En kort bakgrund och ytterligare köp….

Hej!

Jag har idag igen gjort ännu ett köp. Det är inte ett av de ”vanliga” köpen jag brukar prata om typ ”stora bolag, stabil utdelning” typen av aktier utan ett annat typ av inköp. Iofs stort och stabilt bolag men inget utdelningsbolag. Jag ska hålla er på halster lite till….

Först min strategi!

Om ni läser fliken ”mina mål” här uppe så ser ni att jag inte är helt färdig med min strategi än. Jag var inte det när jag började skriva den här bloggen och jag är i ärlighetens namn inte helt klar ännu. En anledning till att jag skrev att jag skulle vara klar med min strategi först i slutet av 2015 är att jag behöver lite tid att finslipa den. Men så här tänkte jag från början….

Inledningen: Fonder!

För mig kändes det självklart att inleda med att investera i fonder först och främst. För mig så berodde det på 2 saker.

1: Jag behöver inte ta några typer av investeringsbeslut förutom vilken fond jag skulle välja. Resten skötte sig av sig självt. Perfekt för mig som är nybörjare.

2: Fonder kan följa index. Passar perfekt då jag vet att alla företag, branscher, politiker och samhällen pratar ”tillväxt”. Det finns inte en seriös företagsledning i hela världen som inte pratar tillväxt. Med ett sådant faktum så ser jag det som oerhört osannolikt att breda indexfonder ska kunna gå med förlust över tid. Då känns det som att vi måste byta världsordning i såna fall.

Med det sagt var mitt första beslut att fonder ska utgöra grunden i mitt sparande till en början. Sen kom tankarna om att investera i aktier….

Därefter aktier!

aktierHur fasiken skulle jag kunna börja våga investera i aktier? Jag kan inte värdera företag, jag är inte särskilt bra på matte och siffror och jag har ingen tidigare erfarenhet av att vare sig äga eller driva bolag.

MMhh… det är Iofs sant. Men däremot är jag djävligt målmedveten, har jag bestämt mig för något så genomför jag det i princip alltid och jag ger inte upp i första taget. Dessutom så tror jag på min egen förmåga och jag vågar utmana mina svaga sidor.

Dessa sidor i mig slogs ett tag mot varandra innan jag tog ett beslut att jag också skulle börja investera i aktier. Men hur skulle jag gå tillväga när jag har så lite kunskap och erfarenhet?

Sen strategi

För mig har inte det viktigaste varit att min strategi ska vara den bästa, hur skulle den kunna vara det? Jag har ju ingen erfarenhet! Däremot vet jag att det är viktigt att hålla sig till sin strategi.poker

En sak ni inte vet om mig är att jag har varit en relativt framgångsrik pokerspelare tidigare. Jag har levt till stor del på att spela poker mellan 2004-5 tom 2008-9 någonstans. Både live och på nätet!  Tyvärr slutade hela historien med att jag förlorade allt till slut, mycket beroende på att jag avvek från min strategi. Jag utmanade ödet, min plan är att inte göra om det misstaget igen!

För mig har det viktigaste vart att ha en strategi att följa, att luta mig mot när jag inte vet hur jag ska agera, det har hittills fungerat ganska bra. Den har hjälpt mig att inte investera i förhoppningsbolag som tex: Fingerprint trots att jag tror stenhårt på företaget. Den har också sett till att jag inte har tagit in SAS pref i min portfölj eftersom att jag tycker att risken är för stor.

Klart att både Fingerprint och kanske SAS hade vart bra investeringar, inget snack om saken. Men det jag är nöjd med är att jag har följt min strategi och inte fallit för frestelsen (än).

Jag bestämde mig tidigt för att jag ville ha en bred och diversifierad portfölj så småningom med både fonder och aktier. Jag ville ha en portfölj som jag inte behöver övervaka varje dag och jag ville skapa denna med relativt liten risk (enligt mig). Portföljen jag idag äger tror jag på, jag är stolt över den och den är min egen skapade produkt!      I love it!

Nytt köp idag!

Jag avslutar detta inlägg med det jag började med. Jag har gjort ett nytt inköp idag och det är Lundin Petroleum, mitt mest tveksamma inköp hittils….

 

lundin

 

Antal 132,           Kurs 103.38           Summa 13 346 kr

Jag ville helt enkelt ha in någon råvara i min portfölj, förmodligen kommer det att komma fler sådana! Detta är bara början…..

 

 

2 reaktion på “En kort bakgrund och ytterligare köp….”

 1. Hejsan

  Jag känner igen det där med bakgrunden till sparandet, jag var likadan! Började försiktigt med en bas av fonder på Avanza, började sedan läsa ekonomibloggar och fick nys om utdelningsaktier, vilket gjorde att jag vågade satsa på aktier också till slut.

  Numera sparar jag inte mer i mina fonder utan satsar mest på små köp av aktier, för att på den vägen bygga upp en stadig aktieportfölj med bra utdelningsaktier.

  Jag kan inte heller speciellt mycket om aktier, men jag läser en del ledande ekonomibloggar och följer deras skriverier om de olika aktier jag har, så att jag åtminstone kan vara uppdaterad om vad som händer i aktievärlden.

  Mvh
  Trygg pension

  1. Tjenare!

   Det låter som att vi har i princip samma strategi. Jag är rätt övertygad om att jag kommer att gå över mer och mer mot aktier vad det lider. När det gäller att hänga med i aktievärlden så slukar jag allt jag kommer över på nätet i form av aktiebloggar och liknande. Någon företagsanalytiker, det kommer jag nog aldrig att bli. Men man vet ju aldrig vad som händer!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *