Vad är Coronaviruset och hur påverkar det ekonomin?

Hej!

Rädd? Nä, Respekt? Ja!

Coronaviruset har de senaste dagarna fått världens börser på fall. Tidigare har de flesta resonerat som att viruset inte kommer att få så stora effekter på ekonomi och börs men bara nu senaste dagarna har oron tilltagit. Vad är det vi slåss mot egentligen och hur kommer det att påverka ekonomin och börsen framöver. Häng med i mina tankar!

Coronaviruset

 • World Health Organization (WHO) har beslutat att det officiella namnet på sjukdomen ska vara covid-19. Viruset som orsakar sjukdomen har fått namnet SARS-CoV-2.
 • WHO uppskattar att dödligheten för de som drabbas ligger runt 1-2%.
 • Det finns inget som talar för att smittan sprids via föremål utan endast genom närkontakt med andra människor via hostningar och nysningar – Det kallas droppsmitta.
 • Eftersom att viruset är nytt hos människan så har människan inte hunnit utveckla immunitet mot sjukdomen så som vi har mot andra virussjukdomar – därför blir så många smittade.
 • Det verkar inte som smittan sprids under inkubationstiden (från smittotillfället till sjukdomen bryter ut) utan först när personen blir sjuk.
 • Det finns varken behandlingar eller vaccin mot sjukdomen ännu.
 • Inkubationstiden är 2-14 dagar.
 • De allra flesta som smittas blir lindrigt sjuka och får luftvägssymtom, feber och hosta.

Om du kan du gå in på folkhälsomyndigheten.se och läsa mer.

Ok! Nu har vi lite koll på viruset.

Var i Världen finns viruset och hur många har drabbats?

 • Kina:  80 000 personer smittade
 • Sydkorea: 1000 personer smittade
 • Japan: 850 personer smittade
 • Italien: 300 personer smittade
 • Turkiet: 132 personer i karantän (antal smittade okänt)
 • Iran: 100 personer (oficiell statistik som ingen verkar tro på. Det resoneras kring att Iran mörkar och att många fler är drabbade.
 • USA: 53 personer smittade
 • Vietnam:  16 personer smittade ( Alla tillfrisknat, inga nya fall sedan 13 februari)
 • Förenade arabemiraten: 13 personer
 • Kuwait: 8 Personer smittade
 • Bahrain: Sex personer
 • Irak: Fem personer
 • Oman: 4 personer smittade
 • Österrike: 2 personer smittade
 • Spanien:  2 personer smittade
 • Kroatien: 1 smittad

Listan publicerad 2020-02-25

Totalt 82 491 smittade (om jag räknat rätt.) Totalt antal döda 2 697 vilket ger en dödlighet runt 3%, något högre än siffrorna jag hänvisat till ovan. Det beror på osäkerheten och mörkertalet angående antalet smittade. Listan är heller inte helt korrekt då vi ju haft ett bekräftat fall i Sverige också, jag vet inte varför inte det är med på ovanstående lista så ta all statistik med en nypa salt. Filippinerna och Frankrike som också drabbats är inte heller med.

Listan har jag inte plockat fram från hjärnarkivet utifrån egna observationer utan den är hämtad från Ny teknik.se.

Hur påverkas Ekonomin i världen?

Det senaste utbrottet man brukar referera till kallades SARS och drabbade världen 2003-2004. Då blev cirka 8000 smittade och 750 människor dog varav 20% var sjukpersonal. Då stod Kina för 4% av den totala världsekonomin jämfört med idag då samma siffra är 20%. Den Kinesiska ekonomin är alltså betydligt viktigare idag och påverkar oss mycket mer.

Den 17 Februari meddelade Andreas Hatzigeorgiou (VD för svenska handelskammaren) i Aktuellt att 6000 svenska företag exporterar regelbundet till Kina samt att 600 har sin verksamhet där. I DN den 12 Februari publicerades uppgifter att 90% av de Svenska företagen med verksamhet i Kina att försäljning kommer påverkas negativt 3-6 månader med anledningen av Viruset. Det var före senaste nyheten om att viruset har spridits ännu mer än man trott.

Som en direkt effekt av Coronaviruset framfart har stora städer satts i karantän och man har på många platser försökt undvika stora folksamlingar. Stora evenemang inom sport och underhållning har ställts in och massor av butiker och affärer har tappat sina kunder.

En av de riktigt stora förlorarna förutom oljebranschen är flygbranschen och runtom i Europa faller flygbolagen.

 • EasyJet -14%
 • Ryanair -13%
 • Air France-KLM -10 %
 • International Airlines Group (som äger Brittish airway och Iberia) -8%
 • Lufthansa -8%
 • SAS -6%

Flygbolagen i Europa kommer mest troligt klara sig genom den här krisen medan det ser betydligt jobbigare ut för asiatiska bolag där risken för framtida konkurser är överhängande. Jag tror inte att så många investerare som läser min blogg är överviktade mot Asitiska flygbolag men information är ju aldrig fel, eller hur?

Vad kan vi vänta oss framöver?

Som ni förstår är det ju jättesvårt att överblicka och förstå hur Coronaviruset kommer att påverka börsen framöver. Det som känns extremt troligt är att analyshusen kommer att dra ned sina förväntningar på bolagens vinster rejält framöver – allt annat vore konstigt tycker jag. Det finns nog vissa branscher som tillexempel livsmedel och kommunikation som kommer klara sig relativt bra medan många retail och industribolag säkerligen kommer att få det lite tuffare.

Hur resonerar jag?

Som jag nämnt tidigare så tycker jag att man ska analysera det som händer runt omkring hela tiden. Man ska såklart inte vara överdrivet rädd och absolut inte ta förhastade beslut men jag tycker man ska ha respekt för omvärlden och marknaden. Lilla Sverige är bara en bricka i ett stort spel.

Vi ska komma ihåg att de absolut flesta av oss är en generation bloggare som aldrig upplevt en rejäl nedgång i ekonomin medan vi Investerat på börsen. Börsen har ju gått som tåget sedan 2008 och det var först 7 år senare som jag köpte mina första aktier så jag har heller aldrig upplevt vare sig en djup eller lång nedgång. Nedgångarna kan vara riktigt långvariga om man har otur, det finns många prov i det i omvärlden.

Min mening är inte att vara negativ eller baissig utan jag vill bara vara en röst på andra sidan vågskålen som uppmanar folk att tänka till och vara försiktiga på börsen i en tid när det känns som att ingenting kan gå fel.

Hur agerar jag?

Personligen sitter jag extremt lugnt i båten och jag litar på min strategi. Hade jag haft likvider hade jag handlat nu i nedgången men då jag redan ligger fullinvesterad så kan jag inte göra så mycket annat än sitta vid sidlinjen och titta på.

Även fast jag tror att det kan bli en lite längre process än vad många räknar med så tror jag det här med Coronaviruset kommer att blåsa över ganska snabbt. Om ett år eller så är det nog “Business as usual” igen skulle jag tro!

Annons

Om du söker efter ett räntesparande som ger dig mellan 4-8% avkastning just nu kan du gå in och läsa mer hos Viaspar. Du förbinder dig inte på något sätt till någonting utan länken leder dig till deras hemsida där du kan läsa mer. Du stöttar dessutom bloggen om du gör det!

2
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
drommarenInvesteringsundersköterskan Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Investeringsundersköterskan
Guest

Detta virus kan knappast medföra mänsklighetens undergång. Jag har också svårt att tro att alla som bara blivit lindrigt sjuka har fått diagnosen, så det är väl troligt att dödligheten motsvarar dödligheten för vanlig influensa.
Nu har jag lagt till dig på min blogglista, så jag inte missar nya inlägg 🙂
Mvh I-US