Vad händer med ekonomin efter Corona?

Hej!

“Jag vill påpeka att tankarna i inlägget är mina egna och jag är ingen expert

Jag har funderat senaste tiden hur hela vår ekonomi kommer att påverkas av allt som händer just nu.

USA`s centralbank federal reserve och Europas Centralbank ECB är har båda gått ut med att de kommer att stötta den privata sektorn. Stödpaketen är enorma och folk undrar vart alla pengarna kommer ifrån.

Centralbankerna

Centralbankerna finns representerade inne i stort sett varje land i världen. Deras uppgifter kan variera något men i stort sett styr de över valutan i de olika länderna. Målet för centralbankerna är att det ska råda prisstabilitet i länderna. De håller alltså på med ekonomin.

Centralbanken (Riksbanken) är “bankernas” bank och är således det stället där våra 4 storbanker lånar sina pengar.

Centralbankerna kan “skapa” pengar, I stort sett, eller rättare sagt, hur mycket pengar som helst, genom att knappa in siffror på datorn. Därefter skickar de dessa “luftpengar” ut till bankerna under särskilda villkor. Pengarna har alltså inget realvärde utan existerar bara i 1`or och 0òr.

För att våra 4 storbanker ska få låna pengar av centralbanken så kräver Centralbanken en säkerhet från bankerna i form av stads eller företagsobligationer.

Centralbanken kan inte ge ut pengar direkt till företag eller privatpersoner utan den rollen har fördelats till våra 4 storbanker.

Vad är obligationer egentligen?

En obligation är en skuld. En stadsobligation är lån till en stat och en företagsobligation är ett lån till ett företag.

Om jag “drommaren” köper en obligation från ett företag så lånar jag egentligen ut pengar till det företaget. För att jag ska tycka att det är värt det så får jag en “ränta” som betalning under tiden. Ganska enkelt egentligen.

Vad lovar då FED och ECB?

ECB och FED lovar såsom jag förstått det i princip samma sak, de kommer inte att lämna företagen i sticket under några som helst omständigheter. Med andra ord lovar de att de kommer att köpa hur mycket stads och företagsobligationer som helst för att inte marknaden ska krascha.

Alltså, om alla institutionerna som äger Obligationer får panik och vill sälja så säger (Varnar) egentligen centralbankerna ” vi köper rubbet, till vilket pris som helst, för hur mycket pengar som helst om ni säljer”. Säljarna kan alltså aldrig “vinna” eftersom Centralbankerna kan trycka in hur många 0`or som helst på datorn och på så sätt skapa oändligt med pengar.

Det kan man ju tycka låter bra, då blir det ju ingen finanskrasch i alla fall?

Det jag funderar på är hur vår marknadsekonomi kommer att fungera efter att den här krisen är över? Marknadsekonomin bygger ju i grunden på utbud och efterfrågan och reglerar sig själv.

När nu centralbankerna räddar företagen (eller egentligen bankerna som lånar ut till företagen) så följer de ju inte marknadsekonomins regler genom att de skapar oändligt med resurser.

Jag tänker 2 scenarior efter krisen

Antingen fungerar det

  • Ekonomin fortsätter som vanligt

Eller så funkar det inte

  • Centralbankerna i sin iver att rädda företagen ( egentligen Bankerna) skapar en ny situation som sätter hela vår ekonomi ur balans
  • Vad händer då?

Nu blev det här ett ovanligt krångligt inlägg för att vara jag men är det någon annan som funderar i dessa banor?

6
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
5 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
drommarenTobias Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Tobias
Guest
Tobias

Hej, Jag tänker precis som du, så länge alla har ett förtroende för fiat valutor, staten och centralbankerna så tuffar ekonomierna på för till synes och sist handlar det om förtroende. Om du och jag ska göra affärer med varandra så accepterar vi ex kronor. Men är det en affär på ex 100.000 så kanske vi inte accepterar kontanter eftersom… Read more »

Tobias
Guest
Tobias

Jag tänkte på en grej till jag tror att varför centralbankerna trycker massa pengar för att sedan köpa obligationerna är för att alla ska känna trygghet att dem inte blir värdelösa och ha förtroende för systemet. Ja menar så länge förtroendet finns och det finns värde på obligationerna osv så funkar det, då säljer man inte och paniksäljer inte heller… Read more »