Hur går det för bolagen?

Hej!

I följande inlägg redovisar jag personliga tankar angående några bolag i Sverige. Jag lämnar inga rekommendationer till någon annan utan du tar ju såklart dina egna beslut.

Nu tar vi en break i allt virus snack och kollar på hur bolagen presterar i dessa orostider. Jag kör en snabb okulärbesiktning på Castellum, Nobina, NCC, H&M och Telekombolagen.

Castellum

Castellum utvecklar och förvaltar kommersiella lokaler. Fastighetsbeståndet består av 47% kontor, 23% samhällsfastigheter, 15% lager/logistik, 8% handel 5% projekt och mark och 2% lätt industri,

Min logik:

Castellum har drabbats stenhårt av virus oron och har sjunkit 45% senaste månaden. Jag kan tänka mig att det finns vissa hyresgäster som kan få likviditetsproblem framöver men stödpaketet från riksbanken borde kunna hjälpa till här – Har jag fel?

För de allra flesta tror jag dock att verksamheten kommer att fortsätta, möjligtvis med något decimerad personalskara men ändå någorlunda oförändrad.

Jag skulle fylla på om jag haft cash nu!

Länk till Castellum på Avanza – (Affiliatlänk)

Nobina

Nobina är nordens största operatör inom kollektivfabrik. De ser till att människor tar sig från punkt A till B i Nordens länder. Nobina finns i Sverige, Norge, Danmark och Finland och de kör buss så det ryker.

Min logik:

Rent logiskt så förstår jag att Nobina faller handlöst nu när paniken att samlas i grupp har stigit i Sverige. Nobina har backat 36% senaste månaden till följd av att människor inte vill trängas med andra människor, man löser transporterna på annat sätt i stället.

Hur mycket det kommer att påverka Nobina i nästföljande rapporter är frågan. Man kan ju tänka sig att själva försäljningen av bussbiljetter kommer att minska något , men det tror jag inte kommer att påverka bolaget sådär jättemycket. De stora pengarna ligger väl i själva avtalen med regionerna och de lär väl inte förändras tänker jag?

Nobina är ett top pick för mig och får jag bara tag i cash kommer jag fylla på där.

Länk till Nobina på Avanza (Affiliatlänk)

NCC

NCC är ett av Nordens största bygg och fastighetsutvecklingsföretag. De är uppdelade i 5 olika segment men utan att rabbla dessa så kan man säga att de fokuserar på Infrastruktur och fastigheter.

Min logik:

NCC har backat 43% senaste månaden. Jag tänker mig att ett byggbolag av den kalibern både är beroende av banker (Finansiering av olika projekt) samt leveranser av både material och kanske ibland personal.

Med bakgrund av den logiken så kan jag förstå att investerare är lite nervösa för hur närmaste framtiden kommer att te sig, särskilt eftersom att bolaget har haft så svårt att nå lönsamhet under tidigare år. Det är synd att detta händer nu för det kändes som att NCC nyss var på gång – nu är lönsamheten direkt under press igen.

Jag fyller inte på i NCC i nuläget – den här krisen kan slå hårt mot dem tänker jag.

Länk till NCC på Avanza – (Affiliatlänk)

H&M

Presentation behövs inte.

Jag är lite ambivalent till bolaget och dess framtid just nu. Jag vet inte riktigt vad jag ska tro. Bolaget i sig är i grunden grymt men branschen i sig är lurig – Jag säljer inte men jag tror inte heller att jag kommer fylla på.

Länk till H&M på Avanza – (Affiliatlänk)

Telia och Tele 2

Jag hoppar över presentationen här också. Undrar ni över bolagen så kan ni söka på dem i bloggen då jag skrivit många gånger om bolagen.

Min logik:

Teleoperatörerna tycker jag borde vara en av de branscher som påverkas minst av den här oron. Jag tänker mig att folk blir mer beroende av telefon – bredband och liknande i dessa tider.

De har backat mellan 15-20% senaste månaden vilket jag tycker är oförtjänt och igår tog jag faktiskt ett Avanza lån och fyllde på i Tele 2. Det verkar ha vart en vältajmat köp då båda aktierna återhämtat sig ganska kraftigt idag. Om det är en tillfällig återhämtning eller av mer bestående karaktär återstår att se.

Länk till Tele 2 på Avanza – (Affiliatlänk)

Är det dags att skapa konto på Avanza?

Har du inte skapat ett konto på Avanza ännu så kan det vara ett mycket bra läge att komma igång nu när värderingarna på börsen sjunkit ordentligt. Men du, tänk på att det alltid innebär en risk att satsa på värdepapper!

Skapa konto hos Avanza (Affiliatlänk)

Annons

Börjar du vara trött på den otroliga volatiliteten på värdepappersmarknaden? Söker du lugn och ro ett tag?

Om du söker efter ett räntesparande som ger dig mellan 4-8% avkastning just nu kan du gå in och läsa mer på Viaspar. Du förbinder dig inte på något sätt till någonting utan länker leder dig till deras hemsida där du får en bra överblick direkt. Dessutom stöttar du bloggen!

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of