Sveriges börs korrelerar med USA

Hej! (Men det visste ni ju redan, jag måste dock ha en rubrik)

Det är vida känt att aktiemarknaderna korrelerar allt mer med varandra ju mer sammanbundna vi blir. Ni känner igen meningen ” Sverige, som är ett litet och exportberoende land” vår börs tycks vara mer eller mindre sammanflätad med hur det går för USAs stora index. Det är kanske inte så konstigt heller då Sveriges börsvärde utgör ungefär 1% av världens börsvärde medan USA utgör cirka 50% . Den svenska börsens utveckling bestäms därför i hög grad av vad som sker i New York.

www.ekonomifakta.se

Grafen ovan visar

  • Sverige All Share (Värdet som är noterat på alla aktier på Stockholmsbörsen)
  • OMX 30, Stockholmsbörsens mest omsatta bolag (som för övrigt står på 852.)
  • USA`s Dow Jones eller “dow” som visar de 30 största företagen i USA samt
  • Frankrikes CAC 40 Index som består av 40 av de största bolagen noterade på Parisbörsen.

Grafen har en tidshorisont med början från Jan 1990. Den visar tydligt att Amerikansk börsen har gått bäst men också att det breda svenska totalindexet inte ligger så långt efter. Korrelationen mellan de båda går inte att ta miste på. Jag la till det Franska indexet CAC 40 och där kan man ju fundera på vad som har hänt med det Franska indexet – jag följer inte alls Franska börsen men det ser ju inte sådär jätteimponerande ut. Vad jag kan avläsa så har de inte hämtat sig ännu sedan finanskrisen 2008.

Tittar vi däremot på hur USA`breda Index har gått jämfört med Europa så kan vi se att USA stack iväg ordentligt vid 2011 och sedan dess har vi inte varit i närheten. Jag tycker mig kunna se en liten dipp vid Amerikanska presidentvalet 2016 men därefter har den stuckit iväg som rena raketen. Vi får se hur länge det varar.

lxvresearch.com

Hittade förresten en annan intressant Graf som visar korrelationen mellan volymen gods som transporteras i USA och Börsindex. Den visar att transporterna har ökat igen nu bara senaste veckorna och om korrelationen håller i sig så säger den att börserna i USA ska upp nu igen. Jag slänger in den grafen också!

investerardygnet.se

Framtiden då?

Börslabbet.se refererar till en bra sammanställning från Research Affiliates som regelbundet gör en sammanställning för förväntad avkastning för världens olika marknader. Den sammanställningen visar att världens börser exklusive USA har en förväntad realavkastning på 5,4% medan USA har en förväntad dito på 0,5% kommande 10 år. Jag tar inte såna här undersökningar på sådär jättestort allvar men jag tycker ändå att det är intressant.

Jag hade personligen tippat på att svenska indexet skulle gå bättre än Amerikanska redan förra året men jag tror att jag underskattade Trump faktiskt. Får han sitta kvar utan att börja lida av någon ålderssjukdom (han är ju ändå 73 år) så ser jag ingen anledning att inte USA ska fortsätta gå starkt. Som jag har försökt trycka lite på i det här inlägget så har jag en känsla av att om USA går starkt så kommer också Sverige att göra det.

Vare sig du gillar Trump eller inte så kan vi nog enas att det vore bra för börsen om han fick styra en period till. Jag hoppas i alla fall det!

Annons

Om du söker efter ett räntesparande som ger dig mellan 4-8% avkastning just nu kan du gå in och läsa mer hos Viaspar. Du förbinder dig inte på något sätt till någonting utan länken leder dig till deras hemsida där du kan läsa mer. Du stöttar dessutom bloggen om du gör det!

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of