Idag har jag utnyttjat krediten på Avanza igen

Hej!

Corona tankar igen (I know, i know, jag med)

Jag hörde på radion idag när jag åkte hem att företrädare för näringslivet (missade vem det var) uttryckte att de behövde mer pengar, mycket mer pengar för att rädda småföretagare som står nästan helt utan kunder i dagsläget. Han kunde inte säga i siffror hur mycket han trodde behövdes men sa tydligt att det handlade om betydande summor.

På vägen hem åkte jag också förbi en lunchrestaurang och köpte mat och jag tyckte det såg folktomt ut där. Jag frågade om de hade känt av Coronakrisen nånting. Personalen i kassan berättade att kundunderlaget hade minskat med 50% senaste 2 veckorna och att de nästa vecka kommer stänga tidigare eftersom att det saknas kunder på kvällen.

Jag kollade inte idag, men i tisdags tror jag att det var 5 stycken på min avdelning på arbetet som var hemma på grund av sjukdom.

Om någon månad startar rapportsäsongen och då kommer de första siffrorna svart på vitt att visa på hur krisen har drabbat företagen. Även om vi inte kommer att kunna dra för stora slutsatser av Q1 an enbart så kommer vi ju att kunna dra logiska slutsatser och se tendenser.

När vi sen kommer in i Q2an ett kvartal senare så kommer fler bitar av pusslet att visa sig och då kanske bilden klarnar av hur verkligheten ser ut.

Tagit nytt Kreditlån på Avanza

Hade ju inte tänkt utnyttja krediten mer egentligen men kunde inte låta bli idag heller. Före dagens köp så hade jag ett lån på 35 000 kronor på Avanza.

Med dagens inköp så plussade jag på 10 000 kronor till och handlade 230 aktier i Nobina. Jag handlade till en kurs på 43,28 och köpet gav mig en DA på 8,7%.

I veckan har jag utnyttjat krediten och handlat aktier i 2 bolag, Tele 2 för 20 000 kr i tisdags och idag 10 000 kr i Nobina. Jag tycker att det är lite obehagligt att belåna portföljen i det här läget men väljer att hellre göra det nu än när det visar ATH. Vad som är rätt och riktigt lämnar jag till var och en själv att bestämma.

Totalt har jag nu lån för 45 000 kronor totalt på Avanza och planen är att betala tillbaka delar av detta med utdelningen nästkommande månader. (såtillvida att det kommer någon utdelning vill säga).

När man lånar på det här sättet gäller det att försöka hålla koll på hur mycket belåning man har för varje aktie. Som jag fattat det så övergår lånet till 5% ränta om enskilda aktien blir belånad över 35%. Var det inte så “trygg pension?” Jag kommer ihåg din varning om du läser detta :).

Jag ska vara ärlig och säga att jag inte har 100% koll riktigt på vad som gäller men sjunker aktierna så att min belåning överstiger 30% så kommer jag definitivt kolla upp det eller sälja av och acceptera förlusten.

Någon annan som riskerar och chansar på belåning nu?

4
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
TryggpensiondrommarenNorthernlightsinvestment Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Tryggpension
Guest

Hejsan Det stämmer det du skriver om belåningsgräns, så det är bra att hålla koll så man inte lånar för mycket på en enskild aktie. Därför har jag bara lånat småsummor på de aktier jag har i superlånet, och de aktier som inte är med där får jag använda likvider till. Själv har jag inte ökat min belåning alls, då… Read more »

Northernlightsinvestment
Guest

Har Nobina meddelat sin utdelning för 2020 ännu ?