. Går det dåligt för bolaget du investerar i så går det dåligt för dig och din investering också. Det viktigaste tycker jag när man investerar i enskilda aktier är att man tror på bolaget i framtiden.

Tex: Tror jag H&M kommer att repa sig eller tror jag butiksdöden kommer krossa bolaget i framtiden? Den typen av antaganden måste man vara beredd att ta om man vill satsa på enskilda aktier.

Avslutningsvis

Att investera på börsen idag är inte samma sak som att göra det för 20 år sedan. Idag finns finns så mycket information och så mycket hjälp att få om man bara finner tid att söka efter den. Det viktigaste när man investerar i aktier tycker jag är att vara medveten om att man tar en risk – men hur stor den risken är kan man påverka själv. Att satsa på Indexfonder eller investmentbolag är ett mycket bra sätt att påbörja sin investeringsbana.

Vill du testa på och skapa ett konto på Avanza kan du trycka här – (Affiliatlänk)

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of