Det finns inget alternativ!

Hej!

Under ett antal år nu har det funnits få alternativ till att placera pengarna på börsen – i alla fall om man sökt tillväxt. Vi har haft en ganska stökig period bakom oss med inhemsk politisk oro – Brexit – Handelskrig mellan USA och Kina – Problem i Mellanöstern och nu senast ett Virus som skapar instabilitet.

Sedan 2018 skulle jag säga att vi har varit inne i en avmattningsfas i ekonomin efter flera år av konjunkturuppgång – En av de längsta nånsin. Under 2019 bromsade tillväxten in och bolagsvinsterna på börsen minskade något men trots detta så har värderingarna på börsen stigit. Om värderingarna på bolagen stiger utan att vinsterna hänger med så kommer det förr eller senare att komma en korrigering. Personligen skulle jag tycka att det är helt ok om den skulle komma nu.

Mina tankar inför 2020

Jag är ju i grunden en obotlig optimist (även om det inte alltid skiner igenom på bloggen) men jag vill gärna lägga till epitetet realist också. Inför 2020 så är min tro att ekonomierna runt om kommer att växa något och med det skapa ett företagsvänligt klimat vilket förhoppningsvis leder till högre vinster. (Wow – där fick jag till det). Med andra ord så är jag positiv till börsen även om jag inte tror att vi kommer att vara i närheten av resultatet för 2019.

Den enskilt största anledningen till att jag är fortsatt optimistisk inför börsen är att vi har så lågt ränteläge i Sverige idag. Det gör att riskviljan ökar rejält hos investerare.

Låt oss säga att förutsättningarna inför 2021 skulle bli att vi helt plötsligt får 3% ränta på vanligt sparkonto. Skulle vi stå inför det faktumet så skulle jag förmodligen allokera en del av mitt kapital i den sparformen istället och jag tror inte att jag är ensam. Många skulle nog säkra, i alla fall en del, av sitt kapital på det sättet. I dagsläget finns inte det alternativet och som det låter så kommer räntorna lämnas oförändrade ett par år framöver. Så länge marknaden spelar med de spelreglerna kommer jag att vara fortsätta vara positiv till aktier.

Inför 2020 så tippar jag på +10% på OMX 30, vad tippar du?

Psst! Inför 2019 så tippade jag att börsen skulle backa, det är helt ok att gissa fel!

Annons

Om du söker efter ett räntesparande som ger dig mellan 4-8% avkastning just nu kan du gå in och läsa mer hos Viaspar. Du förbinder dig inte på något sätt till någonting utan länken leder dig till deras hemsida där du kan läsa mer. Du stöttar dessutom bloggen om du gör det!

2
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
drommarenMicke Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Micke
Guest
Micke

Hej!
Jag tror det blir ett tufft år i år. Jag säger att börsen kommer att backa, jag slänger till med -6%.