Varför äger folk inte Nike?

Hej!

On fire

Mitt favoritbolag utanför portföljen är Nike som huvudsakligen säljer sport accessoarer. Jag tror inte det behövs någon närmare presentation av bolaget då jag tror de flesta känner igen det. Jag tycker att det är konstigt att det inte är fler som skriver om bolaget på investeringsbloggar. Bolaget är ju egentligen helt otroligt bra.

Det enda jag kan tänka mig är att direktavkastningen alltid har varit rätt låg, i alla fall sedan jag började investera. Jag vet inte exakt men det pendlar runt 0,7- 1,1 de senaste 5 åren skulle jag tippa (jag orkar inte söka de exakta siffrorna).

Enligt Avanza har aktien stigit med nästan 1 400% senaste 20 åren och de har dessutom en stadigt uppåtgående utdelningstrend.

När jag kollar på nyckeltal från de senaste 10 åren så ser jag inte något som ser illavarslande ut alls – tvärtom. Kolla några av dessa från Morningstar…

  • Omsättning: De har fördubblat omsättningen senaste 10 åren
  • De har höjt utdelningen med 300% senaste 10 åren
  • De har en grym payout ratio.(hur stor del av vinst som delas ut)
  • Ett starkt kassaflöde
  • Återköper aktier varje år

Nike är trots sin särställning på marknaden fortfarande ett tillväxtbolag och förväntas växa två-siffrigt årligen nästkommande 5 åren och dom har dessutom väldigt låg skuld. Bolaget handlas kanske inte superbilligt och Enligt Avanza ligger de idag på P/E 28. Fortsätter man nästkommande 10 åren på samma sätt så tycker i alla fall jag inte att det är dyrt.

På Avanza är det idag ( 23/2) endast 988 stycken som äger Nike. Jag undrar vad det beror på?

Annons!

Om du söker efter ett räntesparande som ger dig mellan 4-8% avkastning just nu kan du gå in och läsa mer hos Viaspar. Du förbinder dig inte på något sätt till någonting utan länken leder dig till deras hemsida där du kan läsa mer. Du stöttar dessutom bloggen om du gör det!

2
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
drommarenNorthernlightsinvestment Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Northernlightsinvestment
Guest
Northernlightsinvestment

Det är för låg initial direktavkastning för mig. Så enkelt är det i just det fallet.