Vem sparar mer? Kvinnor eller män?

Hej!

All information från nedanstående inlägg är hämtat från statistiska centralbyrån. Statistik kan vara så himla intressant ibland!

År 2019

Nu har nyss 2019 passerat och det kan ju vara kul att bara göra en återblick över året och plocka fram lite kul fakta om såna saker vi normalt inte skriver om i dessa forum så ofta.

År 2019 – en kort sammanfattning

Den samlade aktieförmögenheten på Svenska marknadsplatser ökade under 2019 med 17%, En ökning med 1000 miljard kronor. Totala värdet var 7 377 miljarder kronor.

I slutet av 2019 fanns det totalt 878 noterade bolag på Svensk marknadsplats. På 5 år har antalet noterade bolag ökat med över 50%. Under 2019 tillkom 14 Bolag.

39% av alla aktier ägs av utländska investerare. Under 2019 ökade ägarandelen i ickefinansiella bolag med 0,6 procentenheter medan övriga finansiella bolag – däribland banker minskade med 0,2 procentenheter.

Nordamerika och Storbritannien är största ägare bland utländska investerare med en ägarandel tillsammans om 56%. I övrigt är det främst investerare från länder inom EU. Investerare från Asien och Mellanöstern är bara någon procent.

Hushållen (jag och du) ägde totalt aktier för 870 miljarder kronor i slutet av 2019 vilket motsvarar ungefär 12% av det totala marknadsvärdet.

Var femte person över 65 år ägde aktier och deras innehav motsvarar mer än hälften av hushållens aktieförmögenhet.

Män äger 2/3 och Kvinnor äger 1/3.

Medianportföljen för privatpersoner boende i Sverige låg på 42 000 kronor. För män var medianportföljen ca 47 000 kronor medan motsvarande för kvinnor var 35 000kr.

Annons!

Söker du avkastning på ett sparkonto men tycker att de traditionella sparkontona erbjuder för dålig ränta så finns det alternativ. Du kan få mellan 4-8% på sparkonto.

Via spar är ett företag som bedriver inlåningsverksamhet – det är alltså inte en bank och omfattas således inte av den statliga insättningsgarantin. Det innebär att en investering är förenat med högre risk om bolaget skulle gå i konkurs vilket i andra änden genererar betydligt högre avkastning för dig som investerar än ett vanligt bankkonto.

Hos Viaspar erbjuds du flera alternativa sparkonton där du kan få både rörlig eller bundna räntekonton. Den minsta första insättningen du kan göra är 5000 kronor och som mest kan du sammanlagt på alla dina konton spara 50 000 kr.

Det här är en investering som passar den som vill diversifiera sitt sparande till andra former förutom att ha pengar på börsen. Det är också för den som är villig att ta en högre risk än vanligt sparkonto men till en bättre ränta. Är detta något som låter intressant för dig så kan du nedan läsa mer på Via spar hemsida utan att på något sätt förbinda dig till någonting.

Vill du läsa mer om viaspar på deras hemsida? – (Affiliatlänk)

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of