En tuff börsvecka till ända

Hej!

Det såg länge ut som att Stockholmsbörsen skulle klara av att avsluta veckan med flaggan i topp, men efter lunch dalade den och slutade på minus.

Varje morgon när jag åker till jobbet så lyssnar jag på P1 och ekonominyheterna. I morse hörde jag att flera börser i Asien hade visat kraftiga uppgångar och oftast brukar faktiskt svenska börsen följa dessa,men inte idag.

Tittar man hur börsveckan avslutas så är det lite komiskt att den bransch som får avsluta veckan med flaggan i topp är “resor och fritid” som steg nästan 15% idag, förstås från låga nivåer. I övrigt var det branscher som Energi, Hälsovård och telekom som lyckades hålla sig på blått idag.

En jobbig börsvecka

Den här veckan har varit en av de jobbigaste börsveckorna någonsin för mig och jag tycker att det känns skönt att det är helg nu så man får andas ut lite. OMX 30 slutar ungefär +- 0 medan min portfölj ser ut att backa runt 5%. Min portfölj har backat i stort sett oavbrutet sedan 27 Februari och dessutom mer än index.

Bara för att sparka en sista gång på liket så meddelade finansinspektionen idag att Swedbank ska betala rekordhöga böter för brister kring Penningtvätten. Det ökar ju således sannolikheten för att USA kommer fram till samma beslut och då har ju Swedbank en hel del utgifter att se fram emot framöver. Vi får se vad stämman lämnar för slutgiltigt besked angående hur det blir med utdelningen till sommaren, det är inte omöjligt att de sänker eller kanske slopar den helt. Som vanligt tror jag inte det men det känns inte heller helt otroligt i det här läget.

Alla kris-scenarior börjar tära på psyket och risken för en långsiktig lågkonjunktur känns trist. Jag har inte trott att det ska gå så långt men när man lyssnar på hur de lokala företagen tappar 80-90% av sina intäkter så inser man ju att det inte är bra. Hoppas de Ekonomiska stöden räcker till och att det inte fortsätter allt för länge.

Gör vad ni kan för att stödja de lokala företagen – Boka klipptid, köp luncher osv, det är viktigt.

USA helt avgörande

För Sveriges del beror ju mycket av närmaste framtiden på hur det går för USA att hantera smittan. Över 200 miljoner människor beräknas bli smittade där och frågan är hur de kommer att hantera situationen.

Det jag tycker verkar positivt är att för första gången sedan Trump tog makten så verkar det nu som att republikaner och demokrater lyckats gräva ned stridsyxan för ett tag mot en gemensam fiende.

USA har vidtagit några riktigt kraftiga åtgärder för att minska hastigheten i smittspridning. De har rekordsnabbt genomfört en rad nya lagar som innefattar till exempel betald ledighet i 14 dagar och nya regler kring skolor och barn. Dessutom har ju hela Kalifornien med dess 40 miljoner invånare satts i karantän så nog jobbar de i alla fall med att försöka begränsa skadorna. Vi får hålla tummarna för att de åtminstone lyckas någorlunda.

Nu vilar vi ut

Jag misstänker att många med mig är trötta efter en tuff börs och jobbvecka så nu passar vi på att ta det lite lugnt i helgen och laddar batterierna. Ta nu hand om er själva – koppla bort börsen ett tag så kanske vi höres i morgon!

Trevlig Fredagkväll!

Annons

Börjar du vara trött på den otroliga volatiliteten på värdepappersmarknaden? Söker du lugn och ro ett tag?

Om du söker efter ett räntesparande som ger dig mellan 4-8% avkastning just nu kan du gå in och läsa mer på Viaspar. Du förbinder dig inte på något sätt till någonting utan länker leder dig till deras hemsida där du får en bra överblick direkt. Dessutom stöttar du bloggen!

2
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
drommarenNorthernlightsinvestment Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Northernlightsinvestment
Guest

Jodu, den gamla NLI börjar bli så less på detta nu så att han faktiskt inmundigat 1st mexikansk Corona cerveza och några glas Syrah därtill. Syrah (Shiraz osv) är min favoritdruva. Förr i tiden när jag var karriärist vann jag några rödvinsprovningar på Munskänkarna. Men det var i mitt förrförra liv. Vatten under broarna. Men du vet redan att det… Read more »