Tid för reflektion

Hej!

Vi har haft lite vind i seglen nu den här veckan vilket jag tror många har tyckt har varit skönt inklusive mig.

Alla vi som investerar ligger ju i helt olika faser i livet och vi reagerar därför helt olika på den här krisen. Lite såhär tänker jag…

De som mår bäst i krisen

De som mår bäst i den här krisen skulle jag gissa är yngre till medelålers personer som är någorlunda i början av sina Investeringskarriärer.

Även om värdet på våra tillgångar går ned just nu så har vi tid att vänta ut stormen även om det skulle ta ett par år. För de som inte hunnit spara ihop några betydande summor ännu så kan ju den här nedgången ses som rena drömmen då man kan fynda kvalitetsbolag till billigare priser än vanligt.

De som mår sämst i krisen

De som mår sämst i krisen skulle jag tro är dels äldre personer och dels personer som innan krisen hade sparat ihop lite större förmögenheter. (Jag räknar bort de som tagit för stora lån)

Är man äldre så kanske man har sparat ihop ett rejält kapital under många många år och sen precis innan man ska använda det så ser man värdet sjunka med 30-40%, det skulle vara tufft, riktigt tufft.

Det kan också vara lite yngre personer som sparat stenhårt under flera år och genom det försakat andra saker i livet. Då kan det också vara jobbigt att se värdet på det man sparat ihop försvinna, tänker jag.

Det gäller att hålla koll på risken

Oavsett i vilken kategori man tycker att man hör hemma så hör en stor del av investerande på börsen ihop med vilken risk man är villig att ta.

Vill man ta hög risk så tycker jag att man ska göra det då belöningen ofta är högre avkastning.

Vill man ta låg risk så tycker jag man ska göra det då belöningen ofta är försumbara förluster vid tillfällen som detta.

Min portfölj

Jag har byggt min portfölj med hänseende till min ålder samt med hög riskmedvetenhet.

Jag har inte en jätteförsiktig portfölj (Bara fonder) eller en jätte aggresiv portfölj (bara ett fåtal chansaktier) utan jag har försökt att mixa ihop det lite.

Min portföljstrategi går ut på att ha

  • Bara de största bolagen med dokumenterat bra kassaflöde och stabila vinster
  • Bolag som verkar inom olika branscher (Viktigt att hålla koll på tycker jag med hänseende till min sätt att se på risk)
  • Geografisk spridning (Bolag i olika länder)
  • Både stamaktier, preferensaktier och fonder (jag har inte mycket fonder men försöker bygga upp innehavet igen)

En påminnelse

Sen har jag lärt mig en sak som jag kommer att lägga till framöver. Den ingick egentligen tidigare i min investeringsstrategi också men jag har övergivit den senaste åren…

  • Kassa (Krigskassa)

Nu blir jag påmind om varför jag hade med det som ett kriterie tidigare.

Är det någonting jag har lärt mig av den här krisen så är det att det inte är kul att sitta utan kassa när börsen sjunker på det här sättet. Det är ju som bekant när blodet flyter som man gör sina bästa affärer, och då måste man ju ha pengar att kunna satsa också. Det har inte jag haft den här gången då jag legat fullinvesterad och därför börjar jag bygga krigskassa från och med (Igår).

Jag hoppas att inte bara samhället tar med sig lärdomar av den här krisen utan jag hoppas att du och jag gör det också.

Det är genom motgångar man blir starkare, tid för reflektion är nu!

2
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
drommarenPappa Betalar? Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Pappa Betalar?
Guest

Hej! Ser att många skriver om krigskassa. Jag personligen är inget fan av det men om man ska ha en krigskassa så är det väl inte nu den ska byggas. När aktievärderingarna är låga. Ska dy bygga kassa så måste det väl vara när börsen ligger på ATH. Innan dess måste det vara bättre att ligga fullinvesterad. Som sagt jag… Read more »