Var beredd på att Corona kommer slå stenhårt i USA

Hej!

Varning för känsliga då det kan förekomma en del åsikter som kan verka politiska i det här inlägget. Jag ser mig själv som helt opolitisk när jag skriver men det kanske inte andra gör – hoppas ni överlever ändå!

Mångas blickar riktas mot USA nu för att följa utvecklingen vad gäller Coronasmittan och även börsen där.

Om vi börjar med Trump

Jag har inga problem med att ge ris eller ros till folk som jag tycker förtjänar det.

När jag har pratat om Trump tidigare så har jag gett honom ros för den beslutsamhet som han visat vad gäller att stå för det han har sagt, hans uppenbara förhandlingsförmåga, ja, helt enkelt hans sätt att styra USA rent ekonomiskt. Han kanske saknar självinsikt, men han saknar inte energi och han har verkligen fått massor av saker uträttade – så Cred till honom för det.

Nu i krisen blottas dock hans svagheter ganska kraftigt tycker jag, att uttrycka sig pedagogiskt kan jag tycka är en av dessa.I måndags hade han en pressträff och pratade där om hur han såg på krisen – jag såg hela talet men gillade den här gången inte vad jag hörde.

Trump talar om krisen som att Amerikanerna bara genom att vara amerikaner kommer att besegra den här motståndaren. Att han är en mästare på att fånga människors nationella stolthet, det vet vi redan, men att samma stolthet enskilt ska rädda dem från viruset känner jag mig lite tveksam till.

Att han dessutom sätter stoppdatum till påsk för då tycker han USA ska återgå till det normala igen tycker jag personligen är helkorkat – han kan helt enkelt inte avgöra det. Att tro att Epidemin kommer att vara över om en månad i USA kommer helt enkelt inte att hända – inte en chans.

Jag är ju en av dem som tycker att Sverige har agerat bra i krisen eftersom att vi har förankrat våra beslut via den expertis som finns att tillgå, jag tycker att det är så man ska göra.

Sverige annorlunda

Sverige är dessutom helt annorlunda jämför med USA då vi har ett socialt skyddsnät att falla tillbaka på, det har man inte i USA. Det är inte ovanligt att människor därborta har 2-3 jobb för att kunna försörja sig – låta sina barn gå på Collage – köpa nödvändiga mediciner osv.

Att tro att dessa människor, utan skyddsnät skulle stanna hemma för att de eller deras barn snorar lite, det tror jag inte ett dugg på. Kanske i överklassen men i lägre medelklassen och för låginkomsttagarna ser jag detta knappt som ett alternativ. Det är en av anledningarna till att jag tror att smittan kommer att spridas i en våldsam fart där.

Dessutom har man 50 delstater i landet där varje delstat har en viss form av självbestämmande. Hur man ofiltrerat ska kunna ens kommunicera ut viktig information till alla dessa tror jag kommer bli en stor utmaning.

Stödpaketet är bra men information är bättre

Jag har tidigare uttryckt mig generellt positiv till alla stödpaket som regeringarna runtom i världen släppt för att stött näringslivet, så även USAs.

Dock tycker jag att det absolut viktigaste är att informationen når fram, dels till institutionerna och dels till folket. I andra situationer är det ofta förlåtligt när Trump svamlar till det men i den här situationen är det bokstavligt talat livsfarligt. Sjukvården, försäkringssystemen och allt annat måste helt enkelt få någon sorts framförhållning – då kan inte Trump tycka sig till saker och ting – det funkar helt enkelt inte.

Tvärt om har det varit med Stefan Löfven i den här krisen tycker jag. Han har ju svamlat rejält tidigare och varit riktigt otydlig i många lägen, men i den här krisen har han varit väldigt statsmannamässig och klockren i kommunikationen. Istället för att ställa sig och svamla i Agenda hade han förinspelat ett tal till nationen där istället – ett i raden kloka beslut från honom.

Jag tror på kraftig spridning i USA framöver

Spridningen av viruset har bara börjat i USA och jag tror det kommer att accelerera rejält framöver, mycket snabbare än i Sverige. Det riskerar att leda till överfulla sjukhus och en situation som vi ser i norra Italien just nu där sjukvården går på knäna.

Ett sånt scenario skulle såklart inte vara bra för börsen eftersom att det rent logiskt borde trycka ned den – och faller det i USA så ter det sig naturligt att det faller i resten av världen också.

Jag hoppas den här gången verkligen att jag har fel men jag tror USA har några riktigt jobbiga månader framför sig.

Trump är Trump, han kommer inte att ändra sig, men jag hoppas att han framöver tonar ned sina egna tankar och låter experterna hjälpa till att bestämma vilka åtgärder som behöver vidtas.

5
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
LeifdrommarenMr.Zorg Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Leif
Guest
Leif

Håller med dig i det mesta. Visserligen anser jag att man redan borde ha begränsat resor in och ut från Stockholm till övriga landet sedan en tid tillbaka på samma sätt som Finland nu gör för Helsingforsregionen. Annars känns den svenska varianten mer förnuftig än de flesta andra länders. Tyvärr så drabbas vi ändå indirekt av att andra länder stängt… Read more »

Mr.Zorg
Guest
Mr.Zorg

Ja stäng allting jättebra då klarar man “krisen” och hela samhället blir till skit hmm eller så offrar man inte samhället för att skydda en viss % av äldre/multisjuka människor( ej populärt men förmodligen det bästa för så många människor som möjligt)