Nu kanske du blir förbannad!

Hej! (Innehållet innehåller annonslänkar)

Det här med skatter brukar ju vara ett väldigt känsligt ämne. Det har varit skiljelinjen i svensk inrikespolitik från det att jag började bli intresserad av politik. Även om integration och brott och straff har vuxit som viktiga frågor de senaste åren för Svenska folket så är ändå skattefrågan fundamental. Vi lever alla i ett ekonomiskt system och tvingar förhålla oss till vare sig vi vill eller inte – i princip ingen kommer undan.

Lite nu och då brukar jag besöka Svenskt Näringslivs sida “ekonomifakta”. Särskilt vanligt för mig är det vid nyårsskiftet när jag vill ta pulsen på nästkommande år och se efter hur Sverige mår.

Det jag gillar med ekonomifakta är att de presenterar all sin information på ett lättfattat och begripligt sätt, ingen hokus pokus. Nu när jag senast var inne på sidan så hittade jag information som jag inte har vetat om eller har tänkt på tidigare. Det började med den här bilden…

Vad visar den här bilden då? Det tänkte jag med först! Vad är allmän löneavgift som är hela 11.2% av arbetsgivaravgifterna, vad tror du? Skatt förstås!

Arbetsgivaravgift

Alla vet ju att när man jobbar så betalar arbetsgivaren in en arbetsgivaravgift – det är en del av vårat socialförsäkringssystem. Arbetsgivaravgiften ska främst skydda arbetstagaren mot sjukdom, arbetsskada och arbetslöshet. Nästan alla svenskar betalar in den men ganska få vet om vad den egentligen är för något. Nedan ser ni en bild på hur arbetsgivaravgiften har förändrats sedan 70-talet. Från låga nivåer steg den ordentligt kring 70 – talet men det tyckte Svensken ändå var okej eftersom att det är en försäkring som skyddar oss ifall något skulle hända – Men gör den verkligen det?

Den allmänna löneavgiften infördes 1995 för att finansiera Sveriges medlemsskap i EU och var då 1.5% av arbetsgivaravgiften. Allt efter åren har gått har den höjts och är numera alltså 11.62%. Men vart går de pengarna? Jo, de går rätt in i statskassan! För 2018 så var det 189 miljarder som oavkortat gick dit – Från din jobbförsäkring, din trygghetsförsäkring!

Men gör det nånting då? Det är ju skatt!

Det som är det överjävliga i situationen är att allmänna löneavgiften är finansierad via sämre skydd för arbetslösa och sjuka. Det är så den har finansierats. Nedan ser ni de delar som ingår i arbetsgivaravgiften. I princip alla delar har försämrats genom åren som sjukförsäkringsavgiften (Om du blir sjuk) och arbetsmarknadsavgiften (om du blir arbetslös) som båda har halverats sedan 2006. Men en post har tredubblats under samma period och det är statens inkomster – Vi kan debattera en annan gång vart de tar vägen.

Försäkringssystemen urholkas

När man pratar om att försäkringssystemen idag urholkas i Sverige så är det här ett exempel på hur det går till. Hur mycket man än följer med i politiken (som jag ändå gör ganska mycket) så hör man aldrig att det debatteras om de här sakerna. Det beror på att de svenska partierna i princip är överens vad gäller de här frågorna, pengarna ska in till varje pris.

Trygghetssystemen i Sverige byggdes en gång i tiden upp för att skydda svenskarna ifall olyckan skulle vara framme. Idag är det inte mycket kvar av dom längre – jag tycker det är tragiskt!

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of