2 särskilt glädjande bolagsrapporter

Hej! Inlägget innehåller annonser

Ännu en fullspäckad utdelningsvecka har kommit till avslut och min aktieportfölj steg 2,46% under perioden.

Flesta bolag har rapporterat

Jag har faktiskt inte koll på rak arm nu hur många av mina bolag som har hunnit rapportera men de flesta har gjort bort sina årsredovisningar. Min övergripande känsla är att det har gått rätt bra för de flesta bolag och trots ett lite tuffare samhällsklimat så tuggar de flesta på och redovisar fina vinster.

Det finns några bolag jag tycker sticker ut lite extra det här året och det är bland annat H&M.

Har H&M vänt skutan på riktigt nu?

Jag tror H&M var den allra första aktien jag köpte när jag begav mig in i den här leken med aktier och jag hade så stark tro på bolaget då att jag medvetet köpte in mig så att det blev det största bolaget i min portfölj. Meningen var att det skulle vara basen. Men det tog bara några månader och därefter började aktien sjunka och den sjönk, å den sjönk, åsså sjönk den ännu mera – i flera år, i princip ända till nu.

Det här är första gången sen 2016 som jag är riktigt positiv efter en rapport. Det känns otroligt roligt för det är tufft för bolagen i retail branschen därute nu. Vi läser dagligen i nyheterna om företag som tvingas stänga igen och senast i dag pratades det om det norska sporthandelkedjan XXL som gör stora förluster. De tvingas nu till att söka finansiering för att säkerställa företagets fortsatta existens – men räkna med att de kommer att få det tufft.

Jag tycker H&M har gjort ett bra jobb

NCC ökar vinsten och höjer utdelningen

Ovanstående rubrik kunde man läsa på olika platser på rapportdagen – å det är man inte bortskämd med om man har ägt NCC ett par år. Snarare brukar rubriken se ut som “NCC klart under förväntan” – Liksom privata affärer rapporterade vid halvårsskiftet 2019.

NCC har tidigare gått ut och sagt att man måste få till mer lönsamma projekt och att man behöver vara mer selektiva redan vid anbudsförfarandet. Ta kontrakt som är sunda och prioritera lönsamhet före tillväxt.

Jag tror att det var precis det man lyckades förmedla via rapporten, att man identifierat vad problemet har varit – och att man har lyckats vända den negativa trenden på lönsamhetssidan. För kom ihåg att orderingången faktiskt sjönk ganska väsentligt både i sista kvartalet och för året som helhet. Nu får vi se hur bolaget tuggar på framgent.

Personligen gillar jag både bolaget och branschen och jag tror NCC kommer vara kvar i min portfölj resten av mitt liv. Fast det vet man förstås aldrig.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of