Vill du få bättre koll på Mobiloperatörerna och 5G?

Hej! Inlägget innehåller reklambanners

Länklista presenteras längst ned i inlägget

Lördag idag betyder lite mer tid när man ska skriva inlägg. Idag tittar jag lite djupare på Teleoperatörerna och vad 5G är och vad som händer kring det.

2020 blir inte bara året för kommersialisering av elbilar utan det kommer också att bli året då 5G på riktigt gör sin Entrè i Sverige. Det var i alla fall tanken men med nya besked kanske det blir senare än så. Jag är inte särskilt insatt i det här överhuvudtaget så idag bestämde jag mig för att läsa på lite så jag får lite koll i alla fall – av bara farten delar jag det med er också.

Operatörer i Sverige

Det finns en hel del mobiloperatörer i Sverige och dessa kan man dela upp i 2 kategorier. De som äger sitt nät själva och de som köper kapacitet från de som äger näten. Ett axplock av de som erbjuder telokomtjänster utan att äga sitt nät…..

Äger ej nät

 • Addsecure
 • Bredbandsbolaget
 • Com hem
 • Halebop
 • Hallon
 • Vimla

Det finns många fler operatörer också.

Sen brukar man normalt prata om de 4 stora teleoperatörerna i Sverige som äger nät. (Det visade sig vara 5 som äger nät – det visste jag inte)

Äger nät

 • Tele 2
 • Telenor
 • Telia
 • Tre
 • Net1

Etta!

Störst av dessa operatörer är Telia. Telia driver 2 egna nät som inte delas med andra aktörer. Sen driver Telia ett 3G nät tillsammans med Tele 2.

Halebop och Addsecure köper nät av Telia

Tvåa!

Näst störst är Tele 2. De har inget helt eget mobilnät utan driver sina nät i samarbete med andra aktörer, Telenor och Telia. Tele 2 och Telenor sägs ha flest 4G basstationer av alla aktörer.

Com Hem köper nät av Tele 2

Trea!

på tredje plats har vi Telenor som har ett eget 3G nät som inte är rikstäckande. De finns i Stockholm, Göreborg, Malmö, Lund och Karlskrona. De samarbetar i övrigt med Tre och med Telenor.

Vimla köper nät av Telenor

Fyra!

Den fjärde Operatören – Tre, har 2 3G nät varav de delar ett av dessa med Telenor. De håller också på och bygger ut ett 4G nät som är deras egna.

Hallon och Bredbandsbolaget köper nät av Tre.

Net 1!

Jag kände inte till Net1 före jag började skriva det här inlägget. Ändå täcker deras nät 99% av Sveriges yta. Dessutom erbjuder de fri datamängd i sina abbonemang vilket de är ensamma om, se där!

Det är ovanstående bolag som kämpar om att kunna erbjuda sina kunder den nya 5G tekniken. Så hur långt har de kommit?

Telia

Telia var först med att lansera 4G i Sverige och startade efter samarbete med Ericsson Sveriges första 5G nät på kungliga tekniska högskolan i Stockholm i December 2018. Sedan dess har det startats upp på många håll (I Norrland också, Mittuniversitetet vet jag) med fokus på Forskning och Industri. 5G är såpass nytt att all användning får ses som pilotprojekt just nu

Tele 2

Såvitt jag har förstått så satsar Tele 2 på en fortsatt utbyggnad av 4G nätet och stärker detta. När det sedan blir grönt ljus för kommersiell lansering för 5G i Sverige så säger Tele 2 att man är redo och att man bara byter ut befintlig utrustning men att de behöver inte bygga några nya basstationer. De har förhoppningen att kunna erbjuda kunder 5G under 2020.

Telenor

Telenor skickade den 6 december ut ett pressmeddelande där man kommunicerade att man har genomfört ett nedladdningshastighetsrekord på 1,7 Gbps – snabbast hittills bland Opertörerna på den Svenska marknaden. På Telenors hemsida läser jag att de under 2020 planerar att bygga ut 5G nätet och att de vill kunna lansera de första tjänsterna i slutet av 2020.

TRE

Under förra sommaren och hösten kunde man läs i nyheterna att den minsta Teleopertören Tre riskerade att stängas ute från möjligheterna att erbjuda 5G. Igår (7/2) kom dock lugnande information. Mer om det senare.

Den 16 December meddelade Tre att de öppnar ett publikt 5G nät i Stockholm. Det är ett test där man låter cirka 100 testpersoner få en 5G router hemskickad och personerna får då ge Feedback på hur 5G fungerar. Tre meddelar att de har möjligheten att testa detta i liten skala och säger att de vill pusha på att utvecklingen vad gäller 5G går framåt.

Post och Telestyrelsen (PTS)

Tillsynsmyndighet över elektronisk kommunikation

PTS är en myndighet under infrastrukturdepartementet. PTS leds av en styrelse som tillsätts av regeringen. PTS mål är att det ska finnas en fungerande marknad, där aktörerna tillhandahåller en mångfald av kommunikationstjänster. PTS ska verka för att marknaden ska fungera, att konkurrensen ska vara hållbar och skapa goda förutsättningar för att marknaden ska fungera.

Det är post och telestyrelsen som bestämmer när Operatörerna kan börja använda 5G. De gör det genom att auktionera ut 5G frekvenserna till Operatörerna som gör det möjligt för dessa att erbjuda 5G till allmänheten.

Auktionen av dessa “frekvensspektrum” för 5G har tidigare skjutits upp flera gånger. Det beror såvitt jag kan förstå av följande…..

 • En nyskriven lag som har komplicerat och försenat byggnationen av nätverken
 • Säkerhet: Det har varit mycket oro kring att de som bygger näten (Bland annat Huawei) ska spionera. därför behöver Försvarsmakten och Säpo bestämma vilka regler som ska gälla för telekomoperatörerna.

Post och Telestyrelsens beslut 7/2 2020

Igår kom det besked från PTS. Det som kommer att hända nu framöver är att de operatörer som nu vill delta i Auktionen av frekvensspektrum och därmed kunna erbjuda 5G till allmänheten kommer att få svara på ett antal frågor. Svaren utgör därefter underlag för försvarsmakten och Säpo som gör en säkerhetsbedömning.

Utifrån den säkerhetsbedömningen beslutar PTS om Operatören får delta i Auktionen.

Glädjande nog för mobiloperatören 3 så meddelade Post och Telestyrelsen en ny tidsplan igår (Fredag 7/2) att 4 operatörer ska få möjlighet att bjuda på de frekvenser som behövs för att bygga ut 5G näten.Där ingår alltså Tre. Tidigare kunde man läsa i nyheterna att Operatören Tre riskerades att manövreras ut i anbudsförfarandet men med gårdagens besked ökar sannolikheten att det inte sker. Jag tycker det är bra av 2 anledningar…

 • Minskar risken för driftstörningar eller sabotage (fler aktörer)
 • Konkurrens skapar prispress vilket = billigare för oss konsumenter 🙂

Det andra beskedet som Post och Telestyrelsen meddelar är att Sverige inte förbjuder Huawei att delta i utbyggnationen av 5G näten.

Får den breda allmänheten tillgång till 5G under 2020?

Auktionen ska preliminärt äga rum 13 Oktober och vad det innebär för utrullningen av 5G till allmänheten i Sverige får vi se. Operatörerna (som jag redovisat ovan) har sagt att de räknar med att köra igång med 5G under 2020 men det var med den förra tidsplanen i åtanke.

Med tanke på att operatörerna får börja buda först i Oktober så räknar jag med att utrullningen till allmänheten kommer ske först under 2021 – men det är bara min tanke. Då kommer det i såna fall att börja i liten skala i storstäderna för att därefter sprida sig till övriga landet. Men innan dess är vi nog säkert i 2025.

Jag äger aktier i både Tele 2 och Telia som båda ligger i framkant på den här spännande utvecklingen.

Länkar där jag inhämtat kunskap till inlägget. Kolla in om du tycker nån verkar intressant!

2
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
drommarenFrilansportföljen Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Frilansportföljen
Guest

Hur ser du på att eventuellt investera i Ericsson alternativt Nokia som konkurrerar med Huawei gällande 5G-utrullningen?