Acadian Timber har rapporterat helåret 2019

Hej!

Jag vill varsamt påminna om att jag är en äkta glad amatör och att det kan ha smugit sig in faktafel eller eller något som jag missförstått från rapporten. Upptäcker ni något sånt får ni gärna påpeka det så kan jag rätta till det – Känns det ok så är det bara att fortsätta läsa inlägget!

Idag (eller igår kväll kanske) har Acadian Timber släppt sin Q4 tillika helårsrapport.

På aktiemarknaden har rapporten fått ett ganska svagt mottagande och är upp cirka 1% hittills.

Jag har försökt lyssna på webcasten idag som jag uppfattade skulle sändas klockan 13.00, 1:00 p.m (visst?). Men när jag loggar in där står det bara att jag ska återkomma på utsatt tid – jag vet inte, är det någon annan som har koll på varför den inte är släppt ännu eller är det jag som har missuppfattat något?

Hursomhelst har jag skummat igenom rapporten och tycker att det ser ganska stabilt ut.

Acadian Timber genererade en försäljning på 100 miljoner Canadensiska dollar för helåret 2019 – 3% ökning jämfört med året innan. Driftkostnaden ned marginellt med 1%.

Av detta blev vinsten 17,3 miljoner CAD eller $1,04 per aktie. Jämför man med siffrorna från 2018 så var vinsten $26,3 miljoner och en vinst per aktie med 1,57. En ganska ordentlig nedgång alltså om man tittar snabbt. Däremot var $0.77 av dessa hänförda till en engångskostnad så räknar man bort den tjänade bolaget mer pengar i år jämfört med 2018.

Man har en vinst på $1.04 per aktie, Fritt kassaflöde på $1.12 och delar ut $1.16 per aktie. Det håller inte i längden att betala mer i utdelning än vad man tjänar men bolaget kommunicerar att man förväntar sig en mer normal payout ratio framöver (tycker mig minnas att de sa runt 90%)

Närmaste framtiden?

Acadian Timber har försäljning både i Canada och USA och är således beroende också av husmarknaden i USA – både vad gäller renovering och nybyggnationer. Prognosen bolaget ger är att nybyggnationerna på husmarknaden i USA kommer att öka något under 2020 medan den kommer att vara ungefär på samma nivå i Canada.

Det finns en viss risk att USAs pågående handelskrig med Kina kan komma att begränsa bolagets försäljning där men så som jag fattar det är inte risken direkt överhängande eller avgörande.

Överlag tycker jag att det känns som en stabil rapport och jag förväntar mig ett starkare kassaflöde under 2020 samt att man kommer ned till en mer acceptabel payout ratio så man också är långsiktig i sin utdelning till aktieägarna. Jag tar hellre en något lägre utdelning – en kontrollerad sådan – än ett plötsligt besked om slopad utdelning och halverad aktiekurs. Brrr, det har jag varit med om förr.

Utdelningen lämnas oförändrad…

Länk till Acadian Timbers årsrapport

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of