Lättnadsrally i Swedbank

Hej! (Inlägget innehåller reklam)

Hela banksektorn har ju varit under hård press och specifikt Swedbanks aktiekurs har backat 30% senaste 3 åren.Banksektorn som helhet har stått och står inför utmaningar som skakar om hela sektorn i grunden. Det är inte bara otrogna lånekunder som fått för sig att vänstra med mindre och konkurrenskraftiga uppstickare på senare tid utan man har samtidigt behövt värja sig mot en förtroendekris sedan “skandalen” om penningtvätt eskalerade.

I dag släppte Swedbank en rapport som kanske inte var sådär jättebra egentligen men som åtminstone inte skrubbade investerarna mothårs. Analytiker och förståsigpåare har siat om att banken riskerar att måsta sänka sin utdelning med över 50%. Nu blev det inte så utan Swedbank valde att sänka utdelningen med nästan 40% istället, från 14,20 till 8,80 kr.Det var en lättnads suck för många (inklusive mig) för det kunde ha blivit värre – mycket värre.

Jag har lyssnat på telefonkonferensen idag och plockar med mig följande från den

  • Swedbank fortsätter har det tufft på bolånesidan där kunder fortsätter lämna banken för bättre erbjudanden hos konkurrenter.
  • Att kostnaderna prognostiseras INTE kommer att öka inför 2020
  • Kreditförlusterna var dubbelt så höga jämfört med prognoserna

Kunder lämnar

Det här tycker jag är ganska väntat faktiskt – att bolånekunderna lämnar för nykomlingar och uppstickarbanker. Dessa har ju kommit med riktigt bra erbjudanden för privatkunder och Swedbank har valt att inte till fullo gå med i priskriget – det skulle de inte klara heller misstänker jag. Fördelen för gammelbankerna här är att de har väldigt stor rutin vad gäller konjunktur och klimat – kom ihåg att Swedbank har varit en aktör i 200″ish” år och har således lång erfarenhet. De nya aktörerna har fortfarande att bevisa att man kan lita på dem även när oron tar fart ordentligt.

Kostnadskontroll 2020

Jag tycker att det lät förtroendeingivande när Jens Henriksson säger att kostnaderna förväntas ligga på samma nivå kommande år jämfört med föregående. Med allt som händer kring banken och skadestånd som lurar bakom häcken så slipper i alla fall investerare (i nuläget) oroa sig för skenande kostnader.

Högre kreditföluster

Det gäller för bankerna att ha koll på vilka man lånar ut pengar till – särskilt eftersom att man gärna vill ha tillbaka dessa, med ränta dessutom. Swedbank tycker jag har haft bra kontroll på detta och därför blir jag lite fundersam när kreditförlusterna ökar (från låga nivåer men ändå). Sen kan inte jag låta bli att verkligen skarpt ogilla formuleringar som…

  • Högre kreditförluster till följd av ytterligare reserveringar på tidigare kända oljerelaterade problemengagemang

Vad är det för språk! Svenska? Går det verkligen inte att formulera sig tydligare här. Visst, ni vänder er mot branschfolk men det är en hel del av oss vanliga småsparande aktieägare som också vill förstå vad som händer.

Jag har läst rapporten och lyssnat på telefonkonferensen och måste trots lättnadsrallyt idag säga att jag i det långa perspektivet är tveksam till banksektorn generellt. Det är inte så att jag kommer sälja mitt innehav på studs med jag tror att de kan få det väldigt tufft framöver. Den fjärde februari 2019 skrev jag ett inlägg som hette “valuetraps” och där nämner jag mer specifikt varför jag tror bankerna ligger i riskzonen. Vill ni läsa det inlägget kan ni klicka här eller söka valuetraps på bloggen.

Jag är sedan länge aktieägare i Swedbank och i dagsläget äger jag 574 aktier i Swedbank till ett värde av 81 000 kronor. Med dagens besked kommer jag att erhålla 5051 kronor i utdelning när bolaget delar ut i slutet av Mars.

Vad tror ni om framtiden för gammelbankerna?

Länk till Swedbank hos Avanza – (Affiliatlänk)

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of