Telia tuffar på

Hej!

Idag har Telia Company rapporterat för helåret 2019. Telia har en Utdelningspolicy som säger att de ska dela ut minst 80% av operationellt fritt kassaflöde inklusive utdelningar från intressebolag.

Som utdelningsinvesterare så är därför operationellt fritt kassaflöde ett nyckeltal i fokus.

I år såg kassaflödet ganska bra ut och därför kunde Telia höja sin utdelning. Utdelningen höjs till 2.45 (2.36). Prognosen inför nästa år 2020 är en minskning av kassaflödet 10.5-11.5 miljarder vilket då kommer att slå på utdelningen.

Tittar vi på Telias historiska utdelningstrend så är det inte den vackraste jag skådat måste jag erkänna. Det går lite upp och ner – särskilt om man går längre tillbaka än den bilden jag visar nedan.

Direktavkastningen har sedan 2013 årligen legat runt 6% men har gradvis sjunkit de senaste åren. För några år sedan pratades det om att den framtida tillväxten för Telia låg i till exempel Euroasien – nu har de “tvingats” dra sig ur och hur de ska lyckas finna tillväx framöver vette tusan.

Jag ser på Telia som en riktig livboj i min portfölj. Förhoppningsvis ganska konjunkturoberoende och pålitlig utdelare i alla väder, dock ingen kursraket. Jag äger 1296 aktier i Telia till ett värde av 54 147 kronor i skrivande stund. Dagens besked om utdelning kommer att ge mig 3 175 kr för år 2020.

Länk till Telia hos Avanza – (Affiliatlänk)

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of