Kan Corona gynna Socialdemokratiska partiet?

Hej!

Under finanskrisen ökade stödet markant för moderatregeringen som 2006 hade lyckats ta makten i Sverige. På andra sidan hade Socialdemokraterna stått med dåvarande statsminister Göran Persson i spetsen och i samarbeta med miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Det här gången fick de dock stryk av en hungrig allians som hade kraftsamlat ända sedan 2004 då Maud Olofsson hade bjudit in de andra partiledarna hem till hennes hus i Högfors. I trädgården – med grillspett i högsta hugg och en samling laddade fotografer så skapade de Alliansen – en framgångssaga som sträckte sig ända fram till 2018 då de politiska förutsättningarna gjorde det omöjligt att fortsätta samarbetet.

Alliansen med moderaterna i spetsen dominerar

Nuförtiden, efter flyktingkrisen så talas det inte i samma granna ordalag längre om Fredrik Reinfeldt – Dåvarande partiledare för Moderaterna. Men så har det inte alltid varit.

Mellan åren 2006-2014 skulle man kunna säga att han var “kung” I Sverige.

Han och Finansminister Borg hade lyckats manövrera skeppet Sverige säkert genom den värsta finanskrisen som världen någonsin råkat ut för.

Väljaropinionen belönade deras arbete med att visa att förtroendet för moderaterna var orubbligt. 2010 visade SCB undersökningar att moderaterna för första gången sedan partisympatiundersökningarna startade 1972 att Moderaterna var större än självaste Socialdemokratiska partiet. De noterade åtminstone 32,4% väljarstöd i en mätning som jag sett – definitivt ett av deras bästa resultat någonsin.

Frågar ni mig så beror förtroendet i väldigt hög grad på hur man hanterade finanskrisen.

Socialdemokraterna faller som en sten

All vet att sedan flyktingkrisen 2015 så har Socialdemokraterna tappat i mätning efter mätning. Från att för ett par decennier sedan nästan haft egen majoritet i riksdagen så är man nu ett stabilt 25% parti.

De senaste 2-3 åren har varit katastrofala och i Februari 2020 gjordes en undersökning som visade att endast drygt 23% av väljarstödet gav sina röster åt partiet – den sämsta noteringen någonsin. Det här var strax före Coronahysterin tog fart på allvar.

Socialdemokraterna styr skutan

Likt Alliansen och Moderaterna som styrde skutan under krisen 2008 så är det Socialdemokraterna som sitter i förarsätet under den rådande. Det vet att det här kommer att utvärderas i Sinne efter att den värsta krisen har dragit förbi och det finns inga utrymmen för några större misstag nu – det tror jag skulle vara rent politiskt självmord för ett redan dalande parti.

Bland annat därför så kraftsamlar man nu all expertis som överhuvudtaget går att få tag i – man lämnar mycket få saker åt slumpen och man ser till att man har stöd i forskningen inför varje större beslut man tar nu. Såklart för att försöka hålla landet säkert – men också för att gå vinnande ur striden när det här har gått över.

Om jag hade varit strategiskt ansvarig för oppositionen

Hade jag fått ge strategiförslag till Oppositionen nu så hade jag gett dem rådet att inte försöka ta politiska poäng på den här krisen.

Jag tror att all kritik kommer att bita dem i ändan när det här gått över så jag skulle be dem hålla låg profil nu.

Finn det lärdomar att dra efter den här krisen ska man såklart påpeka det men jag tror oppositionspartierna gynnas om de ger Cred till regeringen istället ifall det visar sig att Sverige klarar sig någorlunda helskinnade igenom det här.

Krisen är långt ifrån över

Hur länge den här krisen kommer att pågå är i dagsläget omöjligt att svara på. Det jag vågar garantera dock är att det kommer ett efterspel med både politiska och ekonomiska konsekvenser som kommer att finnas kvar under lång tid framöver.

Däremot tror jag att det är så att när det väl börjar droppa in rapporter om att smittspridningen avtar i Europa, och/eller USA, så tror jag ändå att återhämtningen kan gå ganska fort på aktiemarknaden. Jag tycker att den borde göra det.

Nådastöten för traditionell handel?

Jag tänker inte bli långdragig men jag har funderat senaste dagarna på om Coronakrisen kommer att bli nådastöten för stor del av den traditionella handeln. Affärsägarna i köpcentrarna kan inte vara särskilt positiva just nu – inte heller ägarna av byggnaderna. Nåja – jag går inte in djupare på det här, bara en tanke.

Avslutningsvis

Om Sverige går någorlunda helskinnade ur den här krisen tror jag att Socialdemokraterna kommer att studsa upp ordentligt i opinionsstödet. Rent strategiskt kunde den här krisen inte ha kommit lämpligare för Stefan Löfven och Company.

Styr han inte i diket nu kan valet 2022 bli jämnare än vad jag trodde för 2 månader sedan.

Vi får se hur det artar sig!

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of