Lite mer om 5G

Hej! Inlägget innehåller reklambanners

Igår skrev jag om vilka operatörer som mest troligt kommer att rulla ut 5G nätverket här i Sverige. Har du inte läst inlägget kan du trycka här så kommer du dit först.

Jag fortsätter min resa för att lära mig lite mer om vad 5G är för något så idag tänkte jag kolla lite mer på det och vad det kommer att användas till i framtiden.

Vad är 5G?

Vi börjar i andra änden istället och tittar på skillnaderna mellan 1,2,3,4 och 5G. G står för Generation = första, andra, tredje generationen osv, det känner nog de flesta igen.

Nedanstående uppgifter hämtat främst från Telepriskollen.se

  • 1G = Namnet 1G fanns egentligen inte förrän 2G lanserades. Det förekom mycket störningar under samtalet och nätet används inte alls idag.
  • 2G = Hastigheten är låg, används mest för att ringa och skicka sms. Kallades GSM = Globalt system för mobil kommunikation. Kapacitet 9,6 Kbit/s.
  • 3G = Med 3G kunde man börja surfa och prata i videosamtal med sina smartphones. Avståndet till närmaste mast spelar stor roll för hastigheten och idag används idag främst för röstsamtal. Kapacitet runt 384 Kbit/s.
  • 4G = 4G erbjuder högre hastighet och stabilare nät jämfört med 3G. Nu börjar man kunna livestreama. Mobilnätet klarar hastigheter runt 100 Mbit/s men genomsnittlig hastighet ligger runt 10–50 Mbit/s.
  • 5G = Om det blir som det är tänkt med 5G så kommer det att revolutionera industrin. 5G uppges vara upp till 100ggr så snabbt som 4G och väntas alltså klara datahastigheter på upp till 10 000 Mbit/s vilket är supersnabbt.

Så vad kommer man kunna göra med 5G?

5G kommer förmodligen att revolutionera hela vår kommunikation. Jag vet att det låter otroligt men jag tror tekniken kommer att göra det.

Till att börja med kommer hastigheten som jag nämnt ovan att vara betydligt snabbare än med tidigare generationer. Med 5G kommer vi tex att kunna ladda ned en video i full HD på cirka 6 sekunder. Med 3G hade det tagit 70 minuter och med 4G cirka 7 minuter.

I industrin idag så är det mest trådbunden kommunikation men med ett pålitligt och supersnabbt mobilt 5G nät så kommer det mesta att förändras. Förmodligen kommer inte bara information att kunna spridas utan AI kommer antagligen framöver att kunna ta egna komplicerade beslut också. Frågan är om det kommer att behövas människor i fabrikerna om bara några år?

Bilbranschen kommer revolutioneras med bland annat helt självkörande bilar. Det är vi ganska vana vid nu (jag har ägt 2 bilar nu som kör till stor del själv) men det kommer utvecklas med allt från att berätta om lediga parkeringsplatser till att betala din parkeringsplats automatiskt. För att inte tala om säkerheten som kommer att förhöjas ytterligare. Nedan kan ni se första 5G styrda bilen som visas upp på Brittiska Goodwood Festival of Speed. 

Internet Of Things (IOT) är ett samlingsbegrepp som innebär att alla möjliga saker i hemmet är ihopkopplade med små sensorer och processorer, även människor. Via sensorerna kan dessa saker kommunicera mellan varandra och det kan handla om allt från att stänga av kaffebryggare, stänga kylskåpsdörren, beställa mat eller andra vardagslika händelser som vi kan hantera via internet.

Vilka länder har kommit igång med 5G?

Först i Välden

Det har pågått en kamp senaste åren om vilket land i världen som skulle vara först ut med ett publikt 5G nät. Den 5 April 2019 kunde man läsa i nyheterna att Sydkorea vann den striden tätt jagad av USA, Kina och Japan.

Först i Europa

I Europa så var det Schweiz som var först med att lansera det första kommersiella 5G nätet den 17 April 2019. 54 städer i landet kan numera koppla upp sig och operatören i landet har sagt att i slutet av 2019 ska 90% av landet vara 5G täckt.

Först i Norden

I norden har Finland varit först ut med att lansera kommersiellt 5Gnät. Den 9 Oktober 2019 kunde man läsa att utrullningen skett till 3 finska städer, Helsinki, Vantaa och Oulu och målet var att de 7 största städerna skulle ha tillgång till det innan slutet av 2019. (Jag vet ej om de lyckades med detta).

Vilka är de ledande aktörerna?

Ericsson, Nokia och Huawei är de ledande aktörerna vad gäller utbyggnationen av 5 G-nät i världen. Den 4 December 2019 kunde man läsa i nyteknik.se att Ericsson leder över Huawei i 5G striden. Där meddelar de följande marknadsandel för kärnnätverk de olika aktörerna.

  • Ericsson = 26%
  • Huawei = 25%
  • Nokia = 15%

Övriga aktörer

  • ZTE = 10%
  • Cisco = 7%

Avslutningsvis!

I helgen har jag läst på väldigt mycket om utvecklingen i världen vad gäller 5G, bara en bråkdel av all information hamnar på bloggen. Ju mer jag läser om det desto mer spännande tycker jag att utvecklingen är. Jag har insett att jag tror 5G verkligen kommer att vända upp och ned på mycket i samhället – men som med allt annat kommer det nog att vara en del bumpar på vägen och säkerligen kommer det ta längre tid än vad man har trott. Som med all ny utveckling så är en investering i branschen förenat med ganska hög risk – men det kanske det kan vara värt?

Till den här typen av inlägg hämtar jag information från många olika källor på nätet och nedan redovisar jag dessa! Läs gärna vidare om ni vill fördjupa er!

Länklista

2
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
drommarenDaniel Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Daniel
Guest

Modernare nät blir säkert bra, men hastigheterna de pratar om får man bara om man kramar antennen. De våglängder det är tal om har det svårt att ta sig genom föremål och har en maximal räckvidd på 500 meter, betydligt kortare om det är saker i vägen eller störningar. Jag förväntar mig att det bara kommer användas i stadskärnor eller… Read more »