Hur känns det?

Hej!

Hoppas att ni är ok där ute alla som sitter fast i aktieträsket.

Inom personalledning så pratar man om “snedsitsar” vilket menas de som halkat efter rent lönemässigt och behöver justeras upp. Tyvärr är det väl så att vi allihopa sitter lite snett i våra investeringar just nu – men kom ihåg att ni är inte ensamma!

Själv så har jag förlorat ungefär 500 000 kronor de senaste 2 veckorna varav 350 000 kronor är senaste veckan. Det är alltså 70 000 kronor back per dag, aj aj aj, det känns inte bra.

Total kollaps!

Idag har börsen totalt kollapsat och jag tror inte att vi har sett värre fall sedan finanskrisen 2007-2008. Jag minns att börsen föll drygt 9% vid Brexit men då återhämtade vi oss riktigt snabbt därefter, det tror jag inte att vi kommer att göra nu!

Vi har haft 9 år av uppgångar i ryggen och hittills så har “bara” 2019 års uppgång försvunnit – det finns alltså tyvärr ganska mycket fallhöjd kvar ännu om det vill sig riktigt illa.

Vilka lärdomar tar jag med mig?

  • Det är aldrig, aldrig aldrig någonsin “rea” på börsen
  • Det är aldrig läge att vara för självsäker eller för kaxig
  • Lita inte på börsen
  • Vikten av att ha en diversifierad portfölj
  • Vikten av att ha olika tillgångsslag
  • Inte ropa efter billigare priser på bolagen utan att förstå konsekvenserna av vad det innebär (sämre framtidstro för investerare)
  • Vikten av en stabil strategi som man kan hålla fast vid när det blåser.
  • Ingen kan se in i framtiden
  • Erfarenheten av hur det känns när börsen rasar på riktigt (så här alltså!)

Hur agerar Sverige?

Rent generellt så tycker jag att Sverige har hanterat krisen bra. Med bra menar jag att allmänheten får den information som finns tillgänglig och vi har (Ännu!?) inte drabbats av panik. Alla bärande samhällsfunktioner fungerar skapligt och våra politiker tycker jag gör ett bra jobb i en svår situation. När vi snackar sjukvården så ska alla inom sektorn ha en stor eloge – nu får de verkligen visa vad de går för och det är vi tacksamma för – Lycka till!

Personligen kan jag däremot tycka att viss åtgärder har kommit för sent . Ett exempel på det är att jag tycker man skulle stoppa direktflyget från Iran mycket tidigare när man vet att så många smittade kommer därifrån och jag tycker att man tydligare borde rekommenderat människor som kan jobba hemifrån att de verkligen borde göra det.

Samtidigt förstår jag att det är en svår situation med en hiskelig massa människor som tycker dittan medan andra tycker dattan, då är det svårt att komma med beslut. Det är också oerhört lätt att vara efterklok! Ingen såg det här komma för 4 veckor sedan – Inte nån!

Historien upprepar sig

Mönsterna när börskrascherna kommer ser alltid likadant ut och konstateras alltid och hela tiden i efterhand – varje gång går det fort – varje gång blir investerare lika överraskade och tagna med byxorna nere och efteråt undrar alla vad det var som hände – så även den här gången. Historien upprepar sig gång på gång på gång.

Framtiden

Det alla frågar sig är hur man bör agera nu och som vanligt finns det ingen som kan ge ett generellt svar som passar alla.

Personligen gillar jag inte när det faller så här mycket men jag kan i ärlighetens namn inte säga att jag är särskilt orolig heller. Börsen går upp och ned och den regerar ofta kraftigt vid olika incidenter, det är bara att acceptera.

Under nedgången har jag inte sålt nånting och jag skulle heller aldrig komma på tanken om jag inte måste. De bolag jag äger finns i portföljen av en anledning och de stannar kvar där de är.

Är det något bolag som har fått ta extremt mycket stryk så är det EPR Properties som har backat nästan 50% senaste veckan. Biografer och allmänna utrymmen är inte så heta helt plötsligt – det går fort i hockey!

Det jag hoppas mest av allt är att det inte är någon där ute som mår alltför dåligt av det som händer. Jag önskar er alla tappra lycka till framöver!

4
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
NorthernlightsinvestmentdrommarenTvå Månadslöner Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Northernlightsinvestment
Guest

Jag är ner 9,7% tack vare min likviditet när det började. Köper massor, fortsätter det ner så fortsätter jag köpa. Möjligtvis förlänger jag intervallen inom kort mht till att det faktiskt just nu verkar kunna bli värre innan det blir bättre. Boeing har en DA på 4,5% just nu tror jag. Ofattbart !! Ingenting jag rör i just nu men… Read more »

Två Månadslöner
Guest

Kloka ord!