Rapportfylld dag

Hej!

Idag har 3 bolag i min portfölj rapporterat och det är Sampo, Fortum och Nordea.

Jag har inte alls hunnit sätta mig in i rapporterna ännu men jag har kunnat glutta lite på telefonen på fikarasterna på jobbet åtminstone.

Sampo

Sampo sänker utdelningen till 2.20 från 2.85 vilket var väntat då de meddelade detta var på gång redan i Oktober. De meddelar en ny utdelningspolicy som säger att de ska dela ut minst 70% av netto vinsten framöver. De kommunicerar också att återköp av aktier kan komma att bli aktuellt, om eller när har jag inte sett något besked om.

Sampo stiger med 2.44% idag på rapporten

Fortum

Fortum meddelar att de behåller utdelningen om 1,1 Euro per aktie. Med en vinst på 1,67 Euro per aktie så ger det en Payout ratio på 66% vilket är inom ramen för deras utdelningspolicy som de säger ska ligga mellan 50 – 80% av vinsten. Det känns stabilt ändå tycker jag.

Jag har hunnit läsa igenom VD ordet nu när jag kom hem från jobbet och där pratade VD mest om hur bolaget arbetade för att bli mer klimatneutralt. I övrigt var det inget särskilt som jag höjde ögonbrynen åt – hade dock gärna läst lite mer om planerna för bolaget framöver.

Fortum sjunker idag 0,45% på rapporten

Nordea

Nordea sänker sin utdelning från 0,69 till 0,40 Euro vilket också var väntat. Min syn på de 4 storbankerna är mer negativ nu än de har varit tidigare. Tidigare har det känts som att företag och bolånekunder har varit så pass knutna till gammelbankerna att det kan vara svårt att lämna. Men jag har en gnagande känsla av att uppstickarna och utmanarna snabbt tar över den nya generationen låntagare, Avanza tex har ju hela 1 miljon användare.

Jag börjar tänka att det kanske är så att det bästa som kan hända för våra välkapitaliserade storbanker är att det blir en riktigt fet lågkonjunktur så att uppstickarutmanarna och nischbankerna får problem och uppvisar osäkerhet. Endast då skulle jag kunna tänka mig att sparare börjar återgå till de mer “säkra” Gammelbankerna. Fortsätter goda tider några år till framöver vet jag inte vad som ska locka bolånekunder och sparare tillbaka till Gammelbankerna.

Nordea stiger 6,97% på rapporten

Summa sumarum

Med 2 sänkningar och en bibehållen utdelning på dagens rapporter så är det svårt att vara jättenöjd som utdelningsinvesterare i just det avseendet. Däremot var dagens 3 besked ganska väntade. Av det lilla jag hunnit läsa in mig på så är jag ändå mest positiv till Fortum framöver. Nordea vette fasen….

Förresten! Om du vill få dagliga uppdateringar om mina inlägg så kan du följa mig på twitter, ni kan följa mig på Twittergrejen där på vänster sida 🙂 Jag lägger alltid ut där när jag skrivit ett inlägg. Jag har inte många följare men de som finns där är ruskigt trogna så joina du också!

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of