I morgon redovisar Fortum

Hej!

Jag vill påminna om att tankarna i inlägget är mina egna och ska inte ses som något köpråd. Jag är äkta amatör och chans….gissar mest!

I morgon redovisar Nordea, Sampo och Fortum – 3 av de bolag som jag äger i min portfölj. Jag kommer försöka följa alla 3 men mest intressant av dessa tycker jag är Fortum.

Jag tycker att det är väldigt svårt att bedöma Fortum som företag och Energibolag överhuvudtaget. När jag söker efter information till såna här inlägg så bävar jag alltid när jag ska söka efter just Fortum eftersom jag vet att det alltid kommer att bli knepigt. Det är inte så många som skriver om bolaget – det som finns är ofta på Engelska – Det är svårt att begripa och dra slutsatser dels om verksamheten just nu men även om framtiden. Deras IR sida är väl OK ändå tycker jag men ska man på riktigt sätta sig in i verksamheten så tar det enormt mycket tid – i alla fall för mig.

Hämtat från Börsdata

Kollar vi på Fortum aktiekurs historiskt så kan vi se att aktien är ganska volatil samt att det kan ta lång tid från det att aktien droppat till dess att den kommer tillbaka till tidigare nivåer. Bara den detaljen ensamt säger mig att detta är en aktie för de riktigt långsiktiga att snitta ned sig i.

Aktien har blivit dyrare senaste åren och så vitt jag kan förstå har väl vinsten inte riktigt hängt med i samma utsträckning. P/E talet har gått från att snitta runt 10-11 (2010-2015) till att snitta närmare 20 de senaste 4-5 åren.

Utdelning

Jag har inte sett någon information angående om bolaget kommer att höja sin utdelning i år – däremot har jag tidigare läst att de vill höja utdelningen om möjligheterna finns framöver så det skulle mycket väl kunna komma i år. Fortum har historiskt alltid varit en stabil utdelare, däremot har de inte höjt utdelningen alls senaste åren och för gemene utdelningsinvesterare så imponerar inte utdelningsgrafen sådär jättemycket – därför man aldrig ser den på någon bloggares hemsida heller.

Hämtat från börsdata

En anledning til att aktien inte har varit så populär hos utdelningsinvesterare tidigare tror jag har berott på de rykten som har cirkulerat flera år kring oron för att bolaget ska kunna betala utdelning i framtiden. Bolaget har haft en hög payout ratio de senaste åren och så kan det ju inte fortsätta hur länge som helst så jag antar att det finns en del fog för oron. Värt att nämna i det sammanhanget är att Kassaflödet har stärkts ordentligt sedan bolaget började få ta del av Unipers utdelning 2019. Jag ser ingen risk att det ska ske någon dramatisk förändring vad gäller utdelningssänkningar de närmaste åren i alla fall – tvärtom.

Jag tycker verkligen om Fortums verksamhet (det jag förstår av den) och det har jag alltid gjort. Defensiv aktie – Konjunkturoberoende -pålitlig utdelare – Följer megatrender så det ska bli kul att se hur rapporten presenteras i morgon. Fortums rapport publiceras i morgon klockan 09.00 med efterföljande konferens för media och analytiker klockan 11.00.

Jag äger 238 aktier i Fortum till ett värde av 85 600 kronor idag och planerar att fortsätta snitta ned (eller upp) mig i aktien under 2020.

Förresten! Om du vill få dagliga uppdateringar om mina inlägg så kan du följa mig på twitter, ni kan följa mig på Twittergrejen där på vänster sida 🙂 Jag lägger alltid ut där när jag skrivit ett inlägg. Jag har inte många följare men de som finns där är ruskigt trogna så joina du också!

Vad tror du om Fortum?

4
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
MVHdrommarenSlimis Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
MVH
Guest
MVH

Hej,

Rätta mig om jag har fel men Fortum sysslar inte med eldistribution utan endast elhandel och elproduktion. 2015 sålde Fortum sitt svenska elnät till Elevio.

/MVH

Slimis
Guest

Har ingen koll på aktien. Men gillar Fortum som kund. Håller tummarna att rapporten blir bra för din skull. Har iallafall värvat 7 kunder till Fortum så tids nog kanske vinsterna stiger om inte nu 😃

Mvh Slimis